Γαλλία: Για στροφή στην ακροδεξιά προειδοποιούν οι απερχόμενοι υπουργοί

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 17/09/24 - 13:55

Ο απερχόμενος υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό και ο απερχόμενος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν-Νοέλ Μπαρό εξέφρασαν αμφότεροι την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να διεισδύσουν ακροδεξιές ιδέες στη νέα κυβέρνηση που θα διαμορφωθεί από τον νέο πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ.

Μέλη και οι δύο του κεντρώου κόμματος MoDem, συμμάχου του κόμματος Ensemble του Μακρόν (Renew Europe), εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σε συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, με εκείνη του Φεσνό να δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Tribune Dimanche και εκείνη του Μπαρό στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche

«Στην Εθνοσυνέλευση, ακόμη και με τις ψήφους του Rassemblement National, δεν υπάρχει πλειοψηφία για να περάσει η κατάργηση [της κρατικής ιατρικής βοήθειας, που παρέχει υγειονομική περίθαλψη στους μετανάστες, σ.σ.], όπως ζήτησε το κόμμα [του Μπαρνιέ] Les Républicans», δήλωσε ο Φεσνό στη La Tribune Dimanche.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την επόμενη κυβέρνηση να υιοθετήσει σκληρότερη στάση στο μεταναστευτικό, δήλωσε ο Φεσνό, καλώντας την να επικεντρωθεί μάλλον στην εφαρμογή νέων νόμων, όπως ο μεταναστευτικός νόμος του 2024 και του συμφώνου της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση.

«Όταν κάποιος έχει μόνο 47 βουλευτές, δεν μπορεί να επιβάλει την πολιτική του», δήλωσε ο Φεσνό, αναφερόμενος στον αριθμό των βουλευτών των δεξιών Les Républicains.

Σε όμοιο τόνο, στο Le Journal du Dimanche, ο Μπαρό  δήλωσε ότι «ούτε οι Les Républicains, ούτε το σχέδιό τους κέρδισαν τις εκλογές [επομένως] η επιρροή αυτού του πολιτικού ρεύματος στη νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την επιρροή της ομάδας του στην Εθνοσυνέλευση».

Ο Μπαρνιέ, ο οποίος πρέπει τώρα να συμφιλιωθεί με το Rassemblement National της Λεπέν για να διασφαλίσει ότι η νέα του κυβέρνηση θα επιβιώσει, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αρνηθεί να συνεργαστεί με την ακροδεξιά, αλλά μέχρι στιγμής έχει υιοθετήσει σκληροδεξιές ιδέες, όπως αυτή του «μορατόριουμ» για τη μετανάστευση.

Στις αντίστοιχες συνεντεύξεις τους, οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία του σχηματισμού του ευρύτερου δυνατού συνασπισμού για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της κυβέρνησης Μπαρνιέ και να επικεντρωθεί σε πολιτικές οικοδόμησης συναίνεσης.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα εθνικά σύνορα, με εικασίες ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα μπορούσε να ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο, ο Φεσνό κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να εξετάσει τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Μπαρνιέ, με τον Μπαρό να επαινεί την ξεκάθαρη θέση του σχετικά με το Rassemblement National, εναντίον του οποίου «πάντα αγωνιζόταν».

Στις κυβερνητικές προτεραιότητες του Μπαρνιέ περιλαμβάνεται η τήρηση της προθεσμίας της 1ης Οκτωβρίου από την Εθνοσυνέλευση για την υποβολή πρότασης για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2025 – ένα ζήτημα-κλειδί, καθώς το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας έχει αυξηθεί στο 5,6% του ΑΕΠ της χώρας το 2024, υπερβαίνοντας κατα πολύ τον στόχο της ΕΕ για 3% και η χώρα κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που πειθυμεί να εκκινήσει η Κομισιόν σε βάρος της στις 26 Ιουλίου.

Πηγή: euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ