Απογοήτευση της Άγκυρας για την μη έκδοση του Κούρδου μέλους του DHKP-C

 
Απογοήτευση και πρόκληση κρύβει στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για την  απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών

Ενημερώθηκε: 03/02/18 - 01:03

Απογοήτευση και πρόκληση κρύβει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για την πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών να απορρίψει το αίτημα έκδοσης του φερόμενου ως μέλους της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας εκφράζεται σκληρά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αλλο ένα παράδειγμα της στάσης των ελληνικών δικαστηρίων να προστατεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις», προσθέτοντας ότι προδοκά από την ελληνική Δικαιοσύνη να εκδίδει αποφάσεις «πέραν πολιτικών πιέσεων και σύμφωνες με το Δίκαιο».

Αποκάλυψη! Αυτοί είναι 9 Τούρκοι τρομοκράτες που συνελήφθησαν στο Ν.Κόσμο

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Η απόρριψη εκ μέρους του Εφετείου Αθηνών του αιτήματός μας για έκδοση του μέλους του DHKP-C, Μεχμέτ Ντογκάν, ο οποίος συνελήφθη σε επιχείρηση στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 2017, μας προκαλεί μεγάλη απογοήτευση.

Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της στάσης των ελληνικών δικαστηρίων να προστατεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν είναι καθόλα συμβατή με τη διεθνή ευθύνη που έχει και η Ελλάδα στο θέμα της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία, ούτε επίσης συμβάλει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Προσδοκούμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη να εκδίδει αποφάσεις πέραν πολιτικών πιέσεων και σύμφωνες με το δίκαιο».

Η απόφαση

«Όχι» του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση του πρώτου από τους εννέα Τούρκους κουρδικής καταγωγής, που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, Ευσταθίας Καπαγιάννη, έκρινε ότι δεν θα εκδοθεί στη γείτονα χώρα ο εκζητούμενος Μεχμέτ Ντογκάν, αφού δέχθηκε ότι ήδη έχει αναγνωριστεί από τις γαλλικές Αρχές η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα.

Όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, από την απόφαση των γαλλικών Αρχών και τα ταξιδιωτικά έγγραφα του Μεχμέτ Ντογκάν προκύπτει ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας, όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Η κ. Καπαγιάννη τόνισε ότι η παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές δημιουργεί κίνδυνο για τη ζωή του, τη σωματική ακεραιότητά του και για απάνθρωπη μεταχείρισή του. Επίσης, σημείωσε ότι από την ακροαματική διαδικασία «πιθανολογείται πως οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα».