Κορονοϊός - Ιταλία: Μετά τη χθεσινή συμφωνία που προέκυψε στο Γιούρογκρουπ οι κυβερνητικοί εταίροι στη Ρώμη εξακολουθούν να είναι διχασμένοι. Ο πρωθυπουργόςΤζουζέπε Κόντε καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα της κεντροαριστεράς θεωρεί ότι από τη στιγμή που αποκλείεται η επιβολή μνημονίων, η Ιταλία πρέπει να κάνει χρήση των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που της αναλογούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος, όμως -Tο Κίνημα Πέντε Αστέρων - επιμένει ότι πρόκειται για μη κατάλληλο μέσο, τόσο για τις οικονομικές ανάγκες, όσο και για τυχόν κινδύνους που μπορεί να κρύβει στο μέλλον.
Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι την τελική απόφαση θα την λάβει το ιταλικό κοινοβούλιο. Παρά την κάθετα αντίθετη στάση της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, είναι πιθανό να εξασφαλιστεί η αναγκαία πλειοψηφία. Αυτό που διερωτούνται οι αναλυτές, όμως, είναι αν ο Τζουζέπε Κόντε θα καταφέρει να αποφύγει την κυβερνητική κρίση, λόγω της σύγκρουσης των δυνάμεων που τον στηρίζουν.
Προς το παρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιμένει στην αναγκαιότητα να δοθεί ουσιαστική υπόσταση στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Περιμένουμε την σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα χρήματα πρέπει να δοθούν γρήγορα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο», λέει ο Κόντε.
Παράλληλα, όμως, στην Ιταλία, πολλοί σχολιαστές συνεχίζουν να θεωρούν πιθανή την αντικατάστασή του με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Με μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, η οποία να μπορέσει να διαχειριστεί τις δυσκολίες των επόμενων μηνών.
Η αγωνία της οικονομίας
Σε ότι αφορά το Μιλάνο, μετά την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Μπέπε Σάλα, στη γνωστή περιοχή Ναβίλι δεν υπάρχει σήμερα η πολυκοσμία των περασμένων ημερών. Αλλά τώρα οι ιδιοκτήτες πολλών καφέ -μπαρ παραπονιούνται και καταγγέλλουν ότι υπέστησαν νέα οικονομική ζημιά: «Δεν πλησιάζει κανείς, δεν αγοράζουν ούτε μια μπύρα», λένε στους δημοσιογράφους.
Από την μεριά της, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση κεντροαριστεράς και «πεντάστερων» ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα την έγκριση του νέου πακέτου μέτρων για στήριξη επαγγελματιών και εμπόρων. Είναι γεγονός ότι η δέσμη αυτή θα έπρεπε να είχε οριστικοποιηθεί ήδη πριν από δύο εβδομάδες. Αλλά τα χρήματα είναι πολλά (55 δισεκατομμύρια ευρώ), η σχέση δημόσιου χρέος και ΑΕΠ κινδυνεύει να εκτιναχθεί στο 160% και όλες οι παραγωγικές κατηγορίες, συγχρόνως, ζητούν να μπουν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ιταλικού δημοσίου. Για τον Τζουζέπε Κόντε μοιάζει με πολιτικό τετραγωνισμό του κύκλου.
ΠΗΓΗ: dw.com