Μαζικές απώλειες ανθρώπων και σκηνές βγαλμένες από ταινία τρόμου είναι πλέον η δυσοίωνη καθημερινότητα των Παλαιστινίων στη Γάζα, αλλά και όσων έχουν βρεθεί εκεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με τον Σαμ Ρόουζ, διευθυντή σχεδιασμού της παλαιστινιακής οργάνωσης αρωγής Unrwa, του ΟΗΕ. Ο Ρόουζ, μιλώντας στον Guardian, στον απόηχο του βομβαρδισμού ενός σχολείου που είχε φτιάξει ο οργανισμός στο Νουσεϊράτ από τις ισραηλινές δυνάμεις, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 33 άτομα, μεταξύ των οποίων 12 γυναίκες και παιδιά, είπε χαρακτήρισε την τραγωδία «αναμενόμενη», υποδηλώνοντας έτσι πως επικρατεί ένα είδος «μοιρολατρίας» μεταξύ όσων βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη.
«Υπήρχαν περίπου 6.000 άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε αυτό το σχολείο. Υπάρχουν κανόνες πολέμου που καλούμε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να τηρήσουν: να προστατεύσουν το απαραβίαστο των εγκαταστάσεών μας. Υπάρχουν επίσης οι αρχές της διάκρισης και της αναλογικότητας. Αλλά όσοι βρίσκονταν εκείνη την νύχτα (2 π.μ) στο προαύλιο του σχολείου δεν είχαν καμία προειδοποίηση για την επίθεση», λέει ο Ρόουζ.
«Το έχουμε δει αυτό ξανά και ξανά, σε βαθμό που πλέον έχει γίνει κανονικότητα… Έχουμε εξομαλύνει τη φρίκη» καταλήγει.
Χιλιάδες πρόσφυγες εκτοπισμένοι βρίσκουν καταφύγιο σε σχολεία
Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι αναμένει από το Ισραήλ να είναι πλήρως διαφανές στη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με το χτύπημα. «Σε γενικές γραμμές, και όπως έχουμε ξαναπεί, το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς. Αλλά ήμασταν, επίσης, σαφείς ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη και να προστατεύσει τους αμάχους», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Η μετακίνηση 1 εκατομμυρίου ανθρώπων μέσα σε τρεις εβδομάδες, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες, είχε «αρκετά δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες», σύμφωνα με τον Ρόουζ, λέγοντας πως σε ορισμένα τμήματα της Γάζας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και πως προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια κυριολεκτικά μέσα στην εμπόλεμη ζώνη. Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πατερίτσες και αναπηρικά καροτσάκια, επεδή έχουν χάσει μέλη των άκρων τους είναι τεράστιος.
Ταυτόχρονα, ο ψυχολογικός αντίκτυπος του πολέμου είναι τεράστιος, επισημαίνει ο Ρόουζ, μιας και ορισμένες οικογένειες έχουν μετακομίσει έως και 10 φορές από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Η απαίτηση των ανθρώπων να προσαρμόζονται επανειλημμένα στην πραγματικότητα της ζωής στη Γάζα είναι κάτι που κανείς δεν θα έπρεπε να ανέχεται», είπε.
Η Unrwa διαθέτει περίπου 300 σχολεία στη Γάζα, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως σχολείο από τις 7 Οκτωβρίου. Όλα έχουν μετατραπεί σε κέντρα προσφύγων για όσους διαφεύγουν από τις μάχες. Τα σχολεία προσελκύουν πρόσφυγες, καθώς διαθέτουν ηλιακούς συλλέκτες, και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, που καθιστούν δυνατή την εξαγωγή επιπλέον νερού. Πολλά από τα σχολεία στο Χαν Γιουνίς που εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) τον Απρίλιο δέχονται τώρα πρόσφυγες από τη Ράφα.
Υπολογίζεται ότι μόνο 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Ράφα από τον προπολεμικό πληθυσμό των 270.000. Κάποια στιγμή 1,4 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονταν στην περιοχή.
Παράλληλα, ανεπαρκής παραμένει η πσοότητα βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, καθώς υπάρχει μόνο ένα ανοιχτό πέρασμα, το Κερέμ Σαλόμ και η παράδοση της βοήθειας γίνεται πιο δύσκολη λόγω των μαχών. Το Ισραήλ φαίνεται να έχει δώσει προτεραιότητα στα εμπορικά φορτηγά να χρησιμοποιούν το πέρασμα και αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας με τη μορφή φαρμάκων καθυστερεί, αναφέρει ο Ρόουζ στον Guardian.