Υπάρχει μια σειρά από διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σύμφωνα με τον Χολουσί Ακάρ, ο οποίος επαναφέρει εκ νέου την πάγια θέση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για έναν «βαθύ διάλογο με την Ελλάδα, για όλα τα ανοικτά μέτωπα, χωρίς προϋποθέσεις».
Κατά την τοποθέτησή του στο Διεθνές Φόρουμ του Χάλιφαξ για την Ασφάλεια, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι «ο πυρήνας αυτής της διαμάχης είναι οι πλουραλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», αναδεικνύοντας και πάλι ως παραδείγματα τη στρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο και το καθεστώς των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «στο Αιγαίο η Ελλάδα παραβίασε ορισμένες διεθνείς συμφωνίες, παραβιάζοντας το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών».
«Είναι πασιφανές. Όλοι το βλέπουν. Επίσης, η Ελλάδα αξιώνει 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Πρόκειται για μια προσέγγιση που μόνο η Ελλάδα έχει σε όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα. Εκεί βασίζει το πρόσχημά της επίσης για τις φερόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και ορισμένες άλλες χώρες αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ασυνεπής», συνέχισε ο ίδιος, ενώ προέβη σε νέες αναφορές σχετικά με το Καστελλόριζο, χωρίς να το κατονομάζει:
«Η Ελλάδα απαιτεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί με έκταση μόλις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων Αυτό το νησί απέχει περίπου 600 χλμ. από την ελληνική ηπειρωτική χώρα και μόλις 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία. Είναι σαφές ότι τέτοιες αξιώσεις δεν είναι ούτε ρεαλιστικές, ούτε δίκαιες ούτε αποδεκτές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Δεν έχουμε πρόθεση να παραβιάσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα καμίας χώρας, είπε ακόμη, προσθέτοντας μάλιστα, πως, αντίθετα, «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απόπειρα κατάχρησης των δικαιωμάτων και συμφερόντων, δικών της και των Τουρκοκυπρίων».
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, αναφέρθηκε και πάλι στην διεξαγωγή διαλόγου με την Αθήνα, για όλα τα ζητήματα και χωρίς προϋποθέσεις. Κάλεσε δε «τους συμμάχους της Τουρκίας να εξετάσουν τις αξιώσεις και τις πρακτικές της Ελλάδας υπό το πρίσμα των λογικών και αντικειμενικών κριτηρίων, χωρίς λανθασμένες αντιλήψεις ή προκαταλήψεις. Και να τις συγκρίνουν με τα νόμιμα, λογικά και ψύχραιμα επιχειρήματα της Τουρκίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Παρά τις διαφορές μας, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όλα τα ανεπίλυτα ζητήματα με την Ελλάδα, είμαστε διατεθειμένοι να τα λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, με αμοιβαία καλή θέληση, με σεβασμό, με διάλογο και μέσω διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, καλωσορίσαμε τον μηχανισμό πρόληψης συγκρούσεων του ΝΑΤΟ και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Γερμανίας. Έχουμε πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις σε επίπεδο στρατιωτικών επιτροπών και έχουμε αποστείλει πρόσκληση στους Έλληνες ομολόγους μας για τη διεξαγωγή της τέταρτης στην Άγκυρα. Είμαστε έτοιμοι να τους φιλοξενήσουμε, ακόμη κι αν έρθουν αύριο, στην Άγκυρα», υπογράμμισε.
«Οι διερευνητικές επαφές, η έκκληση για ίση κατανομή των εσόδων στην Κύπρο και η ιδέα μιας περιφερειακής διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο είναι συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Είμαστε έτοιμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα για όλα τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν», είπε ακόμη.
Υπενθυμίζεται ότι και το περασμένο Σάββατο, ο Ακάρ είχε προβεί σε δηλώσεις για την Ελλάδα, θέτοντας ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και ισχυριζόμενος πως υπάρχουν νησιά που η κυριαρχία τους δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα, στην ομιλία του στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας.