Ο Λίβανος προετοιμάζεται για πιθανές επιθέσεις από το Ισραήλ - θέτει 150 νοσοκομεία σε συναγερμό

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 12/09/24 - 22:42

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Firas Αλ-Αμπιάντ, ανακοίνωσε ότι ο Λίβανος έχει θέσει 150 νοσοκομεία σε κατάσταση συναγερμού, προετοιμάζοντάς τα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από πιθανές ισραηλινές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας.

Οι προετοιμασίες έρχονται στον απόηχο των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων από τις 8 Οκτωβρίου 2023, που έχουν ήδη επηρεάσει τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης του Λιβάνου.

Σε συνέντευξή του, ο Αλ-Αμπιάντ συζήτησε τις επιπτώσεις των συνεχιζόμενων επιθέσεων του Ισραήλ στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας και περιέγραψε τις προσπάθειες του υπουργείου να προετοιμαστεί για μια πιθανή ευρύτερη σύγκρουση.

Άμεση ανταπόκριση και προετοιμασίες

Ο Αλ-Αμπιάντ τόνισε ότι, από την πρώτη μέρα των επιθέσεων, η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν ήθελε πόλεμο. «Ο λιβανέζικος λαός, από την πρώτη ημέρα της ισραηλινής επίθεσης, εξέφρασε την επιθυμία του για ειρήνη και κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός από τη Γάζα στον Λίβανο», είπε, εκφράζοντας τη λύπη του για τη συνεχιζόμενη επέκταση των επιθέσεων του Ισραήλ στο λιβανικό έδαφος.

Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το Αλ-Αμπιάντ, ενεργοποίησε αμέσως το κέντρο έκτακτης ανάγκης υγείας.

«Διασφαλίσαμε ότι τα νοσοκομεία ήταν εξοπλισμένα για να χειριστούν μια μεγάλη εισροή θυμάτων, η οποία περιελάμβανε υλικοτεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης», εξήγησε.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η εκπαίδευση κάλυψε και τον τρόπο αντιμετώπισης ασθενών που τραυματίστηκαν από συγκεκριμένα όπλα, όπως ο λευκός φώσφορος, ο οποίος θεωρείται παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Αλ-Αμπιάντ ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι από 100.000 Λιβανέζοι πολίτες έχουν εκκενωθεί από τις παραμεθόριες περιοχές σε άλλες περιοχές της χώρας. Έχουν δημιουργηθεί καταφύγια για να τους φιλοξενήσουν, με τις περισσότερες προετοιμασίες να χρηματοδοτούνται από το λιβανικό κράτος. Ωστόσο, διεθνείς εταίροι όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF έχουν επίσης συνεισφέρει.

150 νοσοκομεία έτοιμα για επείγοντα περιστατικά

Εν αναμονή μιας πιθανής εκτεταμένης ισραηλινής επίθεσης, ο Αλ-Αμπιάντ δήλωσε ότι το σχέδιο του υπουργείου περιελάμβανε την επανενεργοποίηση ορισμένων ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης που ήταν λιγότερο λειτουργικά από τον «Πόλεμο του Ιουλίου» του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

«Σε απάντηση στις απειλές του Ισραήλ, έχουμε προετοιμάσει 150 νοσοκομεία για επείγοντα περιστατικά, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε εκείνα στις πιο ευάλωτες περιοχές. Αφού παρακολουθήσαμε τα γεγονότα στη Γάζα, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα νοσοκομεία είναι επαρκώς εκπαιδευμένα. Το Ισραήλ είναι ένας απρόβλεπτος εχθρός και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για επιθέσεις σε οποιαδήποτε περιοχή», υποστήριξε ο Al-Abiad.

Αναλογιζόμενος τον αντίκτυπο μιας σχεδόν ενός έτους ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Λιβάνου, ο Αλ-Αμπιάντ παρείχε ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία.

«Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει περισσότερα από 15 κέντρα υγείας στο νότιο Λίβανο. Τέσσερα από αυτά τα κέντρα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Επιπλέον, έχουν υποστεί ζημιές πάνω από 30 ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Σε αυτές τις επιθέσεις, 27 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχασαν τη ζωή τους και 94 τραυματίστηκαν».

Χρήση βομβών λευκού φωσφόρου: 250 Λιβανέζοι τραυματίες

Ο Αλ-Αμπιάντ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε βόμβες λευκού φωσφόρου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς. «Περίπου 250 Λιβανέζοι έχουν τραυματιστεί από βόμβες λευκού φωσφόρου που χρησιμοποιήθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις», δήλωσε. Ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένα κέντρα σε νοσοκομεία σε όλη τη Βηρυτό, τη Σιδώνα και ιδιαίτερα στο κρατικό νοσοκομείο Nabatieh στο νότιο Λίβανο για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων από φωσφόρο.

Σημείωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τραυματισμών που προκαλούνται από τον λευκό φώσφορο.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 22 Αυγούστου, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις από τις 8 Οκτωβρίου είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 564 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 436 μελών της Χεζμπολάχ και άφησαν 1.848 τραυματίες. Επιπλέον, περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ