Βρετανία: Η ενότητα που επέδειξαν τοπικές κοινότητες απέτρεψε τις βίαιες ομάδες, εκτιμά ο αρχηγός της αστυνομίας

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 08/08/24 - 13:37

Η ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας σε όλη τη Βρετανία και η ενότητα που επέδειξαν τοπικές κοινότητες απέτρεψαν μια επανάληψη των εκτεταμένων ταραχών που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένων ρατσιστικών επιθέσεων με στόχο μουσουλμάνους και μετανάστες, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά ταραχών μετά τη δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών σε επίθεση με μαχαίρι στις 29 Ιουλίου στο Σάουθπορτ, στη βορειοδυτική Αγγλία, η οποία προκάλεσε ένα κύμα ψευδών διαδικτυακών αναρτήσεων που ανέφεραν ότι δήθεν ο δράστης ήταν ισλαμιστής μετανάστης.

Ακροδεξιές ομάδες που τάσσονται κατά των μεταναστών πραγματοποίησαν δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο χθες, Τετάρτη.

Σε απάντηση, χιλιάδες αστυνομικοί και διαδηλωτές κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Μαρκ Ρόουλι δήλωσε πως η νύχτα κύλησε “πολύ ήσυχα” εκτός από μερικά ποινικά συμβάντα.

Νομίζω πως η επίδειξη δύναμης από την αστυνομία και, ειλικρινά, η επίδειξη ενότητας από κοινότητες, νίκησαν μαζί τις προκλήσεις που είδαμε“, δήλωσε ο Ρόουλι στους δημοσιογράφους. Αν και διαδηλωτές κατά του ρατσισμού έκαναν πορείες φωνάζοντας συνθήματα όπως “Μετανάστες καλωσορίσατε” και “Όχι στο μίσος”, καμία μεγάλη ακροδεξιά συγκέντρωση δεν έχει αναφερθεί, μόνο μικρότερων ομάδων.

Η αστυνομία δήλωσε πως δεκάδες άνθρωποι εκσφενδόνισαν μπουκάλια και προσπάθησαν να προκαλέσουν αναταραχή στην πόλη Κρόιντον της νότιας Αγγλίας, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν στο Μπέλφαστ και οι αρχές δήλωσαν ότι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν ορισμένα συμβάντα που σχετίζονταν με εγκλήματα μίσους.

Ο Ρόουλι είπε πως η αστυνομία συνέχισε να διενεργεί εφόδους και να συλλαμβάνει βίαιους παραβάτες του νόμου σήμερα το πρωί, περιλαμβανομένων πολλών με ποινικό παρελθόν. Πάνω από 400 άνθρωποι συνολικά έχουν συλληφθεί σε όλη τη χώρα αφότου ξεκίνησαν οι ταραχές.

«Οποιαδήποτε υπόνοια ότι είναι πατριώτες ή ότι έχουν έναν λόγο… είναι ανοησία», είπε ο Ρόουλι. «Είναι εγκληματίες, και ειλικρινά, σε βάρος των περισσοτέρων από αυτούς θα απαγγελθούν κατηγορίες για βίαιη αναταραχή, και οι περισσότεροι θα πάνε στη φυλακή για κάποια χρόνια».

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, πρώην γενικός εισαγγελέας που αντιμετωπίζει μια πρώιμη κρίση μετά τις νίκη του στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, έχει προειδοποιήσει τους ταραξίες ότι θα αντιμετωπίσουν μακρές ποινές φυλάκισης.

Η υπουργός αρμόδια για την αστυνόμευση Νταϊάνα Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως παραμένει προσεκτική σχετικά με την κατάσταση.

«Υπάρχουν συνέπειες για την εγκληματικότητα στους δρόμους μας και νομίζω πως η ταχεία απονομή δικαιοσύνης που βλέπουμε βοηθάει επίσης να κάνει τον κόσμο να το σκεφθεί δύο φορές προτού εμπλακεί», δήλωσε η Τζόνσον στο Sky News.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ