"Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάγιερ, επειδή όπως είπε «ενεργήσαμε μαζί και αποφασιστικά κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας".
Για να τον βάλει όμως στη θέση του η γερμανική εφημερίδα Die Welt ,που αρνείται φυσικά να γίνει «παπαγαλάκι» της κυβέρνησης: «Είναι μια φράση που δείχνει μεγάλη …υπερηφάνεια. Αλλά είναι λάθος να συγκρίνεις τον εαυτό σου με δυτικές χώρες ,που έχουν πλέον μια πολύ κακή εικόνα της κρίσης πανδημίας, όπως για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, το Βέλγιο ή η Μεγάλη Βρετανία» γράφει η γερμανική εφημερίδα απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών.
«Είναι μια φράση που φαίνεται σχεδόν γελοία όταν κοιτάζουμε τις χώρες που καταπολέμησαν επιτυχώς την έκρηξη του κορονοϊού, ειδικά τις χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας. Γιατί δεν μαθαίνουμε από αυτές;» διερωτάται η Die Welt.
Αν στη θέση της Γερμανίας η Die Welt έβαζε τα ονόματα και των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης-της Ελλάδας περιλαμβανομένης φυσικά- μάλλον την ίδια κριτική θα ασκούσε. Αλλωστε τα μέτρα «κλειδώματος» που ισχύουν και στη χώρα μας από τις 06.00 σήμερα το πρωί είναι τα ίδια με εκείνα που ισχύουν στη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Με μια διαφορά ίσως: Η οικονομική αποζημίωση που θα δοθεί στους πληγέντες Γερμανούς εργαζόμενους από το μερικό lockdown ανέρχεται στο 75% του μισθού τους. Από 70-85% των μισθών ανέρχεται επίσης η αποζημίωση σε ζεστό χρήμα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Αλλωστε, τόσο στη Γερμανία ,όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ ,η απόφαση για μερικό lockdown έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, ενώ τα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας προειδοποιούν πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα πλήξει περαιτέρω την οικονομία με απώλειες που θα φτάσουν έως και τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τριάντα κορυφαίοι εκπρόσωποι της γερμανικής γαστρονομίας με κοινή επιστολή τους στην καγκελάριο Μέρκελ εκτιμούν ότι «το νέο “λουκέτο” στην εστίαση είναι τραγικό λάθος, καθώς τα εστιατόρια και τα καφέ εφαρμόζουν ήδη αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες». Προειδοποιούν μάλιστα ότι «αν οι πολίτες σταματήσουν να βγαίνουν για φαγητό ή καφέ, θα στραφούν σε σπίτια φίλων και γνωστών, τα οποία, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, θα μετατραπούν σε νέες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού».
Ο Μάρτιν Σέιμπολτ, Διευθύνων Σύμβουλος του LifeFit Group, που διαθέτει αίθουσες γυμναστικής είναι αναγκασμένος επίσης από σήμερα να βάλει λουκέτα στην εταιρεία του. Όπως και τα 9.700 γυμναστήρια στη Γερμανία. «Και αυτό τη στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι ο αθλητισμός βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι μειώνει τον κίνδυνο ιογενών ασθενειών», λέει ο Σέιμπολντ στη γερμανική τηλεόραση.
Το νέο Lockdown πλήττει επίσης σκληρά τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στην πολιτιστική βιομηχανία. Μιλώντας εξ ονόματος του κλάδου, ο τζαζίστας Τιλ Μπρένερ επέκρινε το κλείσιμο πολιτιστικών ιδρυμάτων, «αν και -όπως λέει-υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις αυτές συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των. Ο τομέας του Πολιτισμού έχει ουσιαστικά κλείσει από τον Φεβρουάριο και τώρα μας… τελειώνουν, καθώς οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις δύσκολα δίνουν προσοχή στην ατομική μοίρα των εργαζομένων» λέει ο Γερμανός μουσικός της τζαζ.
«Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί εξακολουθούν να επιτρέπονται τα σχολικά λεωφορεία να είναι γεμάτα, αλλά το να κάθεται σε μεγάλη απόσταση σε μεγάλα θέατρα θεωρείται ξαφνικά πηγή κινδύνου...»
Ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας ξενοδόχων, Γκίντο Τσέλικ υπενθυμίζει επίσης ότι το 30% των 245.000 ξενοδοχείων και εστιατορίων απειλείται πλέον με χρεοκοπία και ζητεί από τις αρμόδιες αρχές να αποζημιώσουν άμεσα όσους πλήττονται από το μερικό lockdown. Η γερμανική ομοσπονδία μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ανακοίνωσή της τονίζει επίσης ότι «το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αντέχει άλλο lockdown» και ότι «δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν».
Η άλλη λύση με την οποία ο κορονοϊός έχασε τον… τρόμο του
Κι όμως υπήρχε άλλη λύση ,γράφει η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει πλέον να αγνοεί το πρότυπο της Ασίας στην πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού».
Σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής εφημερίδας «αρκετές χώρες στην Ασία έχουν νικήσει τον κορoνοϊό και τώρα επιστρέφουν στην καθημερινή ζωή. Με χιλιάδες θανάτους και ακριβά lockdown, η Δύση πρέπει να μάθει από αυτές» γράφει η Handelsblatt.
Την ώρα που στην Ευρώπη κλείνει η εστίαση, η ζωή στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ έχει από καιρό επιστρέψει στην κανονικότητα .Τα πρωινά, οι άνθρωποι στριμώχνονται στο μετρό και το βράδυ κάθονται σε μπαρ και εστιατόρια - χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για την υγεία τους, καθώς ελάχιστες περιπτώσεις μολύνσεων έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες. «Ο κορονοϊός έχει χάσει τον τρόμο του» .
Οι κάτοικοι της Ταϊλάνδης δεν είναι οι μόνοι που απολαμβάνουν το προνόμιο να είναι ανέμελοι σε περιόδους πανδημίας. Εκατό εκατομμύρια Βιετναμέζοι το ίδιο. Η Ταϊβάν γιόρτασε 200 ημέρες χωρίς ένα κρούσμα. Η Αυστραλία για πρώτη φορά από τον Ιούνιο δεν έχει ούτε ένα κρούσμα και η Νέα Ζηλανδία εδώ και δύο εβδομάδες.
Ακόμα και η Σιγκαπούρη με έξι εκατομμύρια κατοίκους, που κατέγραψε κατέγραφε περισσότερα από 1000 κρούσματα την ημέρα τον περασμένο Απρίλιο, σήμερα δεν έχει ούτε ένα!
«Τα παραδείγματα δείχνουν ότι η τεράστια δύναμη με την οποία η πανδημία έπληξε ξανά την Ευρώπη δεν ήταν αναπόφευκτη» γράφει η Handelsblatt. «Ηταν δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο ο κορονοϊός-ακόμη και να νικηθεί- και να επιστρέψουμε σε μια λίγο πολύ φυσιολογική καθημερινή ζωή πολύ πριν χορηγηθούν δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Τι κοινό έχουν οι χώρες της Ασίας που νίκησαν τον κορονοϊό; Κατάλαβαν ότι οι κοινωνίες τους δεν μπορούσαν να ζήσουν με τον ιό μακροπρόθεσμα και αντί να αποδεχθούν ότι θα υπάρχουν σχετικά χαμηλά ποσοστά μόλυνσης, συνέχισαν μετά το πρώτο κύμα τα αυστηρά μέτρα τους κατά της πανδημίας μέχρις ότου ο ιός εξαφανίστηκε εντελώς.
Αυτό που δεν έκανε η Ευρώπη, αυτό που δεν έκανε η Ελλάδα: Το καλοκαίρι, με το εξαρχής αμφίβολης επιτυχίας τουριστικό άνοιγμα, χάθηκε η ευκαιρία να αντιμετωπιστεί κατά κράτος ο ιός, καθώς χαλάρωσαν τα λουριά την περίοδο των διακοπών, αποδεχόμενοι τα λίγα κρούσματα την ημέρα.
Οι ήπιες περιπτώσεις απομονώθηκαν ως επί το πλείστον στο σπίτι – μια τακτική που σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι απολύτως αποτελεσματική στην πρόληψη νέων λοιμώξεων. Αντίθετα, στην Ασία, η καραντίνα ήταν πολύ πιο αποφασιστική: Αντί οι αρχές να παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τυχαίες επισκέψεις από αξιωματούχους, προχώρησαν σε ασφυκτικούς ελέγχους - για παράδειγμα χρησιμοποιώντας συσκευές GPS και βιντεοκλήσεις.
Ετσι ,σήμερα η Ευρώπη προχώρησε αναγκαστικά σε νέα επείγοντα μέτρα για ένα μήνα μήπως και ανακτηθεί ο έλεγχος ! Ο Γερμανός καθηγητής Επιδημιολογίας στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν εκτιμά μάλιστα ότι «η κατάσταση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί γρήγορα προς το παρόν. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η πανδημία δεν έχει τελειώσει το Πάσχα», είπε. «Αλλά το αργότερο το καλοκαίρι, οι ζωές μας θα είναι σε θέση να αλλάξουν σημαντικά προς το καλύτερο - αν μπορούμε τώρα να ελέγξουμε τον έντονα αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων».
Πανδημία στα ύψη και η οικονομία στα τάρταρα
Ο γερμανός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου, Κάρλ Χάιντς Πακέ γράφει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέφυγε στο κλείδωμα επειδή δεν ενήργησε με προνοητικότητα στην πανδημία» Συνιστά μάλιστα στην καγκελάριο Μέρκελ να ρίξει μια ματιά στην… Ταϊβάν, για το πως αντιμετώπισε την κρίση.
«Υπάρχει ένα αναπάντητο ερώτημα σχετικά με την επιστημονική βάση με την οποία λαμβάνονται οι τρέχουσες αποφάσεις. Φυσικά, η διαδικασία μόλυνσης πρέπει να περιοριστεί, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί» λέει ο Γερμανός καθηγητής. «Η Ταϊβάν παράγει ήδη είκοσι εκατομμύρια μάσκες την ημέρα και τις διανέμει στον πληθυσμό για ένα σεντ. Δημιούργησε επίσης λειτουργικά συστήματα προειδοποίησης με την ψηφιακή της υποδομή, την ίδια ώρα που πολλά γερμανικά εργαστήρια νοσοκομείων δεν είναι ακόμη συνδεδεμένα με την εφαρμογή προειδοποίησης Corona. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ταϊβάν έλαβε επίσης υποστήριξη από τον στρατό από την αρχή της πανδημίας για την πρόληψη της έλλειψης προσωπικού».
Την ίδια ώρα η Γερμανία αρχίζει να αντιμετωπίζει έλλειψη σε κρεβάτια ΜΕΘ, όπως γράφει η FAZ. «Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ που είναι ήδη κατειλημμένα τείνουν να είναι διπλάσια σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας» γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, διατίθενται μόνο 156 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των διασωληνομένων ασθενών με Covid 19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 60%. Αν και σε αντίθεση με την άνοιξη, δεν υπάρχει έλλειψη μασκών και αναπνευστικών συσκευών, υπάρχει όμως έλλειψη του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς ένας διασωληνομένος ασθενής χρειάζεται πέντε νοσηλευτές.. Επιπλέον, το διαθέσιμο προσωπικό όλο και πιο συχνά μολύνεται ή είναι σε καραντίνα με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν το φόβο της… κατάρρευσης».
Ο Κρίστιαν Καραγιαννίδης, ο Ελληνας εκπρόσωπος της Γερμανικής Ενωσης Divi για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λέει μάλιστα στην FAZ ότι «υπάρχει μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας με τον αριθμό δωρεάν κλινών εντατικής θεραπείας».
Προσθέτει μάλιστα ότι «πρέπει να υπολογίζονται ως κρεβάτια ΜΕΘ μόνο εκείνα τα οποία διαθέτουν το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Να γιατί ξαφνικά ο αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ μειώθηκε κατά 1000» λέει ο Ελληνας εκπρόσωπος του Divi .
Κατά τα λοιπά; Και πανδημία στα ύψη και η οικονομία στα τάρταρα:
Όπως γράφουν οι Financial Times ,οι νέοι περιορισμοί στη δραστηριότητα απειλούν την ανάκαμψη της Γηραιάς Ηπείρου και η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,3% το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Δεκαοκτώ οικονομολόγοι σε κορυφαίες τράπεζες που ρωτήθηκαν από την βρετανική εφημερίδα διαπίστωσαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί ξανά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι περισσότεροι είχαν προβλέψει προηγουμένως θετική ανάπτυξη…
Και στις Βρυξέλλες συνεχίζουν να διαφωνούν για τα δισεκατομμύρια βοήθειας που προορίζονταν για το πρώτο lockdown! Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, που θα έλεγε ο μακαρίτης ο Ντίνος Ηλιόπουλος…
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»