Νέα επίθεση της Τουρκίας στις ΗΠΑ για την άρση της αναστολής της βίζας (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Απέρριψαν με αγριότητα και θράσος τους όρους των Αμερικάνων οι Τούρκοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 18/10/17 - 14:16

Τραβάει ξανά το σκοινί η τουρκική πλευρά στο θέμα της αναστολής των ταξιδιωτικών θεωρήσεων κι ενώ αρχικά προσπαθούσαν να κατευνάσουν τα πνεύματα και επί της ουσίας, να τα...μαζέψουν.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες που ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε κάνει μέχρι και ευχή" σύντομα να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων",αναφερόμενος στη νέα κρίση με τις ΗΠΑ, την ώρα που αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Τζον Μπας, αποχωρούσε εν μέσω έντονης διπλωματικής κρίσης, τώρα έρχεται στο προσκήνιο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ρίξει "λάδι στη φωτιά" με νέες εμπρηστικές δηλώσεις, αφήνοντας στην άκρη τα περί κοινής λογικής στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, την στιγμή που διεθνώς ακούγονται φωνές για βίαιη έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Τούρκος ΥΠΕΞ

«Δεν θα δεχθούμε επιβολές», δήλωσε κατηγορηματικά ο , ανακοινώνοντας ότι η Άγκυρα απέρριψε τους τέσσερις όρους που έθεσε η αμερικανική αντιπροσωπεία που ήρθε από τις ΗΠΑ, ώστε να επιλυθεί το θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίων μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν αποδεχόμαστε όσα έρχονται αντίθετα με τα συμφέροντά μας. Ό,τι και να είναι οι όροι εάν ένα άτομο διέπραξε έγκλημα δεν είναι στο χέρι μας. Το δίκαιο κάνει αυτό που πρέπει. Η κρίση με τη βίζα για μας ήταν μια ανώφελη κρίση. Δεν είναι μια στάση ώριμη στη διπλωματία. Εμείς ανταπαντήσαμε στην απόφαση των ΗΠΑ. Αυτού του είδους τα ανώφελα θέματα δεν πρέπει να γίνονται ζήτημα μεταξύ δύο συμμάχων. Αυτά τα θέματα μπορούμε να τα λύσουμε με αμοιβαία αντίληψη», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ποιοι ήταν οι όροι της αμερικανικής πλευράς:

Πρώτον, να δοθούν αποδείξεις για τον Μετίν Τοπούζ και τον Μετέ Τ., υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης
Δεύτερον, να ενημερωθούν οι ΗΠΑ για τις έρευνες σχετικά με τους εργαζόμενούς της.
Τρίτον, να ερευνηθεί εάν οι επαφές των εργαζομένων είναι εναρμονισμένες με τη βούληση των ΗΠΑ
Τέταρτον, εάν ο εργαζόμενος έκανε τις επαφές μετά από επιθυμία των ΗΠΑ να μην συλληφθεί.