Μήνυμα προς όλους όσοι «φιλοδοξούν να αποτρέψουν έναν άσχημο μετα-αμερικανικό, μετα-ισραηλινό κόσμο» στέλνει με άρθρο του στους New York Times o Τόμας Φρίντμαν, Αμερικανοεβραίος πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας, τρεις φορές νικητής του βραβείου Πούλιτζερ και εβδομαδιαίος αρθρογράφος της εφημερίδας.
Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Φρίντμαν: «Ο καθένας (Τραμπ,Νετανιάχου) απομακρύνει τη χώρα του από τους δημοκρατικούς παραδοσιακούς συμμάχους της. Ο καθένας διεκδικεί την εδαφική επέκταση ως θεϊκό δικαίωμα – «Από τον Κόλπο της Αμερικής μέχρι τη Γροιλανδία» και «Από τη Δυτική Όχθη μέχρι τη Γάζα».
Σχολιάζοντας τους δασμούς Τραμπ, στο άρθρο γνώμης του ο Φρίντμαν σημειώνει: «ο Τραμπ και ο Βανς θέλουν να μετατρέψουν το έθνος μας σε μια Αμερική μετά τον Ρέιγκαν, μια Αμερική που αντιμετωπίζει με περιφρόνηση τους δημοκρατικούς, ελεύθερους αγοραστές και συμμάχους με κανόνες δικαίου, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στο άρθρο του επικρίνει την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς σημειώνοντας ότι «θέλουν να μας οδηγήσουν σε μια μετα-Αμερική που δεν ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο να διατηρήσει, πόσο μάλλον να ενισχύσει, την ήπια δύναμή της – τη δύναμη να στρατολογεί συμμάχους και να προσελκύει ταλαντούχους μετανάστες – μια έννοια που διαδόθηκε από τον πολιτικό επιστήμονα του Χάρβαρντ Joseph S. Nye Jr. Περιφρονούν την ήπια δύναμη, έχοντας πλήρη άγνοια του γεγονότος ότι αν την χάσουμε, χάνουμε την ικανότητά μας να πείσουμε άλλα έθνη να ενωθούν μαζί μας για να διαμορφώσουν έναν κόσμο πιο δεκτικό στα συμφέροντα και τις αξίες μας, το μοναδικό μεγαλύτερο πλεονέκτημα που πάντα είχαμε έναντι της Ρωσίας και της Κίνας».
Όσον αφορά στον Μπενιαμίν Νετανιάχου γράφει στο άρθρο του, που αναδημοσιεύει ο ιστότοπος skynewsarabia, ότι «εργάζεται σκληρά για τη δημιουργία ενός παρόμοιου μετα-Ισραήλ. Ο Τραμπ έδιωξε τον διευθυντή του F.B.I. επειδή δεν ήταν αρκετά πιστός- ο Νετανιάχου είναι κοντά στο να κάνει το ίδιο με τον Ρόνεν Μπαρ, τον ευρέως σεβαστό επικεφαλής του ισοδύναμου F.B.I. του Ισραήλ, του Shin Bet, σε μια εποχή που ο Μπαρ ερευνά ορισμένους από τους κορυφαίους συνεργάτες του Νετανιάχου για υποτιθέμενες σχέσεις με την κυβέρνηση του Κατάρ».
Αναφέρεται στη δίκη Νετανιάχου για κατηγορίες διαφροράς επισημαίνοντας: «Κατηγορείται από την ισραηλινή αντιπολίτευση – και από περισσότερους από μερικούς συγγενείς των ομήρων – ότι παρέτεινε τον πόλεμο στη Γάζα για να κατευνάσει τους εβραίους υπεροπλιστές που τον κρατούν στην εξουσία και ενδεχομένως εκτός φυλακής. Αυτή η παράταση προλαμβάνει επίσης οποιαδήποτε επιτροπή έρευνας για τον καταστροφικό πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε επί των ημερών του και για λόγους που ανάγονται άμεσα στην αποτυχία της πολιτικής του: την πεποίθησή του ότι η Χαμάς μπορούσε να εξαγοραστεί με σακούλες γεμάτες χρήματα από το Κατάρ».
Του προσάπτει ότι «βρίσκεται σε αποστολή να υπονομεύσει την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ να ελέγχει τις αποφάσεις της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Αυτό σχετίζεται με τη θρησκευτική-εθνικιστική ατζέντα του κόμματός του για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας και την εκδίωξη όσο το δυνατόν περισσότερων Παλαιστινίων – ένας στόχος εφικτός μόνο αν σπάσει η εξουσία του εν λόγω δικαστηρίου να περιορίζει τον πρωθυπουργό και τον εβραϊκό υπερκομματικό συνασπισμό του».
Όπως υποστηρίζει ο Φρίντμαν «ο Νετανιάχου – όπως και ο Τραμπ και χάρη στον Τραμπ – αισθάνεται μια αίσθηση ατιμωρησίας, μια αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να τον ρίξει» και εκτιμά πως «είναι αυτό που οδηγεί σε περιστατικά όπως αυτό του περασμένου μήνα, κατά το οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 15 τραυματιοφορείς και διασώστες στη νότια Γάζα, ένα περιστατικό για το οποίο «η ιεραρχία από κάτω απλώς είπε ψέματα», δήλωσε στη Haaretz ανώτερος αξιωματικός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων».
Πηγή: New York Times