Η Τουρκία ψάχνει εναγωνίως πιλότους για τα μαχητικά της

 
Η Τουρκία ψάχνει εναγωνίως πιλότους για τα μαχητικά της

Ενημερώθηκε: 24/05/21 - 14:24

Οι πιλότοι μαχητών δεν είναι φθηνοί. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εκτιμά ότι η εκπαίδευση ενός νέου πιλότου για να πετάξει ένα αεροπλάνο όπως το F-35 κοστίζει 11 εκατομμύρια δολάρια. Και αυτό δεν μετρά την ανεκτίμητη εμπειρία ενός βετεράνου πιλότου που πετάει εδώ και χρόνια.

Γι 'αυτό η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να προσφέρει μπόνους μισού εκατομμυρίου δολαρίων για να διατηρήσει έμπειρους πιλότους μαχητών.

Έτσι, ένα έθνος που φυλακίζει τους πιλότους των μαχητικών της δεν σπαταλά μόνο χρήματα, αλλά και έναν εξαιρετικά πολύτιμο πόρο. Ωστόσο, στο όνομα της πολιτικής, η κυβέρνηση της Τουρκίας προχώρησε σε τόσο βαθύ «ξεσκαρτάρισμα» της Πολεμικής της Αεροπορίας που μόλις και μετά βίας μπορεί να πετούν τα F-16 της, έγραψε ο αναλυτής Μάικλ Πεκ στην αμερικάνικη ιστοσελίδα National Interest.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η τουρκική κυβέρνηση απέλυσε περισσότερους από 300 πιλότους F-16 και αυτό έχει δημιούργησε ένα τεράστιο έλλειμα στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία σε εκπαιδευμένο προσωπικό, σημείωσε ο Πεκ , προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι προσπαθούν εναγωνίως να βρουν πιλότους στο εξωτερικό για να καλύψουν το έλλειμμα.

«Ωστόσο, η Ουάσιγκτον απέρριψε ένα αίτημα για αποστολή εκπαιδευτών για τα F-16 στις ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει επίσης ζητήσει βοήθεια από το Πακιστάν», είπε ο Πεκ, επικαλούμενος μια έκθεση του Atlantic Council που ανάφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση «σε κατάσταση απελπισίας», διέταξε 330 πρώην πιλότους να επιστρέψουν εσπευσμένα στην Πολεμική Αεροπορία για τέσσερα χρόνια, απειλώντας τους πως αν αρνηθούν θα ανακληθούν οι άδειες πιλότου της πολιτικής αεροπορίας που διαθέτουν.

Σύμφωνα με τον Πεκ η έλλειψη πιλότων των F-16 που αφήνουν κενά στο σύστημα άμυνας της Τουρκίας είναι εν μέρει και ο λόγος για τον οποίο η Άγκυρα ήταν τόσο πρόθυμη να αγοράσει συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Πεκ επικαλείται μάλιστα τον Τούρκο αναλυτή Βερντά Οζέρ, ο οποίος είπε ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 είχε δημιουργήσει «την ανάγκη ανάπτυξης της αεροπορικής μας άμυνας… Αλλά οι S-400 από μόνοι τους δεν αρκούν για να καλύψουν τα κενά», είπε ο Οζέρ στον Πεκ.

Σύμφωνα με τον Οζέρ, η Τουρκία χρειάζεται δύο συστήματα: το S-400 για να καταρρίψει εχθρικά αεροσκάφη και ένα άλλο σύστημα για να «αποκρούει», να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να αγοράσει ευρωπαϊκούς πυραύλους αεροπορικής άμυνας τον Σεπτέμβριο του 2020 και προσέγγισε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ώστε να κάμψει την αντίθεσή του στη συμμετοχή της Τουρκίας στην παραγωγή των συστημάτων SAMP / T της Eurosam, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Bloomberg την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: National Interest/AHVAL