Λίβανος: Μηνύματα αποκλιμάκωσης από τη διεθνή κοινότητα

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 23/09/24 - 18:34

Μια περαιτέρω κλιμάκωση στον Λίβανο θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, προειδοποίησε σήμερα η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), τη στιγμή που το Ισραήλ προχωρά σε σφοδρά πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ και η ισλαμιστική λιβανέζικη οργάνωση ανταπαντά.

«Κάθε πρόσθετη κλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάσταση θα μπορούσε να έχει βαριές και καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για τους ανθρώπους που ζουν από τη μία και την άλλη πλευρά της Γαλάζιας Γραμμής αλλά και για το σύνολο της περιοχής» ανέφερε η UNIFIL, αναφερόμενη στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπως έχει χαραχθεί από τον ΟΗΕ.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι, δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχη» από την κλιμάκωση, κρίνοντας ότι «πρέπει να σταματήσει».

«Οι επιθέσεις που είδαμε, σε συσκευές επικοινωνίας, σε βομβητές, τις οποίες ακολούθησαν οι επιθέσεις και οι εκτοξεύσεις ρουκετών μεταξύ των δύο πλευρών (…) σηματοδοτούν μια πραγματική κλιμάκωση», είπε η Σαμντασάνι, σημειώνοντας: «Φαίνεται ότι οι ενέργειες και η ρητορική των (δύο) πλευρών φέρνουν τη σύγκρουση σε άλλο επίπεδο».

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι σχεδόν όλη η διεθνής κοινότητα ζητά αποκλιμάκωση. «Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Αναφερόμενη στις εκρήξεις των βομβητών και των φορητών ασυρμάτων της Χεζμπολάχ, η Σαμντασάνι υπογράμμισε ότι «η διάπραξη βίαιων ενεργειών με στόχο την πρόκληση τρόμου στους άμαχους πολίτες συνιστά έγκλημα πολέμου». Απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει τους υπεύθυνους. Η Χεζμπολάχ, όπως και οι περισσότεροι αναλυτές, επιρρίπτουν την ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

«Η ταυτόχρονη στόχευση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ενόπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζεις πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι (…) αυτό δεν είναι αποδεκτό από το διεθνές δίκαιο», σχολίασε η εκπρόσωπος.

Γερμανία: Αδήριτη ανάγκη για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη ανησυχία» της για την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωσή της. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ και πρόσθεσε ότι αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα αποκλιμάκωσης».

Ο κ.Βάγκνερ επανέλαβε ακόμη ότι στόχος θα πρέπει να είναι η απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων από τη «Γαλάζια Γραμμή» στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ. «Είναι σαφές ότι αυτό αποτελεί πλέον αντικείμενο εντατικών διπλωματικών προσπαθειών», τόνισε ο εκπρόσωπος και αναφέρθηκε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με τους ομολόγους της στο Ισραήλ και στον Λίβανο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βάγκνερ παραδέχθηκε ότι η πρόοδος που επιτυγχάνεται μέσω των γερμανικών διπλωματικών προσπαθειών είναι περιορισμένη, δήλωσε ωστόσο ότι «θα ήταν αλαζονικό» να σταματούσαμε επειδή η κατάσταση δεν βελτιώνεται όσο θα θέλαμε. «Δεν νομίζω ότι η διακοπή της προσπάθειας θα αποτελούσε λύση», δήλωσε, για να καταλήξει: «Θέλουμε μια κατάσταση για τους λαούς της Μέσης Ανατολής στην οποία όλοι οι άνθρωποι στην περιοχή θα μπορούν να ζήσουν μαζί, με ειρήνη και αξιοπρέπεια. Αυτό απαιτεί χρήση διπλωματίας, αυτό απαιτεί διαπραγματεύσεις, αυτό απαιτεί λύση δύο κρατών και τη συνεχή δέσμευση ημών και των εταίρων μας σε αυτήν».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ