Φίλιπ Γκόρντον: «Σύμμαχος» της Ευρώπης στην ομάδα της Κάμαλα Χάρις

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 02/08/24 - 18:36

Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να κατευθύνει την πολιτική ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την προεδρία της Καμάλα Χάρις, μιλά τέσσερις ευρωπαϊκές γλώσσες, έγραψε τη διατριβή του για τον Σαρλ ντε Γκωλ και μάλιστα μετέφρασε ένα βιβλίο του διαβόητου οργισμένου πρώην Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί. 

Οι μεταβάσεις εξουσίας στις ΗΠΑ είναι πάντα μια τεταμένη στιγμή για τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι οποίοι φοβούνται ότι η Γηραιά Ήπειρος θα μείνει στην απέξω εάν η Ουάσιγκτον στραφεί πλήρως για να επικεντρωθεί στην Ασία. Γι' αυτό ελπίζουν τώρα ότι θα υπάρξει μια θέση ανώτατου επιπέδου εξωτερικής πολιτικής ή πολιτικής ασφάλειας για τον Φιλ Γκόρντον, τον «Ευρωπαίο», ο οποίος ενεργεί ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αντιπροέδρου Χάρις.

Οι Ευρωπαίοι έχασαν έναν σταθερό σύμμαχο όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς η Χάρις - ένας ντόπιος(Μπαίντεν) της Δυτικής Ακτής που εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου - δεν μοιράζεται τη ζωή του -Μακρά εμπειρία με την Ευρώπη.

Ο Γκόρντον κάνει. Με την αγάπη του για την Ευρώπη, ο 61χρονος διπλωμάτης καριέρας είναι μια ολοένα και πιο σπάνια ράτσα στην Ουάσιγκτον.

Έχει γράψει για τις πυρηνικές και αμυντικές πολιτικές του Γάλλου ηγέτη εν καιρώ πολέμου Ντε Γκωλ, ίδρυσε το Κέντρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον και έγινε βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις στην πρώτη κυβέρνηση Ομπάμα. . Υπηρέτησε επίσης στο προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Μπιλ Κλίντον.

«Ο Φιλ Γκόρντον είναι καθησυχαστικός για τους Ευρωπαίους γιατί τους ξέρει, τον ξέρουν και ενδιαφέρεται για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ακόμα κι αν αναγνωρίζει ότι δεν είναι πλέον το άλφα και το ωμέγα της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής», δήλωσε η Καμίλ Γκραντ, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. και στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας που έχει διασταυρωθεί με τον Γκόρντον για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο είναι ιδιαίτερα υψηλό καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μια νίκη του εισιτηρίου Ντόναλντ Τραμπ/JD Vance θα οδηγούσε πιθανότατα σε μια πιο απομονωτική πολιτική στην Ουάσιγκτον - μια προοπτική που περιγράφεται ως «καταστροφή» από ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.

Χώρες πιο κοντά στη Ρωσία, όπως η Πολωνία, έχουν προειδοποιήσει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για «αλλαγή» στη διατλαντική σχέση, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αλλά το να κατέχει ο Γκόρντον μια κορυφαία θέση εθνικής ασφάλειας - ίσως ακόμη και να διαδεχτεί τον Τζέικ Σάλιβαν ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας - αφήνει κάποιες ελπίδες ότι ούτε η Ευρώπη ούτε η Ουκρανία θα αγνοηθούν στη διεθνή ατζέντα του Χάρις. Στα τέλη Ιουλίου, ο Γκόρντον είπε στο X ότι «η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον ουκρανικό λαό είναι διαρκής».

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος προηγήθηκε του Γκόρντον ως υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, ο σύμβουλος του Χάρις "είναι στο καλούπι Αμερικανών ειδικών εξωτερικής πολιτικής που οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν εδώ και δύο γενιές. Εκτιμά εγγενώς αυτό που έχει κάνει η ΕΕ, δεν το κάνει". μην τους θεωρείτε ανταγωνιστές ή ελεύθερους φορτωτές».

Ευρωπαίος της παλιάς σχολής (και ποδοσφαιρόφιλος)
Το ενδιαφέρον του Γκόρντον για την Ευρώπη δεν βασίζεται μόνο στην πολιτική. Αγαπά ακόμη και το άθλημα που πυροδοτεί το πάθος στην Ευρώπη, αλλά όχι τόσο στην Αμερική: το ποδόσφαιρο.

Ο Justin Vaïsse, Γάλλος διπλωμάτης και ιδρυτής του Paris Peace Forum, θυμάται ότι έπαιξε φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες με τον Gordon στο Georgetown το 2003, μαζί με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και τον Robert Malley, πρώην ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Ιράν.

«Οι Αμερικανοί δεν παίζουν ποδόσφαιρο… Μόνο τα κορίτσια παίζουν ποδόσφαιρο, οι Λατίνοι, οι ξένοι και οι Αμερικανοί έχουν μοναδική εκπαίδευση», θυμήθηκε. Αυτές οι άτυπες στιγμές μεταξύ ξένων διπλωματών και αξιωματούχων των ΗΠΑ δεν αφορούσαν μόνο το παιχνίδι, αλλά και ευκαιρίες να μιλήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα της ημέρας. «Στο ημίχρονο, θα συζητούσαμε για τον πόλεμο στο Ιράκ», είπε ο Vaïsse.

Τον Ιούνιο του 2012, ο Γκόρντον πήρε ακόμη και την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον για να δει έναν ημιτελικό του πρωταθλήματος UEFA Euro σε ένα μπαρ γεμάτο Γερμανούς, μετά από ένα δείπνο στην Αγία Πετρούπολη με τον Σάλιβαν και τον τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Μάικλ ΜακΦόλ.

«Περπατούσαμε πίσω στο ξενοδοχείο και είπε ότι υπήρχε κάποιος ευρωπαϊκός αγώνας ποδοσφαίρου που έπρεπε να πάμε να παρακολουθήσουμε. Ήταν αρκετά αργά το βράδυ», θυμάται ο ΜακΦολ, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Γκόρντον στην εκστρατεία του Ομπάμα το 2008. «Αυτή ήταν η ευρωπαϊκή του ταυτότητα».

Οι δεσμοί του Γκόρντον με τη Γηραιά Ήπειρο χρονολογούνται από τα φοιτητικά του χρόνια. Έμαθε γαλλικά στο πανεπιστήμιο ( μιλά επίσης γερμανικά, ιταλικά και μερικά ισπανικά) και πήγε στη μεσαιωνική πόλη Τουρ σε μια ανταλλαγή φοιτητών τη δεκαετία του 1980, όπου έπιασε το γαλλικό ζωύφιο, σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνώριζαν.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος είναι τακτικός στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, στη συνέχεια πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης καριέρας του μελετώντας και εργαζόμενος στην Ευρώπη ως ακαδημαϊκός και ερευνητής σε δεξαμενές σκέψης σε οργανισμούς όπως το Sciences Po στο Παρίσι και το DGAP στη Βόννη .

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, έδειξε ενδιαφέρον για τον Σαρκοζί, τότε υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ο Ντέιβιντ Μαρτινόν, ο σημερινός πρεσβευτής της Γαλλίας στη Νότια Αφρική που συνεργάστηκε με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο εκείνη την εποχή, θυμάται τον Γκόρντον ως καλό ακροατή που ήρθε να τον δει το 2005 για να συζητήσει το όραμα του Σαρκοζί για τα ευρωπαϊκά θέματα.

«Μου έκανε πολλές ερωτήσεις χωρίς κανένα ίχνος προκαταλήψεων στην προσέγγισή του. Βασικά ήταν στην αντιπολίτευση και προετοίμαζε το μέλλον» για τους Δημοκρατικούς, υπενθύμισε.

Ο Γκόρντον —ο ίδιος ένας παραγωγικός συγγραφέας βιβλίων για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή— τελικά μετέφρασε το βιβλίο του Σαρκοζί το 2007 με τίτλο «Μαρτυρία: Γαλλία, Ευρώπη και ο κόσμος στον εικοστό πρώτο αιώνα».

Εκείνη την εποχή, δύο άτομα που τον γνώριζαν είπαν ότι ο Γκόρντον ήθελε να παρουσιάσει στο πλήθος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τις ιδέες ενός από τους πιο υπερατλαντικούς Γάλλους προέδρους - του ανθρώπου που έκανε τελικά τη Γαλλία να επανενσωματώσει την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Τώρα, ο Γκόρντον είναι μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων που δεν βλέπουν την ώθηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μια πιο αυτόνομη Ευρώπη ως απειλή. «Κατανοεί πολύ καλά τη λογική της στρατηγικής αυτονομίας που μπορεί να φαίνεται στραμμένη κατά των ΗΠΑ», είπε ο Vaïsse.

Συνολικά, «πιστεύει ότι μια ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Γάλλος διπλωμάτης.

Η Κίνα ανεβαίνει, η Ευρώπη στο πίσω μέρος
Οι Ευρωπαίοι θα έκαναν λάθος, ωστόσο, αν πιστεύουν ότι ο Γκόρντον θα επικεντρωνόταν μόνο στην Ευρώπη και την Ευρώπη. Την τελευταία δεκαετία, στρέφεται όλο και περισσότερο στη Μέση Ανατολή.

«Αποτρέπεται από τα γαλλικά θέματα γιατί δεν είναι απαραιτήτως μια πολλά υποσχόμενη θέση στην Ουάσιγκτον», είπε ο Grand, πρώην αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας. «Έχει επίσης καταλάβει ότι ήταν σημαντικό να μην εγκλωβιστεί σε μια φούσκα σχέσεων με τους Ευρωπαίους».

Από το 2013 έως το 2015, ο Γκόρντον υπηρέτησε ως ειδικός βοηθός του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την περιοχή του Κόλπου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και της ανόδου του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί μαζί του, ο Γκόρντον παρέμεινε το κύριο πρόσωπο των Ευρωπαίων στην Ουάσιγκτον σε ένα από τα πιο τρομακτικά ζητήματα εκείνη την εποχή: Πώς να αντιμετωπίσετε το IS. Μέχρι σήμερα, βρίσκεται σε τακτική επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Norbert Röttgen, Χριστιανοδημοκράτης μέλος της γερμανικής Bundestag, πιστεύει ότι ο σύμβουλος του Harris εξακολουθεί να πιστεύει ότι «η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας ισχύος των ΗΠΑ» και χαιρετίζει το γεγονός ότι συμμερίζεται την «κριτική» του στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς επειδή δεν έστειλε μακροπρόθεσμα Πύραυλοι κρουζ Taurus στην Ουκρανία.

Αλλά ο Γκόρντον είναι «μέρος μιας παράδοσης ειδικών ευρωπαϊκών υποθέσεων που είναι λίγο σε παρακμή», πρόσθεσε ο Γκραντ, καθώς οι ειδικοί της Ευρώπης στην Ουάσιγκτον «περιθωριοποιούνται» ολοένα και περισσότερο από ειδικούς της Κίνας.

Και όταν ρωτήθηκε για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σε μια διάσκεψη τον Μάιο , τα πρώτα του λόγια ήταν για την Κίνα, πριν τονίσει τις πιθανές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αντιμετωπίζουμε τη χώρα, τη μόνη χώρα που έχει ειλικρινά την πρόθεση και την ικανότητα να ανατρέψει και να αμφισβητήσει τη διεθνή τάξη των ΗΠΑ, αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, πέρα ​​από αυτό που μπορεί να κάνει η [πρώην] Σοβιετική Ένωση», είπε, προσθέτοντας ότι η Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσιάζει «τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες που απειλούν άλλους στενούς συμμάχους».

Ο ΜακΦόλ, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, παραδέχτηκε ότι «δεν εκπαιδεύουμε αρκετούς ανθρώπους στην Ευρώπη».

Η καριέρα του Γκόρντον ήταν μια πολύ παραδοσιακή διαδρομή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είπε ο ΜακΦόλ, αλλά «χάσαμε αυτόν τον πάγκο».

Εάν ο Γκόρντον γίνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, ο ΜακΦόλ πρόσθεσε: «Η Ευρώπη θα έχει έναν σύμμαχο».

Πηγή: politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ