Διπλωματικός πυρετός καταγράφεται στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα αναχωρήσει σήμερα για τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ουάσινγκτον ωθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.
Ο Μπλίνκεν φτάνει αύριο στο Ισραήλ, υπό το βάρος της διαρροής του εγγράφου με το οποίο το Ισραήλ ενημέρωνε την Ουάσινγκτον για τους πιθανούς στόχους της απάντησής του στο Ιράν. Ενδεικτικό της σοβαρότητας του ζητήματος είναι και το γεγονός ότι το Ισράηλ, έξι μέρες μετά τη διαρροή δεν έχει αγγίξει δημοσίως το ζήτημα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει και τα άλλα δύο βασικά μέτωπα του Ισραήλ, δηλαδή, τον Λίβανο και τη Γάζα.
Επίσης, ο αρχηγός της Shin Bet των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, μετέβη εκτάκτως στο Κάιρο όπου συνάντησε τον νέο αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου.
Τέλος, επαφές στο Κουβέιτ και στο Μπαχρέιν θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σε μια προσπάθεια περαιτέρω αποκατάστασης των μεταξύ τους σχέσεων ή έστω τη λήψη διαβεβαίωσης ότι δεν θα διευκολύνουν με οποιονδήποτε τρόπο το απαντητικό χτύπημα του Ιράν.
Έντονη διπλωματική κινητικότητα και στον Λίβανο
Τον Λίβανο επισκέφθηκε σήμερα (21/10) ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Άμος Χόχσταϊν προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με αξιωματούχους στη Βηρυτό σχετικά με τους όρους για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Ο νέος κύκλος των συζητήσεων για κατάπαυση του πυρός έρχεται σε μια περίοδο που κανείς στον Λίβανο δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα τους Αμερικανούς ως διαμεσολαβητές.
Ο Χόχσταϊν έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη συνομιλία που πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο του λιβανέζικου Κοινοβουλίου, Μανπίχ Μπέρι, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.
Ο Χόχσταϊν δήλωσε η Ουάσινγκτον εργάζεται για μια διευθέτηση «το ταχύτερο δυνατό» της σύγκρουσης Ισραήλ – Χεζμπολάχ στη βάση του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, όμως η δέσμευση των δύο πλευρών να το εφαρμόσουν δεν είναι πλέον αρκετή.
Σε δήλωση στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, ο Αμερικανός απεσταλμένος προειδοποίησε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον του Λιβάνου» να συνδέεται η τύχη του «με άλλες συγκρούσεις στην περιοχή».
Είναι η πρώτη επίσκεψη του Χόχσταϊν, ο οποίος είπε ότι εργάζεται «χωρίς ανάπαυλα» για κατάπαυση του πυρός, αφότου η βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ μετατράπηκε στις 23 Σεπτεμβρίου σε ανοικτό πόλεμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να θέσουν τέλος στη σύγκρουση «το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος.
«Η δέσμευση που έχουμε είναι να επιλύσουμε τη σύγκρουση αυτή στη βάση του ψηφίσματος 1701 (του ΟΗΕ), σε αυτό θα πρέπει να μοιάζει η λύση», πρόσθεσε.
Tι προβλέπει το ψήφισμα 1701
Το ψήφισμα αυτό που έβαλε τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στο Ισραήλ το 2006 προβλέπει παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πλευρών και ορίζει ότι μόνον οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.
«Το ψήφισμα 1701 κατάφερε να βάλει τέλος στον πόλεμο το 2006 αλλά (…) κανείς δεν έκανε τίποτα για το θέσει σε εφαρμογή», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Η δέσμευση των δύο πλευρών να σεβαστούν το ψήφισμα 1701 δεν είναι αρκετή», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Μπέρι, όπως μετέδωσε βράδυ υης Κυριακής το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya, η επίσκεψη του Έιμος Χόχσταϊν είναι η τελευταία ευκαιρία πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί λύση στον Λίβανο.
Πηγή: ertnews.gr