Οι NYT δημοσίευσαν ένα σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας του 2022

 
ρωσια

Ενημερώθηκε: 15/06/24 - 19:27

Η εφημερίδα The New York Times δημοσίευσε ένα υποτιθέμενο σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με ημερομηνία 15 Απριλίου 2022, το οποίο δεν υπογράφηκε ποτέ.

Η Μεγάλη Βρετανία , η Κίνα , η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία κατονομάζονται στο έγγραφο ως εγγυητές της ασφάλειας της Ουκρανίας ως μόνιμα ουδέτερου κράτους. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι το καθεστώς του εγγυητή για τη Λευκορωσία δεν έχει συμφωνηθεί με το Κίεβο και το καθεστώς του εγγυητή για την Τουρκία δεν έχει συμφωνηθεί με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας, η Ουκρανία, ως ουδέτερο κράτος, δεσμεύεται να μην συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική συμμαχία και επίσης να μην τοποθετήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατεύματα στο έδαφός της.

«Η Ουκρανία αναλαμβάνει να διατηρήσει τη μόνιμη ουδετερότητά της, η οποία διακηρύσσεται και κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Ουκρανίας. επίπεδο», αναφέρει το έγγραφο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα άρθρα της συνθήκης σχετικά με τις εγγυήσεις ένοπλης υποστήριξης στην Ουκρανία σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της δεν θα ισχύουν για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη . Η ρωσική πλευρά σχεδίαζε επίσης να τα επεκτείνει σε ορισμένα εδάφη που αναφέρονται στο Παράρτημα Νο. 6, αλλά το περιεχόμενό του δεν αναφέρεται στο έγγραφο.

Από το προσχέδιο προκύπτει ότι η Ουκρανία αρνήθηκε να συζητήσει τα άρθρα της σχετικά με την αμοιβαία άρση των κυρώσεων, τις απαγορεύσεις και τα περιοριστικά μέτρα που θεσπίστηκαν από το 2014 με τη Ρωσία, καθώς και τον τερματισμό των διαδικασιών για διακρατικές αξιώσεις. Αυτή η ερώτηση δεν συμπεριλήφθηκε στο ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης της 29ης Μαρτίου 2022.
Επίσης, σύμφωνα με ένα από τα άρθρα του προσχέδιο, η Ουκρανία εγγυήθηκε ότι η ρωσική γλώσσα «είναι επίσημη και λειτουργεί σε ίση βάση με την κρατική ουκρανική γλώσσα» σε όλους τους νομοθετικούς, εκτελεστικούς και δικαστικούς θεσμούς και θεσμούς της δημοκρατίας. Το άρθρο αναφέρει ότι το Κίεβο πρέπει να άρει όλους τους περιορισμούς στη χρήση της ρωσικής γλώσσας εντός 30 ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι και η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε να συζητήσει αυτό το άρθρο.

Από το προσχέδιο προκύπτει ότι η Ουκρανία αρνήθηκε να συζητήσει τα άρθρα της σχετικά με την αμοιβαία άρση των κυρώσεων, τις απαγορεύσεις και τα περιοριστικά μέτρα που θεσπίστηκαν από το 2014 με τη Ρωσία, καθώς και τον τερματισμό των διαδικασιών για διακρατικές αξιώσεις. Αυτή η ερώτηση δεν συμπεριλήφθηκε στο ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης της 29ης Μαρτίου 2022.

Επιπλέον, το Κίεβο δεν εξέτασε διάταξη που να απαγορεύει την προπαγάνδα και τις οργανώσεις που βασίζονται σε ιδέες για την ανωτερότητα ανθρώπων ορισμένης καταγωγής έναντι άλλων, συμπεριλαμβανομένου του φασισμού, του ναζισμού, του νεοναζισμού και του επιθετικού εθνικισμού. Θεωρήθηκε ότι η Ουκρανία έπρεπε, εντός 30 ημερών από την υπογραφή της συνθήκης, να καταργήσει όλους τους νόμους για τον ναζισμό και την εξύμνηση του ναζισμού.

Τον Φεβρουάριο, σε μια συνέντευξη με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι διπλωματικές διαβουλεύσεις στην Κωνσταντινούπολη είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, η ουκρανική πλευρά «πέταξε» όλες τις συμφωνίες και στη συνέχεια ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι νόμιμα απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Όπως παραδέχτηκε αργότερα ο επικεφαλής της παράταξης του κόμματος Υπηρέτης του Λαού του Ζελένσκι στη Βερχόβνα Ράντα, Ντέιβιντ Αραχαμία , οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει την άνοιξη του 2022, αλλά τελικά το Κίεβο αρνήθηκε μια διευθέτηση, αφού ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Ο Τζόνσον είπε στις ουκρανικές αρχές να μην υπογράψουν τίποτα με τη Ρωσία και «απλώς να πολεμήσουν».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ