Στο πλαίσιο μιας σαρωτικής αναθεώρησης της ετοιμότητας της Ενωσης για πόλεμο και μία σειρά από κρίσεις (η έκθεση δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη), ο πρώην Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο εκτιμά ότι η Ε.Ε. χρειάζεται τη δική της υπηρεσία πληροφοριών για να βοηθήσει τις χώρες να αποκρούσουν απειλές, σαμποτέρ και ξένους πράκτορες που δρουν σε πρωτεύουσες σε όλη την ήπειρο μέσω μεγαλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών.
Τον Μάρτιο, ο Νιινίστο ανέλαβε μία αποστολή από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να παραδώσει λεπτομερή έκθεση σχετικά με την ετοιμότητα του μπλοκ για πόλεμο και πολιτική άμυνα, μαζί με προτάσεις για βελτίωση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διεξάγει εδώ και χρόνια πόλεμο στην Ουκρανία, στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε., και οι πράκτορές του δραστηριοποιούνται σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των εθνικών υπηρεσιών να προβλέπουν την κακόβουλη δραστηριότητα και επιρροή.
Στο σχέδιό του, ο Φινλανδός πολιτικός λέει στην Ε.Ε. να αναπτύξει μια «πλήρως ανεπτυγμένη υπηρεσία συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών σε επίπεδο Ε.Ε., η οποία θα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τις στρατηγικές όσο και τις επιχειρησιακές ανάγκες», ενώ προσθέτει ότι απαιτείται «ένα δίκτυο κατά της δολιοφθοράς» για την προστασία των υποδομών.
Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την «ενίσχυση των εργασιών καταπολέμησης της κατασκοπείας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.», δήλωσε μετά την παρουσίαση του σχεδίου μαζί με τη Φον ντερ Λάιεν.
Πολυάριθμοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από πρωτεύουσες εν μέσω κατηγοριών για κατασκοπεία και οι Βρυξέλλες έχουν γίνει ένα «καυτό σημείο» για τη δραστηριότητα των πρακτόρων με εκατοντάδες ιδρύματα και πρεσβείες που βρίσκονται στην πόλη.
Επιπλέον, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει χάος σε ολόκληρη την Ε.Ε. – από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρακολουθούν χώρους εκπαίδευσης του στρατού, μέχρι αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας στελεχών οπλοβιομηχανίας και επιθέσεις σε υποθαλάσσιες υποδομές.
Οι δυτικοί σύμμαχοι μοιράζονται ήδη πληροφορίες (με το δίκτυο Five Eyes να συνδέει τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου) και ένας τέτοιος οργανισμός της Ε.Ε. θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ορθή χρήση των πληροφοριών που είναι ήδη σε λειτουργία, δήλωσε ο Νιινίστο. «Πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον».
Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ε.Ε. να επιλέξει σύντομα τους καλύτερους και λαμπρότερους από τους νεοσύλλεκτους για μια καριέρα σε αποστολές υψηλού κινδύνου στο εξωτερικό, και όχι μόνο επειδή οι χώρες-μέλη θα επικαλεστούν το στεγανό εκτελεστικό σκέλος της Ε.Ε. ως λόγο για να μην το πράξουν. «Ολοι γνωρίζουμε ότι η συλλογή πληροφοριών είναι πρωτίστως ευθύνη των κρατών-μελών», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Θα πρέπει να βασιστούμε στη βελτίωση της ροής πληροφοριών, της συλλογής πληροφοριών και της συλλογής πληροφοριών».
Υπάρχουν πολυάριθμοι άλλοι τομείς στους οποίους το μπλοκ θα πρέπει να ενισχύσει την ετοιμότητά του για συγκρούσεις, είπε, προτείνοντας επίσης έναν νόμο της Ε.Ε. για την ετοιμότητα, ο οποίος θα καθορίζει «αρχές, πρότυπα και στόχους» βάσει των οποίων οι χώρες θα πρέπει να συνεργάζονται.
Πηγή: kathimerini.gr