«Ξέρετε ποιά είναι η ομοιότητα και ποια διαφορά ανάμεσα στην Λευκορωσία και την Τουρκία;» ρωτούσε φίλους δημοσιογράφους στο Βερολίνο Ευρωπαίος διπλωμάτης μετά το τέλος της άτυπης συνόδου των 27 υπουργών Εξωτερικών στη γερμανική πρωτεύουσα.
«Και οι δύο χώρες έχουν αυταρχικούς ηγέτες ,αλλά η Τουρκία έχει ιστορικά όμως ...θείο στο Βερολίνο» έδωσε ο ίδιος την απάντηση,προκαλώντας φυσικά γέλωτες στους ανθρώπους του Τύπου.
Πως άλλωστε να εξηγήσει ο έμπειρος διπλωμάτης το γεγονός ότι οι 27 υπουργοί Εξωτερικών δεν είχαν πρόβλημα να αποφασίσουν μεν την επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων στο καθεστώς Λουκασένκο επειδή προχώρησε σε εκλογική νοθεία,αλλά στο καθεστώς Ερντογάν που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα δύο εταίρων στην ΕΕ -της Ελλάδας και της Κύπρου-να συνεχίζονται τα ευχολόγια για «διάλογο»!
Ναι, ο Υπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Τζότζεπ Μπορέλ δήλωσε ότι στη σύνοδο παρουσιάστηκαν επτά θεματικές επιλογές κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, οι οποίες θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής, στις 24 Σεπτεμβρίου,αλλά μέχρι τότε ... διάλογος!
«Θα επεξεργασθούμε έναν περαιτέρω κατάλογο κυρώσεων. Συμφωνήσαμε να τον αναπτύξουμε περαιτέρω και τον Σεπτέμβριο να τον ολοκληρώσουμε» είπε, αλλά διευκρίνισε πως αυτό θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρχει λύση που να οδηγεί σε αποκλιμάκωση» είπε ο Μπορέλ.
Την γραμμή αυτή επέβαλε άλλωστε ο ...θείος από το Βερολίνο: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας! Ο επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας απέτρεψε μέσα στη σύνοδο κάθε προσπάθεια άμεσης ανακοίνωσης κυρώσεων-όπως στην περίπτωση της Λευκορωσίας-αλλά επέμεινε στη διπλωματική οδό, τονίζοντας πως «διπλωματική λύση είναι ο εποικοδομητικός διάλογος».
Με ποιόν όμως «εποικοδομητικό διάλογο»; Με εκείνον που κυνικά λέει ότι «δεν κάνει υποχωρήσεις», όπως είπε ο Ερντογάν! Ποιός δεν θέλει άλλωστε τον εποικοδομητικό διάλογο; Αλλά μήπως η ΕΕ θα έπρεπε να πιέσει έμπρακτα και αποφασιστικά την Αγκυρα; Ανακοινώνοντας εδώ και τώρα κάποιες συγκεκριμένες κυρώσεις;
Εκτός και αν έχει δίκιο η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung ότι πίσω από το συνεχές «κατενάτσιο» της ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα «κρύβεται μια γερμανο-τουρκική ατζέντα"; Πολύ σωστά, η γερμανική εφημερίδα «το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος εξαντλείται για την ΕΕ. Μια ανάλυση των ενδεχόμενων απειλών απαιτεί μήνες, όμως μια στρατιωτική αντιπαράθεση απειλεί ήδη τώρα την Μεσόγειο».
Ως τις 24 Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των 27 για τις εξελίξεις στην Μεσόγειο ,ο χρόνος μπορεί να αποδειχθεί τόσο πυκνός που να θυμίζει ...αιώνα.
Παραμονή της συνάντησης των 27 υπουργών Εξωτερικών ,ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ απειλούσε ότι το σεισμογραφικό Oruç Reis θα συνεχίσει να ερευνά για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θαπραγματοποιήσει "ασκήσεις με πραγματικά πυρά" όχι μακριά από την Κύπρο, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Αλλά η Αγκυρα δεν διστάζει να εμπαίζει και τους ίδιους τους Γερμανούς. Οπως αποκάλυψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung“ στα μέσα Ιουλίου η Τουρκία αρνήθηκε σε ένα γερμανικό πολεμικό μεταγωγικό A 310 την πτήση μέσα από τον εναέριο χώρο της προκειμένου να μεταφέρει στη Γερμανία Αρμένιους στρατιώτες για εκπαίδευση.
Καθώς το ζήτημα δεν λύθηκε με ...εποικοδομητικό διάλογο ,οι Αρμένιοι στρατιώτες μετέβησαν τη Γερμανία τον Αύγουστο με πτήση πάνω από τη Ρωσία!
Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση...