Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου,την Δευτέρα, στην Άγκυρα, μεταφέρεται πλέον η τουρκική αντίδραση για την αποδοχή του όρου «γενοκτονία» από τις ΗΠΑ , σχετικά με τους διωγμούς των Αρμενίων, στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήσει θέμα με τις ομιλίες του ενώπιον των υπουργών του - και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημιουργούν ένα κλίμα προσδοκιών για μία σκληρή τοποθέτηση σχετικά με την απόφαση Μπάιντεν.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής,ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει παραμείνει σιωπηλός- αν εξαιρέσει κανείς το μήνυμα που έστειλε στον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, λίγα λεπτά μετά από την ανακοίνωση του Μπάιντεν: «Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις – οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς – πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», έγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν είχε ακούσει, λίγες ώρες νωρίτερα, από το στόμα του προέδρου των ΗΠΑ ότι επρόκειτο να γίνει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων: ήταν η πρώτη φορά που ο νέος πρόεδρος της υπερδύναμης σήκωνε το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Ερντογάν- και όπως αποδείχθηκε, το τηλεφώνημα μόνον μπελάδες έφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας.
Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν ήδη για την συνάντηση που συμφώνησαν να έχουν οι Μπάιντεν και Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες- εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εκεί θα τεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στς δύο χώρες. Ωστόσο, το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ στις σχέσεις των δύο χωρών - παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά έσπευσε , αμέσως μετά την επισημοποίηση της χρήσης του όρου «γενοκτονία» σχετικά με τους διωγμούς των Αρμενίων, να εξάρει (μέσω ανώνυμων κυβερνητικών πηγών) την «κρισιμότητα» του ρόλου της Τουρκίας ως «νατοϊκού συμμάχου».
Προς το παρόν, η τουρκικη πλευρά - πέρα από τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιήσε τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου - «η Τουρκία δεν χρειάζεται από κανέναν μαθήματα για την ιστορία της», έγραψε στο witter λίγα λεπτά μετά από την ανακοίνωση της αμερικανικής Προεδρίας για την γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ και ο Ιμπραήμ Καλίν καλούσε τις ΗΠΑ να αναλογιστούν το δικό τους παρελθόν- επιλέγει να διοχετεύει την εκτίμηση ότι ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί το ζήτημα για «εσωτερική κατανάλωση».
Ο Ερντογάν συναντήθηκε μετά από την ανακοίνωση Μπάιντεν με τον Ιλχάμ Αλίεφ,τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας. Άλλωστε, με την βοήθεια της Άγκυρας επικράτησε στην τελευταία πολεμική σύρραξη με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ - μία νίκη που συνοδεύτηκε με τον διωγμό των Αρμενίων από την περιοχή, αλλά και απίστευτες θηριωδίες από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν. Όπως ήταν αναμενόμενο, Αλίεφ και Ερντογάν συμφώνησαν να κρατήσουν κοινή στάση στην υπόθεση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο Ερντογάν επιχειρεί να σταθεί στην ιστορική διάσταση του θέματος- και προτείνει να δοθεί ο λόγος στους ιστορικούς, προκειμένου - όπως υποστηρίζει- να αποδειχθεί ότι δεν δικαιολογείται ο όρος «γενοκτονία» για τους διωγμούς εναντίον των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία, στα πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα.