Χείρα βοηθείας από Ερντογάν σε Πούτιν για παράκαμψη των κυρώσεων

 
Χείρα βοηθείας από Ερντογάν σε Πούτιν για παράκαμψη των κυρώσεων

Ενημερώθηκε: 09/03/22 - 10:21

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει προτείνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν τρόπo παράκαμψης των κυρώσεων SWIFT που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μετά την τηλεφωνική επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του την Κυριακή, αποκάλυψε στα στελέχη του κόμματος τις λεπτομέρειες όσων είπαν μεταξύ τους οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν πως «η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να κάνουν τις εμπορικές συναλλαγές τους είτε με τα εθνικά τους νομίσματα, όπως το ρούβλι, τη λίρα και το γουάν, είτε έχοντας ως μέσο συναλλαγών τον χρυσό».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet Αμντουλκαντίρ Σελβί τονίζει πως «δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η θέση της Τουρκίας όσο γίνονται πιο έντονες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όμως το σίγουρο είναι πως η πρόταση Ερντογάν είναι μια ιστορικής σημασίας βοήθεια προς τον Πούτιν, που διεθνώς απομονώνεται και αποκόπτεται από το διεθνές σύστημα».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στον Πούτιν για παράκαμψη των κυρώσεων που αφορούν το SWIFT.

Πάντως, στον αντιπολιτευόμενο Τύπο της χώρας υποστηρίζουν πως η Αγκυρα επιχείρησε να παρακάμψει με τον ίδιο τρόπο τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον του Ιράν. Υπενθυμίζουν πως είχαν γίνει συναλλαγές μέσω της Halkbank, όπως και με τις εταιρείες του Τουρκοϊρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, που ασχολούνταν και με εμπόριο χρυσού. Οι εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας – Toυρκίας ξεπερνούν τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ κάθε χρόνο η Τουρκία υποδέχεται 5 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες. Επίσης, στη Ρωσία δραστηριοποιούνται 3.000 τουρκικές εταιρείες.

Τα εμπορικά πλοία

Στην τηλεφωνική συνομιλία τους, οι δύο πρόεδροι, εκτός από τις εξελίξεις στο μέτωπο του Ουκρανικού, συζήτησαν άλλο ένα ζήτημα που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον κ. Πούτιν πως στην Αζοφική Θάλασσα υπάρχουν 30 τουρκικά πλοία φορτωμένα με ηλιέλαιο και σιτάρι και λόγω του αποκλεισμού τους από τη Ρωσία δεν μπορούν να φθάσουν στην Τουρκία, την ώρα που οι ανάγκες στη χώρα του αυξάνονται. Στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Ρωσίας υποσχέθηκε πως θα δώσει εντολή τερματισμού του αποκλεισμού των τουρκικών πλοίων.

Eν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε πως η τουρκική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Turk Telekom υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την κινεζική Huawei για την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G.

Πηγή: Καθημερινή