Ζ. Ζάεφ: «Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας όπου αναγνωρίζεται η εθνικότητα και η γλώσσα»

 
Ζ. Ζάεφ: «Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας όπου αναγνωρίζεται η εθνικότητα και η γλώσσα»

Ενημερώθηκε: 13/09/18 - 14:19

«Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας όπου αναγνωρίζεται η εθνικότητα και η γλώσσα» είπε ο Ζ. Ζάεφ στη δική του «μητρική μακεδονική γλώσσα»και εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του που βρέθηκε στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας μου απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη γλώσσα του. Σε αυτόν τον χώρο που είναι το σπίτι όπου ανοίγουμε, το σπίτι της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

συμφωνία των Πρεσπών

Ως «συμβιβαστική» και «αξιοπρεπή» χαρακτήρισε τη , τονίζοντας ότι με αυτή τη συμφωνία θα «φύγουμε από το πρoβληματικό status quo».

«Εχουμε πλέον τη δυνατότητα να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να στραφούμε στο μέλλον, μια ευκαιρία που αναμένουμε εδώ και πολλά χρόνια Πλέον μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που μας καθορίζουν, την ταυτότητά μας», είπε ο κ. Ζάεφ, σημειώνοντας ότι σήμερα απευθύνεται στο Ευρωκοινοβούλιο στη δική του «μητρική μακεδονική γλώσσα».

Πρόσθεσε δε, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος των λαών και ως τέτοια πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους. «Είναι υπόδειγμα διμερούς συμφωνίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις υπόλοιπες διμερείς σχέσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ενίσχυση της ΕΕ θα πρέπει να συμβαδίζει με την ολοκλήρωση των δυτικών βαλκανίων, γεγονός που θα βοηθήσει στην σταθερότητα και στην καταπολέμηση των σημερινών προβλημάτων και απειλών. «Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς ισχυρά Βαλκάνια».

«Η ενίσχυση των Βαλκανίων είναι γεωστρατηγική επένδυση», τόνισε ενώ σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα απέδειξαν κατά την μεταναστευτική κρίση ότι είναι αξιόπιστοι εταίροι της Ε.Ε.

«Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει η χώρα μας μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», πρόσθεσε ο Ζάεφ και υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου «αποτελεί τη δεύτερη ανεξαρτησία μας».

Τέλος, σημείωσε ότι υπάρχει «συναίνεση στη χώρα μου για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οι πολίτες νιώθουν Ευρωπαίοι, ανήκουν στην Ευρώπη».