Η αυτοαποκαλούμενη μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία προβαίνει σε σαρωτικές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων και της απόλυσης του ενός τρίτου του δημόσιου τομέα, καθώς οι αρχές λένε ότι μεταβαίνουν σε μια «ανταγωνιστική οικονομία της ελεύθερης αγοράς».
Σε συνέντευξή τους στο Reuters, πρώην στελέχη της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) που υπηρετούν ως υπουργοί στο υπουργικό συμβούλιο του μεταβατικού προέδρου Ahmad al-Sharaa - του πρώην διοικητή του ISIS και της Αλ Κάιντα Abu Mohammad al-Julani - λένε ότι έχουν ένα «ευρύ φάσμα» σχεδίων για τη συρρίκνωση του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης χιλιάδων «υπαλλήλων-φαντασμάτων».
«Ο στόχος είναι να εξισορροπήσουμε την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα με τη στήριξη των πιο ευάλωτων», δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών Basil Abdel Hanan.
Ο Hanan υπηρέτησε προηγουμένως ως υπουργός Οικονομίας στην υπό την ηγεσία του HTS διοίκηση της Ιντλίμπ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ομάδα χρηματοδοτούσε τις επιχειρήσεις της επιβάλλοντας υψηλούς φόρους στους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των φόρων επί της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέδιδε ο ΟΗΕ. Δημοσιεύματα αραβικών μέσων ενημέρωσης το 2022 αποκάλυψαν ότι οι αρχές του HTS διοχέτευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκιά κατάσχοντας φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας και στη συνέχεια πουλώντας τα στη μαύρη αγορά.
Οι Σύροι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης στο Reuters ότι θέλουν τα συριακά εργοστάσια να «χρησιμεύσουν ως ορμητήριο» για παγκόσμιες εξαγωγές.
Παρ' όλα αυτά, η δυσαρέσκεια αυξάνεται σε ολόκληρη τη Συρία λόγω των απολύσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων που υποστηρίζονται από τη Δύση. «Ο μισθός μου με βοηθά να διαχειρίζομαι βασικές ανάγκες, όπως ψωμί και γιαούρτι, για να συντηρώ το νοικοκυριό. Αν αυτή η απόφαση περάσει, θα αυξήσει την ανεργία σε ολόκληρη την κοινωνία», δήλωσε ο Adham Abu al-Alaya, ένας από τους πολλούς εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που βρίσκονται επί του παρόντος σε τρίμηνη άδεια με αποδοχές, ενώ αξιολογείται η εργασιακή τους κατάσταση.
Οι μεταρρυθμίσεις έρχονται επίσης καθώς η χώρα κατακλύζεται από ένα κύμα θρησκευτικών δολοφονιών και εκτελέσεων που πραγματοποιούνται από ένοπλες ομάδες υπό τη διοίκηση του Τμήματος Στρατιωτικών Επιχειρήσεων της μεταβατικής κυβέρνησης.
Την Τετάρτη, το Τμήμα Στρατιωτικών Επιχειρήσεων διέλυσε το σύνταγμα της Συρίας, τη Λαϊκή Συνέλευση, τον εθνικό στρατό, τις υπηρεσίες ασφαλείας και όλες τις ένοπλες παρατάξεις -συμπεριλαμβανομένου του HTS- και όρισε τον Sharaa πρόεδρο κατά τη διάρκεια μιας «μεταβατικής φάσης».
Ο Σαράα και οι ακόλουθοί του αναμένεται να παραδώσουν την εξουσία σε μια νέα κυβέρνηση τον Μάρτιο, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα γίνει η μετάβαση. Επιπλέον, σε συνέντευξή του στο Al Arabiya τον περασμένο μήνα, ο Sharaa δήλωσε ότι η διεξαγωγή εκλογών μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια, ενώ η αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια.
Παρά την αβεβαιότητα, τα δυτικά έθνη προχωρούν ολοταχώς στην άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν καταστρέψει την οικονομία της Συρίας για πάνω από μια δεκαετία. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να συνδράμει τη σοβαρή ανοικοδόμηση, όπως απαιτείται και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον περασμένο μήνα, λίγες ημέρες μετά το υποστηριζόμενο από την Τουρκία πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.