Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα της ρωσικής πλευράς να πάρει – συχνά απρόθυμους – νεοσύλλεκτους, των οποίων η προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία είναι από παλαιά έως ανύπαρκτη, και να στελεχώσει με αυτούς, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αξιόμαχες δυνάμεις.
Εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με μεθυσμένους Ρώσους εφέδρους που καβγαδίζουν μεταξύ τους και τρεκλίζουν, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτές τις αμφιβολίες.
Ωστόσο, η Ρωσία θα μπορούσε, μετά από μια πρόχειρη εκπαίδευση ολίγων εβδομάδων, να ενισχύσει με αυτούς τους νέους εφέδρους τις αμυντικές της θέσεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία, όπως σημειώνει ο Μπεν Χολ σε άρθρο του για τους Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ανάγκαζε εν συνεχεία την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και πιο πολλά όπλα στην προσπάθειά της να ανακαταλάβει εδάφη.
«Τα νέα προφανώς και είναι άσχημα για εμάς», δηλώνει ένα μέλος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στους FT. «Ακόμα κι αν (σ.σ. οι Ρώσοι έφεδροι) δεν έχουν κίνητρο, θα έχουν όπλα».
Σύμφωνα με τον υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, η Μόσχα θέλει να κινητοποιήσει περίπου 300.000 άνδρες από μια δεξαμενή σχεδόν 25 εκατομμυρίων εφέδρων, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Αυτές οι δυνάμεις πρόκειται να δώσουν σημαντική ώθηση στα ρωσικά στρατεύματα που παραμένουν στην πρώτη γραμμή. Η Μόσχα ανέπτυξε 180.000 άνδρες στην αρχή της στρατιωτικής της εκστρατείας τον Φεβρουάριο και εκτιμάται ότι μέχρι τώρα «μετρά» περίπου 80.000 νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Η Ουκρανία από την άλλη πλευρά, έχει συνολικά μεταξύ 700.000 και 1 εκατ. στρατιώτες.
Το Κίεβο αναμένει ότι οι Ρώσοι έφεδροι θα εμφανιστούν στην πρώτη γραμμή εντός έξι εβδομάδων. Ουκρανικές πηγές εκτιμούν ότι η Ρωσία είναι επίσης πιθανό να στείλει εφέδρους στα σύνορά της για να αποδεσμεύσει τακτικά στρατεύματα που είχαν προηγουμένως τοποθετηθεί εκεί.
Σε δεύτερη φάση, η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει να δημιουργήσει νέους «συνδυασμένους στρατιωτικούς σχηματισμούς» που θα συνοδεύονται από μονάδες πυροβολικού, ωστόσο ότι η έλλειψη εξειδικευμένων στρατιωτικών μάλλον θα καθυστερούσε αυτήν τη διαδικασία.
Οι έφεδροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε ως δυνάμεις πεζικού, είτε ως δυνάμεις υλικοτεχνικής υποστήριξης (οδηγοί, σκοποί/φρουροί κ.ά.).
«Πολύ χαμηλής ποιότητας ενισχύσεις σύντομα ή μια καλύτερα εκπαιδευμένη δύναμη αργότερα;»: Αυτό είναι το ερώτημα, όπως υποστηρίζει δυτικός αξιωματούχος που μιλά στους Financial Times. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο ωστόσο, η Ρωσία είναι πιθανό να μην έχει διαθέσιμους αυτήν την στιγμή αρκετούς βετεράνους για να εκπαιδεύσουν επαρκώς τους νεοσύλλεκτους, ενώ πολλοί από τους εκπαιδευτές, όπως εκτιμάται, πολεμούν ήδη στα ανοιχτά μέτωπα από τα οποία θα έπρεπε να επιστρέψουν.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Ζαγκορόντνιουκ, η ρωσική επιστράτευση είναι απίθανο να «αλλάξει σημαντικά» την κατάσταση στο έδαφος για λόγους που έχουν να κάνουν όχι μόνο με το αξιόμαχο και τη δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης των εφέδρων αλλά και με τις λοιπές ρωσικές ελλείψεις (σε οπλικά συστήματα, ) και τα ρωσικά ελλείματα (ηγεσίας, οργάνωσης, ηθικού).
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ενδέχεται, για αυτούς τους λόγους, να προσπαθήσουν να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους αυτό το φθινόπωρο προτού η Μόσχα μπορέσει να ενισχύσει τις δικές της γραμμές, όπως σημειώνεται.
Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία θα χρειαστεί περισσότερους άνδρες και πιο πολλά σύγχρονα οπλικά συστήματα το επόμενο έτος, όπως σημειώνουν οι FT.
Η Ρωσία μπορεί να μην στοχεύει σε μια αντεπίθεση στην παρούσα φάση, όπως αναφέρει ο Τζακ Γουάτλινγκ, ανώτερος ερευνητής του βρετανικού ινστιτούτου RUSI. Αντιθέτως, μπορεί να θέλει να παγώσει – σταθεροποιήσει τις απώλειές της και να συνεχίσει τον πόλεμο ποντάροντας έτσι στη μεγαλύτερη δυνατή φθορά του αντιπάλου.