Η καγκελάριος Μέρκελ για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

 
Η καγκελάριος Μέρκελ για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Ενημερώθηκε: 03/06/18 - 13:46

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για πρώτη φορά τοποθετήθηκε συνολικά στο θέμα της μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της "Frankfurter Allgemeine" (FAS) και απαντά έτσι στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάσσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ευρωζώνης.

Μέρκελ

Η κ. τάσσεται υπέρ της σταδιακής εισαγωγής ένας επενδυτικού προϋπολογισμού στην ζώνη του ευρώ. Αυτός θα πρέπει αρχικά να είναι "στην κατώτερη διψήφια κλίμακα δισεκατομμυρίων ευρώ" και στη συνέχεια να αξιολογείται η επίδρασή του.

Άφησε ανοικτό αν αυτός ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι μέρος του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ, ή - σύμφωνα με τις ιδέες Μακρόν- αν θα πρέπει να βρίσκεται στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Επίσης, η καγκελάριος παρουσίασε την άποψη της για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα πρέπει να προκύψει από τον δημιουργηθέντα κατά τη διάρκεια της κρίσης Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ). Μεταξύ άλλων, πρότεινε οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας εξωτερικών περιστάσεων, να βοηθούνται με βραχυπρόθεσμα δάνεια. "Πάντα υπό τον όρο, φυσικά, ότι θα είναι περιορισμένου ύψους και θα αποπληρωθούν πλήρως", όπως τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε επίσης υπέρ της εξισορρόπησης των οικονομικών διαφορών στην ευρωζώνη μέσω ενός τέτοιου προϋπολογισμού. Ένας τέτοιος επενδυτικός προϋπολογισμός είχε ήδη συμπεριληφθεί στην συμφωνία συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD).

Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να αξιολογεί την οικονομική κατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη με δική του αρμοδιότητα, να αξιολογεί την βιωσιμότητα του χρέους των κρατών μελών και "να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, τα οποία εν ανάγκη θα την αποακαθιστούν".

"Το ταμείο θα πρέπει να είναι οργανωμένο διακρατικά και από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους δύο πυλώνες σταθερότητας της ζώνης του ευρώ".

Η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027 πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2019. "Στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να δράσει ανά πάσα στιγμή", είπε.

"Αν αναβάλουμε τις συζητήσεις, θα μπορούσε να συμβεί να μην μπορούν να χορηγούνται για έναν ολόκληρο χρόνο υποτροφίες Erasmus ή να καθυστερήσει η αναδιοργάνωση της Frontex ή η υλοποίηση σημαντικών σχεδίων για την καταπολέμηση των λόγων της φυγής (των προσφύγων), για να μην αναφέρουμε τα διαρθρωτικά ταμεία και τα σημαντικά ερευνητικά προγράμματα", πρόσθεσε η κ. Μέρκελ στη συνέντευξή της στην FAS.

Επίσης, η κ. Μέρκελ συμφωνεί με τον πρόεδρο Μακρόν για μια στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στην αμυντική πολτική: "Διάκειμαι θετικά στην πρόταση του προέδρου Mακρόν για μια πρωτοβουλία επεμβασης", είπε. Ωστόσο, μια τέτοια δύναμη επέμβασης με μια κοινή στρατιωτική και στρατηγική κουλτούρα θα πρέπει να ενταχθεί στη δομή της αμυντικής συνεργασίας, πρόσθεσε ενόψει της συμφωνηθείσας στενότερης συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ (Pesco).

Ωστόσο, η καγκελάριος έθεσε τον περοιρισμό ότι ο γερμανικός στρατός (Bundeswehr) πρέπει να παραμείνει ένας "κοινοβουλευτικός στρατός", όπως αποκαλείται , έτσι ώστε κάθε στρατιωτική αποστολή στο εξωτερικό θα πρέπει πάντα να εγκρίνεται από το γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag) εκ των προτέρων. Μια τέτοια πρωτοβουλία παρέμβασης δεν σημαίνει επίσης "ότι θα συμμετέχουμε σε κάθε στρατιωτική αποστολή", πρόσθεσε η καγκελάριος.