Η πώληση αμερικάνικων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία βάσει της συνθήκης ασφαλείας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας αντιμετωπίζει νέα εμπόδια μετά την επιβολή των δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και εν μέσω ανησυχίας στην Ουάσιγκτον ότι η παροχή των υποβρυχίων στην Καμπέρα μπορεί να αποδυναμώσει το οπλοστάσιό της απέναντι στην Κίνα.
Η δυνατότητα του Πενταγώνου να μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή υποβρυχίων για την επίτευξη των στόχων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού θα είναι το κλειδί για το αν η Αυστραλία θα μπορέσει να αγοράσει τρία υποβρύχια κλάσης Virginia από το 2032 και μετά, δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς τον περασμένο μήνα, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πιτ Χέγκσεθ.
Η Αυστραλία θα πρέπει φέτος να πληρώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να βελτιώσει τις υποδομές των ναυπηγείων που θα κατασκευάσουν τα υποβρύχια, ενώ ο Μαρλς γνωστοποίησε τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε περαιτέρω χρηματοδότηση.
Οι αμφιβολίες στην Ουάσιγκτον αυξάνονται εξαιτίας της απροθυμίας της Αυστραλίας να προβάλλει τη χρήση των επιθετικών υποβρυχίων κατά της Κίνας. Σύμφωνα με αναλυτές, το Πεντάγωνο ανησυχεί ότι η μετακίνηση των υποβρυχίων από τον αμερικανικό στόλο στην Αυστραλία θα έβλαπτε τις προσπάθειες αποτροπής στον Ινδικό Ειρηνικό.

«Αν θέλεις να αποτρέψεις μια σύγκρουση, σε καιρό ειρήνης θα πρέπει να μιλάς για τη χρήση της κατά τη διάρκεια ενός πολέμου και δεν έχουμε δει ακόμη προθυμία από την πλευρά των Αυστραλών, της κυβέρνησης ή των αξιωματούχων, να εξαπολύουν τέτοιου είδους απειλές», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Μπράιαν Κλαρκ, διευθυντής του Κέντρου Αμυντικού Δόγματος και Τεχνολογίας στο Ινστιτούτο Hudson, το οποίο συμβουλεύει τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις για θέματα αμυντικού σχεδιασμού.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η πώληση υποβρυχίων κλάσης Βιρτζίνια στην Αυστραλία χωρίς αντικατασταθούν είναι επικίνδυνη, καθώς η Καμπέρα δεν έχει ξεκαθαρίσει ότι ο στρατός της θα συμπαραταχτεί με τις ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν.
Η Αυστραλιανή Υπηρεσία Υποβρυχίων έχει αναφέρει ότι η απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων είναι βασικό κομμάτι της αμυντικής στρατηγικής της Αυστραλίας για αποτροπή και «θα είναι εξοπλισμένα για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, υποθαλάσσιο πόλεμο και αποστολές κρούσης.
«Προτεραιότητα της Αυστραλίας είναι να προστατεύσει την ηπειρωτική χώρα της ως προωθημένη επιχειρησιακή βάση για τις δυνάμεις των ΗΠΑ» σχολιάζει ο Πίτερ Ντιν, διευθυντής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στο Κέντρο Σπουδών των Ηνωμένων Πολιτειών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
Η εσωτερική πολιτική θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την πορεία της συμφωνίας ασφαλείας AUKUS. Παρά την ισχυρή υποστήριξη από τα μεγάλα αυστραλιανά κόμματα, η απογοήτευση από το ότι η Αυστραλία δεν εξαιρέθηκε από τους ανταποδοτικούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ έχει θέσει το πρόγραμμα αυτό υπό άνευ προηγουμένου δημόσιο έλεγχο και κριτική, ενόψει μάλιστα των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 3 Μαΐου. Οι κάλπες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο με περισσότερη εξουσία σε ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι σε γενικές γραμμές είναι δύσπιστοι απέναντι τον Τραμπ και έχουν ζητήσει την αναθεώρηση της συμφωνίας για τα υποβρύχια.
Πηγή: Reuters