Ύστερα από την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου την Κυριακή για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τα κόμματα της γαλλικής αριστεράς απηύθυναν κοινό κάλεσμα τη Δευτέρα (10 Ιουνίου) για «τη συγκρότηση ενός νέου λαϊκού μετώπου» προκειμένου να αλλάξει η πολιτική πορεία της χώρας.
Ο Μακρόν διέλυσε την γαλλική Εθνοσυνέλευση το βράδυ της Κυριακής μετά το θλιβερό αποτέλεσμα του κόμματός του Besoin d’Europe στις ευρωεκλογές – 14,5% έναντι 31,5% του ακροδεξιού Rassemblement National της Λεπέν.
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου. Με τον φόβο της επικράτησης της ακροδεξιάς, τα κυριότερα γαλλικά αριστερά κόμματα -το la France insoumise (LFI, Η Αριστερά), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti socialiste-PS, S&D), το les Écologistes-EELV (EELV, οι Πράσινοι) και το Κομμουνιστικό Κόμμα (Parti communiste-PC)- αποφάσισαν να σχηματίσουν συνασπισμό με την ονομασία «Λαϊκό Μέτωπο».
Ο βουλευτής του LFI Φρανσουά Ραφάν ήταν ο μπροστάρης της ιδέας μιας αριστερής συμμαχίας τη Δευτέρα, δημιουργώντας τον ιστότοπο «Front populaire». Το όνομα του συνασπισμού είναι μια αναφορά στο 1934, όπου αριστεροί ακτιβιστές ενώθηκαν σε αντίδραση στις εξεγέρσεις των ακροδεξιών ομάδων, δημιουργώντας το λεγόμενο Front populaire.
Εν τω μεταξύ, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde ένα κείμενο γνώμης που υπογράφεται από περισσότερες από 350 σημαίνουσες προσωπικότητες της Γαλλίας, ζητώντας να υπάρξει αφύπνιση για να μην κυβερνήσει η ακροδεξιά τη χώρα.
Αργότερα την ίδια ημέρα, όλοι οι ηγέτες των κομμάτων συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του EELV στο Παρίσι και κατέληξαν σε συμφωνία.
«Ζητάμε τη συγκρότηση ενός νέου λαϊκού μετώπου που θα συγκεντρώνει με πρωτοφανή μορφή όλες τις δυνάμεις της ανθρωπιστικής, συνδικαλιστικής, συνεταιριστικής και πολιτικής αριστεράς», έγραφαν σε ένα κοινό κάλεσμα.
Ο συνασπισμός Front populaire δήλωσε ότι θα υποστηρίξει «μεμονωμένες υποψηφιότητες» από τον πρώτο γύρο. Οι υποψήφιοι «θα φέρουν ένα πρόγραμμα ρήξης με το παρελθόν, που θα περιγράφει λεπτομερώς τα μέτρα που θα ληφθούν κατά τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης του νέου λαϊκού μετώπου».
«Εκφράζουμε τη βούλησή μας να ξεκινήσουμε μαζί σε αυτή τη μάχη για να προτείνουμε μια εναλλακτική λύση στις πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν και να καταπολεμήσουμε τη ρατσιστική ακροδεξιά», δήλωσε ο Μανουέλ Μπομπάρντ, εθνικός συντονιστής του LFI, μετά την επίτευξη της συμφωνίας.
Δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι λεπτομέρειες των προγραμματικών δηλώσεων, καθώς προς το παρόν πρόκειται μόνο για μια συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε η επικεφαλής του EELV Μαρίν Τοντελιέρ, αλλά στόχος είναι «να κυβερνήσουμε για να ανταποκριθούμε σε δημοκρατικές, οικολογικές, κοινωνικές και ειρηνευτικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».
Ο Πιερ- Νικολά Μποντό, διδάκτωρ πολιτικών επιστημών, δήλωσε στο Euractiv ότι τα αριστερά κόμματα είχαν λίγο χρόνο για να συμφωνήσουν σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, το οποίο «τους επέτρεψε να παραμερίσουν τις διαφορές τους». «Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορούν σίγουρα την κατανομή των υποψηφιοτήτων και της χρηματοδότησης», δήλωσε.
Τα συνδικάτα υποστήριξαν επίσης τη νέα αριστερή συμμαχία.
«Για να αποτραπεί η καταστροφή που οργάνωσαν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, η ενότητα της αριστεράς είναι απαραίτητη», έγραψε το κυριότερο γαλλικό συνδικάτο, η CGT, σε δελτίο Τύπου την Τρίτη.
Ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών (PS/S&D) στις ευρωεκλογές, Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ανέφερε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συμμαχία λόγω του LFI, το οποίο πάντα επικρίνει, ιδίως όσον αφορά τις θέσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία ή την κατάσταση στην Παλαιστίνη.
«Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη πορεία, δεν πρόκειται να ξανακάνουμε το Nupes (πρώην αριστερή συμμαχία), υπήρξε μια αντιστροφή του συσχετισμού δυνάμεων, είμαι επικεφαλής της αριστεράς», δήλωσε στο France 2 τη Δευτέρα.
Η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes) σχηματίστηκε για τις βουλευτικές εκλογές του 2022, αλλά αργότερα διασπάστηκε και κατέρρευσε, με τα περισσότερα αριστερά κόμματα να επικρίνουν την κυριαρχία του LFI στο κίνημα.
Πηγή: euractiv.gr