Τι πρέπει να ξέρετε για το αιρ κοντίσιον του αυτοκινήτου σας και ποια λάθη πρέπει να αποφεύγετε

 
Τι πρέπει να ξέρετε για το αιρ κοντίσιον του αυτοκινήτου σας

Ενημερώθηκε: 15/08/18 - 02:06

Αυτές τις ημέρες που πέρασαν όσοι δεν είχαν αιρ κοντίσιον στα αυτοκίνητά τους θα πρέπει να μαρτύρησαν. Ακόμη και με το παράθυρο ανοικτό ο καύσωνας σε γονάτιζε. Όσοι είχαν κλιματισμό –οι περισσότεροι δηλαδή- τη βόλεψαν μια χαρά.

Αλλά και εδώ υπήρχαν οι εξαιρέσεις. Αν και είχαν αιρ κοντίσιον αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα.

Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κλιματισμό και ποια λάθη πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν.

Τι πρέπει να ξέρετε για το αιρ κοντίσιον του αυτοκινήτου σας

1. Η ενεργοποίηση του κλιματισμού στο φουλ με την πρώτη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη

2. Τα ακροφύσια αέρα πρέπει να είναι στραμμένα προς τα πάνω και όχι πάνω στον οδηγό και συνοδηγό.

3. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία είναι 35 ° C είναι λογικό να ρίχνει και τα αντανακλαστικά του οδηγού. Ο εσωτερικός χώρος του αυτοκινήτου πρέπει να είναι πάντα δροσερός.

4. Θυμηθείτε ότι όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο για πολλές ημέρες κάτω από τον καυτό ήλιο η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Τι πρέπει να ξέρετε για το αιρ κοντίσιον του αυτοκινήτου σας

Κάποτε, οι περισσότεροι ξεκινούσαν το ταξίδι τους τη νύκτα για να μην τους πιάσει η ζέστη.

Ήθελαν να αποφύγουν να οδηγούν κάτω από τον καυτό ήλιο. Και ήταν απόλυτα λογικό. Η υπερβολική ζέστη κουράζει αφάνταστα. Παλαιοτέρα που τα αυτοκίνητα είχαν ως έξτρα εξοπλισμό το αιρ κοντίσιον και σχεδόν κανένας δεν αγόραζε αυτοκίνητο με το πανάκριβο τότε αξεσουάρ, τα πράγματα ήταν δύσκολα.

Μιλάμε για τη δεκαετία του '80. Τότε ο κλιματισμός δεν ήταν στον στάνταρ εξοπλισμό. Και όποιος ζητούσε αυτοκίνητο με αιρ κοντισιον πλήρωνε ολόκληρη περιουσία.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το 90 % των καινούργιων αυτοκινήτων έχουν στο στανταρ εξοπλισμό τον κλιματισμό. Ποια λάθη όμως κάνουν όσοι χρησιμοποιούν το αιρ κοντίσιον.

Τι πρέπει να ξέρετε για το αιρ κοντίσιον του αυτοκινήτου σας

Διαβάστε τα πέντε βασικά λάθη που κάνουν και τι πρέπει να ξέρετε για να το χρησιμοποιείτε καλύτερα:

Όταν το εσωτερικό ενός ΙΧ σταθμευμένου για πολλές ημέρες κάτω από τον ήλιο έχει εσωτερική θερμοκρασία 60 βαθμούς, τότε θα χρειασθείτε τουλάχιστον μισή ώρα για να πετύχετε στο εσωτερικό την σωστή θερμοκρασία. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η ενεργοποίηση του κλιματισμού στο φούλ.

Αρχικά θα πρέπει να ανοίξετε τις πόρτες και τα παράθυρα. χαμηλώστε τα παράθυρα για ένα λεπτό πριν ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό» είναι η πρώτη πρόταση που έκανε ο Ángel Suárez, μηχανικός στο Τεχνικό Κέντρο SEAT.

Με αυτή την απλή κίνηση μπορείτε «φυσικά να μειώσετε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό». Μόλις αεριστεί το αυτοκίνητο, μπορείτε να εισέλθετε, να κλείσετε τις πόρτες και τα παράθυρα και να ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό.

2) Κρατώντας την επιλογή ανακύκλωσης αέρα ενεργοποιημένη: Αυτό είναι ένα άλλο κλασικό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι, γιατί το διατηρώντας το «κάνει τα παράθυρα να θαμπώνουν». Αντ΄ αυτού ο Suárez συνιστά την οδήγηση με την επιλογή Auto ενεργοποιημένη έτσι ώστε «η ροή του αέρα μπορεί να ρυθμιστεί ο ίδιος πιο ομοιόμορφα και αποτελεσματικά».

3) Μην ενεργοποιείτε τον κλιματισμό επειδή το πρωί είναι «ψυχρό»: Ανάλογα με το πού βρίσκεστε στην Ευρώπη, κάποια καλοκαιρινά πρωινά μπορεί να είναι δροσερά. Παρόλα αυτά, είναι καλή ιδέα να «ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου, ακόμη και αν ρυθμίσετε τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα», για να αποφύγετε τη θολό παράθυρα όταν η εξωτερική θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει ελαφρά.

Συνιστάται να οδηγείτε με ενεργοποιημένη την επιλογή Αυτόματο ώστε η ροή του αέρα να είναι πιο ομοιόμορφη

Είναι καλή ιδέα να ανοίξετε τις πόρτες, να κατεβάσετε τα παράθυρα και να αερίσετε το εσωτερικό πριν ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό

Τα ακροφύσια αέρα πρέπει να δείχνουν προς τα πάνω, όχι προς τα πρόσωπα των ανθρώπων

4) Η εσφαλμένη τοποθέτηση των ακροφυσίων αέρα:«Αύξηση του κλιματισμού, δεν νιώθω τίποτα», είναι ένα αίτημα που γίνεται συχνά από τους επιβάτες το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του SEAT, οι περισσότερες φορές «δεν πρόκειται για θερμοκρασία, αλλά προς ποια κατεύθυνση ο αέρας ρέει μέσα στο αυτοκίνητο».

Προκειμένου να επιτευχθεί ομοιόμορφη κατανομή της ροής αέρα, "τα ακροφύσια πρέπει να δείχνουν προς τα πάνω, όχι προς τα πρόσωπα των ανθρώπων". Με αυτή την απλή κίνηση «ο αέρας ρέει
γύρω από το εσωτερικό του αυτοκινήτου και φτάνει σε κάθε επιβάτη με συνέπεια».

5) Μη κανονική συντήρηση: Όπως συμβαίνει και με το πετρέλαιο, τους τροχούς ή το υγρό φρένων, το σύστημα κλιματισμού στα αυτοκίνητα απαιτεί επίσης ειδική συντήρηση. Συνιστάται η αλλαγή των φίλτρων κάθε 15.000 ή 20.000 χιλιομέτρων για να «αποτρέψετε μειωμένο ρυθμό ροής και έντασης», προσθέτει ο Ángel Suárez.