Παρά την ομόθυμη καταδίκη της νέας πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας, υπαρκτές είναι οι διαφωνίες σχετικά με την αντιμετώπιση της πρόκλησης, από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Από τη άλλη, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ διατυμπανίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι τα χειρότερα έπονται.
Μιλώντας σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για θέματα αφοπλισμού, στη Γενεύη, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Χαν Τάε Σονγκ, δικαιολόγησε τη δοκιμή της περασμένης Κυριακής ως «μέτρο αυτοάμυνας», προσθέτοντας ότι «ήταν ένα "δώρο" που δεν απευθυνόταν σε κανέναν άλλο παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες». Και έσπευσε να προσθέσει: «Οι ΗΠΑ θα παραλάβουν περισσότερα "δώρα" από τη χώρα μου εφόσον εξακολουθήσει να στηρίζεται σε ανεύθυνες προκλήσεις και μάταιες προσπάθειες να μας ασκήσει πίεση».
Την ίδια ώρα, στην Ουάσιγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ έδινε το «πράσινο φως» να παρακαμφθεί το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Ουάσιγκτον ως προς το βάρος των αμερικανικών κεφαλών βαλλιστικών πυραύλων που προμηθεύεται η Σεούλ. Με μήνυμά του μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσιοποίησε ότι ενέκρινε την αγορά από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, «ουσιωδώς αυξημένων ποσοτήτων» εξελιγμένου πολεμικού υλικού των ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ καταδίκασε τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ ως «σκανδαλώδη παραβίαση» διεθνών συνθηκών, δεν παρέλειψε ωστόσο να προσθέσει ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο «με διπλωματικά, ειρηνικά μέσα».
Σε πιο αυστηρή γλώσσα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την «πολεμική υστερία» και χαρακτήρισε ατελέσφορη την πολιτική των κυρώσεων που ακολουθούν. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο Σιαμέν της Κίνας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας BRICS, ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε και αυτός «προκλητική» τη δοκιμή της Πιονγιάνγκ, προσέθεσε όμως ότι οι απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας στη χερσόνησο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «καταστροφή παγκοσμίων διαστάσεων».
Συνεργασία των στρατιωτικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας - ΗΠΑ- Ιαπωνίας
Οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία πραγματοποίησαν βιντεοδιάσκεψη αναφορικά με την τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.
Οι στρατιωτικές υπηρεσίες των τριών χωρών ενημερώθηκαν για τα διαθέσιμα στοιχεία, την ανάλυση των πληροφοριών γύρω από την πυρηνική δοκιμή, αλλά και την εφαρμογή αντιμέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στην Σεούλ.
Η Βόρεια Κορέα στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος της συζήτησης μεταξύ Πούτιν - Μουν
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν τόνισε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο έγινε περισσότερο πολύπλοκη, εξαιτίας των προκλήσεων της Βόρειας Κορέας.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών οικονομικής διάσκεψης στην πόλη του Βλαδιβοστόκ, στα ανατολικά της Ρωσίας, καθώς κλιμακώνεται η διεθνής ανησυχία μετά την 6η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο η Βόρεια Κορέα.
Ο πρόεδρος Μουν πρόσθεσε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει απρόβλεπτη στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα δεν επιδείξει αυτοσυγκράτηση από τις προκλητικές ενέργειές της, σύμφωνα με ρωσική μετάφραση των δηλώσεων που έκανε προς τον Πούτιν στην κορεατική γλώσσα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργόςθέλει να συζητήσει την κατάσταση πμε Πούτιν και Μουν
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος θέλει η Βόρεια Κορέα να καταλάβει ότι δεν θα έχει "ένα λαμπρό μέλλον" στην περίπτωση που η Πιονγιάνγκ συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγών από την Βόρεια Κορέα.
Ο Άμπε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θέλει να συζητήσει την κατάσταση στην Βόρεια Κορέα χωριστά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν στις συναντήσεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα μαζί τους στο Βλαδιβοστόκ.
Ο Άμπε κι ο Πούτιν αναμένεται επίσης ότι θα συζητήσουν την οικονομική συνεργασία, αλλά και τις ενέργειες για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης, μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ρωσίας.