Δύο «εξαιρετικούς» ναούς σε μια μεγάλη αρχαία ελληνική πόλη, που άλλαξε χέρια αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων, η δε ιστορία της εξικνείται σε βάθος περίπου 2.600 ετών, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
Όπως ανακοίνωσε το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού τα αρχαιολογικά ευρήματα των ναών αποκαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Paestum (Ποσειδωνία), ο οποίος βρίσκεται στη δυτική ακτή της νότιας Ιταλίας στην επαρχία του Σαλέρνο στην περιοχή της Καμπανίας.
Το Paestum ήταν ένας σημαντικός οικισμός στη Magna Graecia, την ονομασία που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για να αναφερθούν στις παράκτιες περιοχές της νότιας Ιταλίας που κατοικούνταν από ελληνόφωνους. Οι περιοχές αυτές είχαν κατοικηθεί εκτενώς από Έλληνες αποίκους, ξεκινώντας περίπου από τον 8ο αιώνα π.Χ.
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι γνωστός για τους τρεις εξαιρετικά καλά διατηρημένους αρχαίους ελληνικούς ναούς δωρικού ρυθμού -ένα πρώιμο κλασικό αρχιτεκτονικό στυλ. Αυτοί οι σημαντικοί ναοί -αφιερωμένοι στις θεότητες Ήρα, Αθηνά και Ποσειδώνα, αντίστοιχα- χτίστηκαν όλοι μεταξύ του 550 π.Χ. και του 450 π.Χ. περίπου.
Οι πρόσφατα αποκαλυφθέντες ναοί, οι οποίοι επίσης κατασκευάστηκαν σε δωρικό ρυθμό, αποκαλύφθηκαν στη δυτική περιοχή του αρχαίου οικισμού, κοντά στα τείχη της πόλης και σε απόσταση μόλις λίγων εκατοντάδων μέτρων από τη θάλασσα. Σύμφωνα με το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, η τελευταία ανακάλυψη διευρύνει την κατανόησή μας για τον αρχαίο οικισμό, καθώς και για την εξέλιξη της δωρικής αρχιτεκτονικής στην Ποσειδωνία και τη Μεγάλη Ελλάδα γενικότερα.
Τα ευρήματα διευρύνουν σημαντικά τις γνώσεις μας για τη διάταξη της πόλης. Η Tiziana D’Angelo, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου του Paestum και της Velia, χαρακτήρισε τις ανακαλύψεις “εξαιρετικές”, λέγοντας ότι παρέχουν νέα βασικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανασύσταση της αρχαίας ιστορίας της Ποσειδωνίας,
Mε πληροφορίες από Newsweek μέσω hellasjournal.com