Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών ο Ερσιν Τατάρ και ο Μουσταφά Ακιντζί θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή στην τελική μάχη για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη. Παρά την έντονη παρέμβαση της Τουρκίας τόσο κατά τη διάρκεια της «προεκλογικής» περιόδου υπέρ του Ερσιν Τατάρ με αποκορύφωμα την φιέστα στις παράνομες ενέργειες στην παραλία των Βαρωσίων, ο Μουσταφά Ακιντζί κατάφερε να περάσει στο β’ γύρο της αναμέτρησης, διατηρώντας μικρή διαφορά από τον εκλεκτό της Άγκυρας.
Το κλειδί πλέον για την αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής βρίσκεται στον Τουφάν Έρχουρμαν. Ο ηγέτης του ΡΤΚ, με ποσοστό κοντά στο 22% είναι αυτός ο οποίος θα γείρει και την πλάστιγγα στην τελική αναμέτρηση και όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, το κόμμα του θα αποφασίσει σήμερα για το τι θα πράξει στο β’ γύρο των λεγόμενων εκλογών. Ουσιαστικά εκ του αποτελέσματος θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υποστήριξη του ΡΤΚ προς τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ την ίδια ώρα επισημαίνεται από αναλυτές στα κατεχόμενα πώς ακόμα και εάν δεν ληφθεί ξεκάθαρη απόφαση από πλευράς του ΡΤΚ, οι οπαδοί του αναμένεται ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Τουρκοκύπριου ηγέτη έναντι του Ερσίν Τατάρ. Στην πρώτη του δήλωση και αφού είχε ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα ως προς τους υποψήφιους του β’ γύρου Τουφάν Έρχουρμαν, ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε ο λαός να διχαστεί μια τέτοια περίοδο», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΓΤΠ. Δήλωση η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως τροχιοδεικτική των προθέσεων του.
Σημειώνοντας ότι η κεντρική επιτροπή του ΡΤΚ θα αξιολογήσει σήμερα τα αποτελέσματα, ο Έρχουρμαν δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα, είναι φανερόν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο. Ο «Τουρκοκυπριακός λαός», όπως είπε, «έδειξε την πολιτική του βούληση. Την σεβόμαστε. Το ΡΤΚ γνωρίζει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι μια δύσκολη περίοδος. Υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν θα επιτρέψουμε να διχασθεί, να κομματιαστεί ο λαός»
Ο Ερσίν Τατάρ έχοντας ξεκάθαρη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες τόσο του Μουσταφά Ακιντζί όσο και του Σερντάρ Ντεκτάς, είχε στείλει άτομα στα κατεχόμενα ασκώντας πιέσεις προς τους «ψηφοφόρους» για να τον ψηφίσουν κατάφερε να κόψει χθες πρώτος το νήμα. Η διαφορά ωστόσο που έχει από τον Μουσταφά Ακιντζί αλλά και το γεγονός όπως εκτιμάται από αναλυτές στα κατεχόμενα ότι η δεξαμενή των ψήφων προς αυτόν είναι πλέον περιορισμένη και τα περιθώρια για σύναψη συμμαχιών στενά, κάνουν τα δεδομένα για τον ίδιο αρκετά δύσκολα. Παρόλα αυτά, κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει τον παράγοντα Τουρκία και σε τι άλλου είδους παρεμβάσεις μπορεί να προβεί προκειμένου να φέρει στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας αυτόn που η ίδια επιθυμεί εξοστρακίζοντας τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε καταγγείλει απειλές προς το πρόσωπο του από την Άγκυρα ήταν και χθες στις πρωινές του δηλώσεις μετά που ψήφισε ιδιαίτερα έντονος και καυστικός καταγγέλλοντας ξεκάθαρη τουρκική παρέμβαση στην χθεσινή αναμέτρηση. Μίλησε για εκφοβισμό των ψηφοφόρων από ανθρώπους της Τουρκίας οι οποίοι είχαν φτάσει στα κατεχόμενα για να καταγράψουν τις εκλογές, παίρνοντας ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ξεκάθαρη θέση εναντίον του.
Αξιοσημείωτο επίσης της χθεσινής αναμέτρησης στα κατεχόμενα και το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό που έλαβε ο Κουντρέτ Οζερσάι. Ο άλλοτε αγαπητός της Άγκυρας έλαβε ποσοστό μόλις 5.74% γεγονός που τον οδηγεί σε σκέψεις για την παραπέρα πολιτική του πορεία, όπως άφησε να νοηθεί μέσα από την ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. «Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το ποσοστό που έλαβα δεν ήταν το αναμενόμενο και για αυτό θα πρέπει να προβώ σε μια ανασκόπηση της πολιτικής μου ζωής», δήλωσε ο Όζερσαϊ, προσθέτοντας ότι θα προβεί σε μια πιο περιεκτική δήλωση τις επόμενες μέρες.
Ιδιαίτερα χαμηλό ήταν και το ποσοστό που έλαβε ο ηγέτη του κόμματος των εποίκων Ερχάν Αρικλί. Λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 5.36% δήλωσε ότι δεν κατάφεραν να φθάσουν τα ποσοστά που επιθυμούσαν στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί μπορεί να υποβάλλει την παραίτησή του στην κεντρική επιτροπή του κόμματος.
Ο Σερντάρ Ντεκτάς περιορίστηκε σε ποσοστό 4,2% ο οποίος άφησε και αυτός αιχμές για την παρέμβαση της Άγκυρας. Στις λεγόμενες εκλογές συμμετείχαν ως υποψήφιοι επίσης οι Φουάτ Τσινέρ, Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ, Αχμέτ Μποράν, Μουσταφά Ουλάς και Αλπάζ Ουζ.
Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «Αυτή η νίκη δεν είναι μόνο δική μας, αλλά του «τουρκοκυπριακού λαού», όπως είπε. Απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή και επέκρινε τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρεοντα τα εξής: «Ακούω τον Ακιντζί να κάνει δηλώσεις λες και κέρδισε μόνος του. Δεν επιθυμεί να δει την βούληση των ανθρώπων μας, που αντικατοπτρίζονται σε αυτές τις σημαντικές εκλογές, σε σημείο που δεν σέβεται ούτε τον ίδιο το λαό του. Στις 18 Οκτωβρίου, η νίκη τελικά θα είναι δική μας. Θα βρίσκομαι στο προεδρικό ως εκπρόσωπο σας. Αυτή θα είναι η απάντηση μας από εκεί για όσους δεν μπορούν να το χωνέψουν. Να σεβαστείτε την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού».
Μήνυμα να σταματήσουν οι παρεμβάσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ γύρου της αναμέτρησης για την νέα ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας έστειλε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Αυτοί που προσπαθούν να μας δουν, να μας καταλάβουν, σίγουρα απόψε το κατάλαβαν», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. Ευχήθηκε παράλληλα οι παρεμβάσεις να σταματήσουν, ενώ είπε ότι θα συνεχίσει να εξηγεί τους κινδύνους και να μιλά για ελπίδα και την εβδομάδα που έρχεται. «Ώμο με ώμο, χέρι με χέρι θα συνεχίσουμε. Μας περιμένει μια διαδικασία με μεγαλύτερη συμμετοχή», πρόσθεσε.
Οι Τ/κ, είπε, κατάφεραν να δείξουν τη βούλησή τους στην κάλπη, είπε και πρόσθεσε ότι πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη βούληση από εκείνη του τ/κ «λαού», κατά την έκφρασή του.
Ρεκόρ αποχής
Η πανδημία του κορωνοϊού από την μια και οι παρεμβάσεις της Τουρκίας από την άλλη επηρέασαν σημαντικά την προσέλευση κατά την χθεσινή αναμέτρηση στα κατεχόμενα. Σχεδόν ένας στους δύο γύρισε την πλάτη στη διαδικασία με τη συμμετοχή να καταγράφει ιστορικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής που έφτασε μόλις το 54,72%. Σε μία διαδικασία κατά την οποία καταγράφηκε επίσης ρεκόρ υποψηφίων για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας με 11 υποψηφιότητες και κατά την οποία επίσης, οι Τουρκοκύπριοι κλήθηκαν ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για τις «συνταγματικές» αλλαγές που αφορούν την αύξηση του αριθμού των «δικαστών» - μελών του «ανωτάτου εκλογικού δικαστηρίου».
Πηγή: philenews.com