Η κλιματική αλλαγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 01/12/24 - 22:48

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα ακροάσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες παγκοσμίως από νομική άποψη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η υπόθεση που θα τεθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του και είναι πιθανό να βοηθήσει τα ευάλωτα έθνη να καταπολεμήσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μετά από χρόνια πίεσης από νησιωτικά έθνη που φοβούνται ότι θα μπορούσαν απλώς να εξαφανιστούν από την άνοδο των υδάτων της θάλασσας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε πέρυσι από το Διεθνές Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει σχετικά με "τις υποχρεώσεις των κρατών όσον αφορά την κλιματική αλλαγή".

"Θέλουμε το δικαστήριο να επιβεβαιώσει ότι η συμπεριφορά που έχει καταστρέψει το κλίμα είναι παράνομη", δήλωσε στο Associated Press η Margaretha Wewerinke-Singh, η οποία ηγείται της νομικής ομάδας για το νησιωτικό κράτος του Βανουάτου στον Ειρηνικό.

Κατά τη δεκαετία έως το 2023, η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά παγκόσμιο μέσο όρο περίπου 4,3 εκατοστά, ενώ τμήματα του Ειρηνικού αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Ο κόσμος έχει επίσης θερμανθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

Το Βανουάτου είναι ένα από τα μικρά κράτη που πιέζουν για διεθνή νομική παρέμβαση στην κλιματική κρίση.

"Ζούμε στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε μάρτυρες της καταστροφής των εδαφών μας, των μέσων διαβίωσής μας, του πολιτισμού μας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας", δήλωσε ο απεσταλμένος του Βανουάτου για την κλιματική αλλαγή Ραλφ Ρεγκενβάνου στους δημοσιογράφους πριν από την ακρόαση.

Οποιαδήποτε απόφαση του δικαστηρίου θα είναι μη δεσμευτική συμβουλή και δεν θα μπορεί να αναγκάσει άμεσα τα πλούσια έθνη να αναλάβουν δράση για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο, θα ήταν κάτι περισσότερο από ένα ισχυρό σύμβολο, καθώς θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για άλλες νομικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων αγωγών.

Από τη Δευτέρα, το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη θα ακούσει 99 χώρες και περισσότερες από δώδεκα διακυβερνητικές οργανώσεις σε διάστημα δύο εβδομάδων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύνθεση στην σχεδόν 80χρονη ιστορία του θεσμού.

Τον περασμένο μήνα, στην ετήσια συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, οι χώρες συνέταξαν μια συμφωνία για το πώς οι πλούσιες χώρες μπορούν να στηρίξουν τις φτωχές χώρες απέναντι στις κλιματικές καταστροφές. Οι πλούσιες χώρες συμφώνησαν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 280 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2035, αλλά το σύνολο υπολείπεται του 1,2 τρισεκατομμυρίου ευρώ που, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες και τα απειλούμενα έθνη, απαιτείται.

Τι θα συζητηθεί;

Δεκαπέντε δικαστές από όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: Τι οφείλουν να κάνουν οι χώρες βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου; Και ποιες είναι οι νομικές συνέπειες για τις κυβερνήσεις σε περίπτωση που οι πράξεις τους, ή η έλλειψη δράσης, έχουν βλάψει σημαντικά το κλίμα και το περιβάλλον;

Στο δεύτερο ερώτημα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα "μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη" που ενδέχεται να πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και στα μέλη "των σημερινών και μελλοντικών γενεών που πλήττονται από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής".

Οι δικαστές ενημερώθηκαν ακόμη και για την επιστήμη πίσω από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας από το όργανο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, πριν από τις ακροάσεις.

Η υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο ακολουθεί μια σειρά αποφάσεων σε όλο τον κόσμο που διατάσσουν τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ