Αν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έγινε τη Παρασκευή για τα ελληνοτουρκικά συζητήθηκε πράγματι η θεωρία που λέει ότι ο Ερντογάν είναι ο "καλός" και οι στρατηγοί του οι "κακοί" που κάνουν από μόνοι τους την "φασαρία" στο Αιγαίο... ζήτω που καήκαμε!
Το παραμύθι της δήθεν δυαρχίας στη γειτονική χώρα ήταν πολύ βολικό από εποχής Σημίτη ακόμη. Όλες οι κυβερνήσεις όταν στριμώχνονταν από την επιθετικότητα της Τουρκίας είχαν ...καραμέλα αυτή τη δικαιολογία. Και για εναλλαγή σεναρίων είχαν και το άλλο σενάριο που λέει ότι "η Τουρκία εξάγει τις εσωτερικές της κρίσεις στο Αιγαίο".
Θα στεναχωρήσουμε τους υποστηρικτές των σεναρίων που όπως καταλαβαίνουμε έχουν πείσει και τους σημερινούς ενοίκους στο Μαξιμου. Κι αυτό είναι επικίνδυνο.
Δεν εκφράζουμε προσωπική άποψη, αλλά μεταφέρουμε την εικόνα που "βλέπουν" οι στρατιωτικοί που κάτι παραπάνω ξέρουν: το καθεστώς Ερντογάν ελέγχει σε πολύ μεγάλο βαθμό για να μην πούμε απόλυτα το στράτευμα! Κι ό,τι γίνεται στο Αιγαίο έχει τη σφραγίδα και του σουλτάνου Ερντογάν και του Νταβούτογλου.
Η πεποίθηση των στρατιωτικών δεν στηρίζεται σε απλές εκτιμήσεις αλλά σε γεγονότα που προκύπτουν από τις κατά καιρούς αναγκαίες επικοινωνίες που γίνονται σε κρίσιμες στιγμές μεταξύ στρατιωτικών. Οι πολιτικοί της Τουρκίας γνωρίζουν τα πάντα, έχουν εγκρίνει τα πάντα -πλην ελαχίστων μεμονωμένων περιπτώσεων- και όλα πάνε με βάση σχέδιο και επίτευξη στόχων.
Όχι δεν έχει να κάνει ο έλεγχος του στρατεύματος από το καθεστώς Ερντογάν μόνο με τις εκκαθαρίσεις που έκανε. Έχει να κάνει με τη γενικότερη στάση που διαχρονικά έχει η Άγκυρα. Όποιες διαφωνίες κι αν υπάρχουν, όποιος κι αν είναι στην εξουσία, όποιος κι αν είναι Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στην πολιτική της Τουρκίας σ΄ ό,τι έχει να κάνει με το Αιγαίο και τα ελληνοτουρκικά υπάρχουν σαφείς ...κατακόκκινες γραμμές. Τις οποίες κανείς δεν διανοείται να περάσει. Τόσο απλά είναι τα πράγματα και καλό είναι να μην "παραμυθιαζόμαστε" με θεωρίες συνωμοσίας.
Για να μην πολυλογούμε ο απώτερος στόχος της Άγκυρας είναι ο έλεγχος του μισού Αιγαίου. Τουλάχιστον! Ας το έχουν στο μυαλό τους οι ελληνικές κυβερνήσεις και ας αποφασίσουν ποιες είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές. Πριν βέβαια τις ...βάψουμε κόκκινες πρέπει να τις χαράξουμε...