Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακήρυξε επίσημα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) «Μεγάλο Αμυντικό Εταίρο», ενισχύοντας περαιτέρω τη μακροχρόνια στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο εθνών.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο των ΗΑΕ στη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους στον Κόλπο.
Αυτή η δήλωση αναβαθμίζει το καθεστώς των ΗΑΕ, επιτρέποντάς τους να έχει πρόσβαση στην προηγμένη αμυντική τεχνολογία των ΗΠΑ και να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία. Έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, όπου και οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί για να αντιμετωπίσουν τις απειλές που προέρχονται από την τρομοκρατία, τις περιφερειακές συγκρούσεις και τις αυξανόμενες προκλήσεις από το Ιράν.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ένας κρίσιμος σύμμαχος για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή του Κόλπου», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση. «Αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία και θα διασφαλίσει ότι προστατεύονται τα αμοιβαία μας συμφέροντα ασφάλειας».
Οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ιστορικό στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων κοινών επιχειρήσεων και ανταλλαγής πληροφοριών στον αγώνα κατά των εξτρεμιστικών ομάδων όπως το Daesh. Τα ΗΑΕ διαδραμάτισαν επίσης βασικό ρόλο στην υποστήριξη των Συμφωνιών του Αβραάμ , συμβάλλοντας στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και προωθώντας μια ευρύτερη ειρηνευτική πρωτοβουλία στην περιοχή.
Αν και αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι μια επίσημη συμμαχία παρόμοια με το ΝΑΤΟ, θεωρείται ως μια σημαντική χειρονομία από την κυβέρνηση Μπάιντεν, που ενισχύει τη στρατηγική σημασία των ΗΑΕ για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η κίνηση ευθυγραμμίζεται επίσης με τις ευρύτερες προσπάθειες των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν τα κράτη του Κόλπου να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους άμυνα, μειώνοντας το άμεσο στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην περιοχή.
Το νέο καθεστώς των ΗΑΕ ως Major Defines Partner συνοδεύεται από προσδοκίες για συνεχή συνεργασία σε μια σειρά παγκόσμιων θεμάτων ασφάλειας, από την ασφάλεια στη θάλασσα έως την αντιμετώπιση της επιρροής των αντίπαλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Αυτή η απόφαση ακολουθεί παρόμοιους χαρακτηρισμούς που έγιναν για άλλους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ινδία, υπογραμμίζοντας μια τάση για ενίσχυση των στρατηγικών αμυντικών σχέσεων εκτός των παραδοσιακών στρατιωτικών συμμαχιών.
Ο χαρακτηρισμός αναμένεται να διευκολύνει τη μεγαλύτερη συνεργασία σε αμυντικά συστήματα, εκπαίδευση και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες εμπορικές συμφωνίες που σχετίζονται με την άμυνα μεταξύ των δύο εθνών.