Ανησυχία για τις ρωσικές απειλές ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 
Ανησυχία για τις ρωσικές απειλές ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ενημερώθηκε: 13/05/22 - 09:43

Με απειλές ακόμη και για πυρηνικό πόλεμο απαντά η Μόσχα στην προαναγγελία Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει από καιρό ότι μια τέτοια κίνηση ερμηνεύεται από την ίδια ως εχθρική κίνηση και έχει προχωρήσει σε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα επιδιώκοντας να εκφοβίσει την Φινλανδία.

Η ανακοίνωση της Φινλανδικής ηγεσίας για την πρόθεσή – που αναμένεται να γίνει επίσημη και οριστική απόφαση την Κυριακή – για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως και η αντίστοιχη της Σουηδίας, επικροτούνται και στηρίζονται από τη Δύση.

Αν και η απόφαση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στηρίζεται με ξακάθαρο τρόπο από τη Δύση, με την Ουάσιγκτον να διαμηνύει μάλιστα τη νύχτα ότι θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση λάβουν οι δύο χώρες, ο κίνδυνος να κλιμακωθεί μία σύγκρουση και να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ευρώπη, προβληματίζει ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη.

Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι η αντίδραση του αναπληρωτή πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολάνσκι, ο οποίος μιλώντας στο βρετανικό περιοδικό «UnHerd», υπογράμμισε ότι «το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευράς. Αν υπάρξουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα».

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς, είναι εχθρός, και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους» τόνισε απειλητικά ο Πολάνσκι.

Απειλεί με πυρηνικά η Ρωσία

Ακόμη πιο σφοδρή ήταν η αντίδραση από πλευράς Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προειδοποίησε τη Δύση για τον κίνδυνο «ανοικτής σύγκρουσης» της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «ξεκάθαρη απειλή» για τη χώρα του μια ένταξη της Φινλανδίας στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο, εξηγώντας ότι η Ρωσία θα αναλύσει τα νέα δεδομένα και θα ληφθούν μέτρα για την εξισορρόπηση της κατάστασης και τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας».

Τι σημαίνει η ένταξη Φιλανδίας - Σουηδίας για τη συμμαχία;

Τα χερσαία σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία πρόκειται να υπερδιπλασιαστούν μόλις η Φινλανδία και η Σουηδία υποβάλλουν τις αιτήσεις ένταξης στην πιο ισχυρή αμυντική συμμαχία του κόσμου. Το ΝΑΤΟ μοιράζεται επί του παρόντος χερσαία σύνορα 1.215 χιλιομέτρων. Μόλις ενταχθεί η Φινλανδία, θα αυξηθεί στα 2.600 χιλιόμετρα

Ο Robert Dalsjo, ανώτερος αναλυτής του ΝΑΤΟ στο Σουηδικό πρακτορείο Άμυνας Έρευνας, δήλωσε στη DW ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα σήμαινε ότι η αβεβαιότητα του ΝΑΤΟ για το πώς θα ενεργούσαν η Σουηδία και η Φινλανδία σε μια κρίση, δεν θα υπάρχει πλέον.

"Το ΝΑΤΟ θα γνωρίζει με βεβαιότητα πού βρίσκονται η Σουηδία και η Φινλανδία και αυτό θα αυξήσει την ασφάλεια και την αποτροπή στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Θα διευκολύνει επίσης την υπεράσπιση των χωρών της Βαλτικής για τη συμμαχία, επειδή δεν θα τίθεται πλέον κανένα ζήτημα για το αν ο σουηδικός εναέριος χώρος μπορεί να χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για να στείλει στρατεύματα ή προμήθειες στα έθνη της Βαλτικής», είπε.

Αμυντικές συμφωνίες Λονδίνου με Φινλανδία, Σουηδία

Λίγες ώρες πριν υποβληθεί το επίσημο αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπεγράφη στρατηγική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία. Το ίδιο και με τη Σουηδία. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο «οι Βρετανοί στρατιώτες θα προστατέψουν την Σκανδιναβία από το Πούτιν».

Την Τετάρτη, ο Μπόρις Τζόνσον επισκέφτηκε πρώτα την Σουηδία και μετά την Φινλανδία και έγινε ο πρώτος δυτικός ηγέτης που προχωρά σε τέτοιου είδους στρατηγικές συμφωνίες με τις δυο χώρες.

Μάλιστα μεταξύ άλλων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι συμφωνίες αυτές δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο μεταβατικό στάδιο πριν την ένταξη των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ αλλά μια μακροπρόθεσμη αμοιβαία αμυντική συνεργασία».

Όμως θέλοντας ή μη δημιούργησε ένα ομαλό μεταβατικό στάδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα κιόλας, σε μία ιστορική κίνηση, η Φινλανδία κατέθεσε επίσημα το αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ με τον ο Φινλανδό πρόεδρο να δηλώνει χθες ότι «εκτιμάμ ιδιαίτερα την ισχυρή στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου».

 Παρέμβαση από Ντράγκι

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, καλώντας μάλιστα τον Τζο Μπάιντεν να τηλεφωνήσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «La Repubblica», o Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».