ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί δεν θέλουν πλέον να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, ενώ η εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μειώνεται

 
us soldiers

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. Army

Ενημερώθηκε: 10/11/23 - 23:12

H πλειονότητα των Αμερικανών ενηλίκων δεν θα ήταν πρόθυμοι να υπηρετήσουν στο στρατό εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε κάποιο μεγάλο πόλεμο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις ένοπλες δυνάμεις φαίνεται να μειώνεται, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

Τα στοιχεία αυτά των δημοσκοπήσεων δημοσιεύονται καθώς όλοι οι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια να πιάσουν τους στόχους στρατολόγησης, γεγονός που υποδηλώνει μια αυξανόμενη αδιαφορία όσον αφορά μια καριέρα στις ένοπλες δυνάμεις.

Το 2023, ο Στρατός Ξηράς και η Πολεμική Αεροπορία δεν πέτυχαν για λίγο τους στόχους τους για περίπου 10.000 νεοσύλλεκτους το κάθε σώμα, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό στρατολόγησε κάτω από 6.000.

  • Από το 1987, ο αριθμός του εν ενεργεία προσωπικού μειώθηκε κατά 39%.

Οι ειδικοί λένε ότι τέτοιες ελλείψεις είναι ανησυχητικές σε μια ολοένα και πιο ασταθή παγκόσμια εικόνα με την αμερικανική ηγεσία να μην είναι βέβαιη για το πότε θα χρειαστεί να φέρει ξανά τις δυνάμεις της σε  πλήρη στρατιωτική ισχύ.

“Έχουμε ομάδες κρούσης, αεροπλανοφόρα με θαλάσσια εκστρατευτική μονάδα ΄έξω από το Ισραήλ τώρα”, δήλωσε στο Newsweek ο Τζάστιν Χέντερσον, πρώην υπεύθυνος μεταφοράς των Αμερικανών Πεζοναυτών, ο οποίος τώρα λειτουργεί ως στρατολόγος .

  • “Χρηματοδοτούμε δύο πολέμους, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε ήδη στρατεύματα επί τους εδάφους,  drones πάνω από τη Γάζα. Άρα έχουμε ήδη εμπλακεί εκεί—και δεν είμαστε σίγουροι τι συμβαίνει στην Ταϊβάν. Επομένως, αυτή είναι μια πολύ ταραχώδης στιγμή για εμάς, γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί».

Μετατόπιση Γενεών

Μια δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου Echelon Insights σε 1.029 άτομα, που διεξήχθη μεταξύ 23 και 26 Οκτωβρίου, διαπίστωσε ότι το 72% των ερωτηθέντων δεν θα ήταν πρόθυμοι να υπηρετήσουν εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις εάν η Αμερική έμπαινε σε μια μεγάλη σύγκρουση, σε σύγκριση με 21% που θα το έπραττε.

  • Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε αφού η Χαμάς εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Είμαι πολύ δύσπιστος ως προς την ακρίβεια, γιατί πιστεύω ότι το «γιατί» μπαίνεις σε έναν πόλεμο μπορεί να αλλάξει δραματικά την απάντηση σε αυτή την ερώτηση», είπε στο Newsweek ο  «Ήμουν στον στρατό πριν από την 11η Σεπτεμβρίου· Πολλοί δεν σκεφτόταν πραγματικά τον στρατό [πριν από τότε]».

“Αν κοιτάξετε την ιστορία μας, πρέπει να πειστούμε να μπούμε σε [έναν] πόλεμο”, είπε ο Ντέιβιντ Γιούστις, Διευθύνων Σύμβουλος του Military Recruiting Experts, στο Newsweek .

Ενώ οι Αμερικανοί χρειάζονταν κάποιο λόγο για να υποστηρίξουν τον πόλεμο στο Βιετνάμ, είπε, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν «ήταν άμεσος και είχε ευρεία υποστήριξη γιατί κάτι συνέβη στη χώρα μας».

  • «Αν είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε, οι Αμερικανοί γενικά θα το κάνουμε. Η συμμετοχή λιγότερων ατόμων είναι άλλο θέμα και είναι πολύ περίπλοκο», πρόσθεσε.

Στις αρχές Οκτωβρίου, μια έρευνα σε 1.000 ατόμων που διεξήχθη από την JL Partners για την Daily Mail διαπίστωσε ότι ενώ η συνολική πλειοψηφία των Αμερικανών δήλωσαν ότι θα πέθαιναν πολεμώντας για τη χώρα τους εάν οι ΗΠΑ έμπαιναν σε πόλεμο, όταν το ποσοστό μελετηθεί ανά ηλικία, φαίνεται πως αυτό το συναίσθημα είναι πιο αδύναμο στην ηλικιακή κατηγορία των 18-29 ετών.

  • Παράλληλα, μια δημοσκόπηση της Gallup τον Ιούνιο έδειξε ότι η εμπιστοσύνη στον στρατό μειώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά, φτάνοντας στο 60%.

Ο Γιούστις, ο οποίος υπηρέτησε 26 χρόνια στην Εθνοφρουρά της Μινεσότα, σημείωσε ότι οι νεαροί ενήλικες είναι ο πρωταρχικός στόχος στρατολόγσης. Δηλαδή στις μέρες μας η Generation Z  – αυτοί που γεννήθηκαν  μετά το 1997. Παράλληλα υποστήριξε ότι η γενιά αυτή, ως γενιά μεγαλωμένη με το διαδίκτυο, έχει συνηθίσει στην ” άμεση ικανοποίηση».

Η σημερινή γενιά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να αλληλεπιδράσει με μέλη του στρατού, είπαν οι υπεύθυνοι στρατολόγησης. Ο Γιούστις, σημείωσε ότι ενώ ο πατέρας του, ο οποίος υπηρετούσε στην Κορέα, είδε επτά από τα 10 παιδιά του να υπηρετούν στο στρατό, αυτό το είδος της οικογένειας είναι πλέον πολύ ασυνήθιστο στις μέρες μας.

Ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον

Από τις 3 Νοεμβρίου, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 3,9%, ενώ 150.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν στην οικονομία μόνο τον Οκτώβριο. Με απλά λόγια, προσφέρονται θέσεις εργασίας και ο κόσμος τις παίρνει.

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι ένα αγκάθι στο μάτι πολλών καταναλωτών, και τόσοι πολλοί αναζητούν υψηλότερα πακέτα μισθών—τα οποία επί του παρόντος αυξάνονται πάνω από τον πληθωρισμό. Συγκριτικά, οι νέοι στρατευμένοι στις ένοπλες δυνάμεις κερδίζουν λίγα περισσότερα από 20.000 δολάρια το χρόνο.

«Υπάρχει σίγουρα μια ισχυρή σχέση μεταξύ του [του] ποσοστού ανεργίας και του πόσο δύσκολο είναι να στρατολογηθούν άνθρωποι», είπε ο στρτολόγος Τομ Σάγκαρτ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια και πρώην διοικητής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

«Όταν βρισκόμαστε σε ύφεση και η ανεργία είναι υψηλή, τότε γενικά ο στρατός έχει πολύ μικρό πρόβλημα να στρατολογήσει άτομα [στα] νούμερα που χρειάζεται επειδή οι άνθρωποι ψάχνουν για δουλειά. Από την άλλη πλευρά, εάν η οικονομία είναι πραγματικά καλή και η αγορά εργασίας είναι πραγματικά εύρωστη, και οι άνθρωποι έχουν πολλές επιλογές, μερικές φορές ο στρατός δυσκολεύεται περισσότερο να στρατολογήσει».

Αλλά οι στρατολόγοι υποστηρίζουν επίσης ότι υπάρχει έλλειψη επίγνωσης του πλήρους πακέτου που παρέχει ο στρατός πέρα ​​από έναν βασικό μισθό – κάτι που λένε ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να δείξουν καλύτερα για να προσελκύσουν αυτή τη νεότερη γενιά.

Πηγή: Newsweek μέσω Hellas Journal

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ