«Στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD η Γερμανία έχει κατρακυλήσει στην 24η θέση», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, δηλαδή «δύο θέσεις χαμηλότερα από πέρυσι». Ο κατάλογος των χωρών λογίζεται ως δείκτης του ποιες οικονομίες είναι σε θέση να αυξήσουν την εγχώρια ευημερία τους.
«Η κατάταξη του ιδιωτικού ελβετικού πανεπιστημίου IMD», σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, «διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο για την πολιτική συζήτηση στη Γερμανία. «Το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο συγκυβερνά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου, «αναφέρεται συχνά στην κατάταξη για να τονίσει ότι η Γερμανία ήταν η έκτη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο το 2014 και έκτοτε έχει πέσει κατακόρυφα».
Οι ηγέτες των τριών κομμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης «διαπραγματεύονται αυτήν τη στιγμή όχι μόνο τον προϋπολογισμό, αλλά και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνουν τη γερμανική οικονομία και πάλι πιο ελκυστική και ανταγωνιστκή», καταλήγει η SZ.
Πρότυπο η Ελλάδα
Iδέες για μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να καταστήσουν την οικονομία της Γερμανίας πιο ανταγωνιστική, μπορεί να πάρει η χώρα από την Ελλάδα και τη θέσπιση της εξαήμερης εργασίας, σχολιάζει η εφημερίδα Welt. «Εβδομάδα έξι (εργάσιμων) ημερών - Τί μπορεί να μάθει η Γερμανία από τους Έλληνες» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. «Η Ελλάδα παρέχει ακριβώς τα σωστά κίνητρα», κρίνει ο αρθρογράφος. «Ενώ η Γερμανία κινείται αυτή τη στιγμή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε αυτή τη χώρα συζητούνται κίνητρα για μια τετραήμερη εβδομάδα».
«Ίδια αμοιβή για λιγότερη εργασία: Πώς όμως θα κατασκευαστούν έτσι περισσότερα αυτοκίνητα και όχι λιγότερα, δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές», διερωτάται ο αρθρογράφος. «Πάνω απ 'όλα, η εβδομάδα τεσσάρων ημερών αυξάνει το ήδη υψηλό κόστος εργασίας στη Γερμανία και καθιστά την Γερμανία λιγότερο ελκυστική για ξένες επενδύσεις».
«Στην Ελλάδα, ωστόσο, η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι είναι πλεονέκτημα η προθυμία του πληθυσμού να εργαστεί περισσότερο. Γιατί η εξαήμερη εβδομάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό σύμβολο», καταλήγει η Welt. «Η Ελλάδα έχει μάθει από τα λάθη της και τώρα δρέπει τους καρπούς των κόπων της.»
Με πληροφορίες από dw.com