Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία δόθηκαν πριν λίγο στη δημοσιότητα από «πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», αναφορικώς με των αριθμό των ανωτάτων αξιωματικών όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ΗΠΑ και Ελλάδος και μία σύγκριση αυτών, προκειμένου να καταδειχθεί ότι ο αριθμός των ανωτάτων στις ελληνικές ΕΔ είναι υπερπολλαπλάσιος του αντίστοιχου των αμερικανικών.
Παρατίθεται η προαναφερθείσα άτυπη σύγκριση των «πηγών του ΥΠΕΘΑ», με τη μορφή της «άτυπης ενημέρωσης»
«Σχετικά με τα όσα αναφέρονται στον δημόσιο λόγο περί δήθεν «λανθασμένων» στοιχείων όσον αφορά τη σύγκριση του αριθμού των Ανωτάτων Αξιωματικών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν:
Ο αριθμός των «Στρατηγών Ενός Αστέρος» (Brigadier General) που αντιστοιχεί στον βαθμό του Ταξιάρχου στην Ελλάδα - και στον οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη δήλωσή του από την Πάτρα - ανέρχεται σε 113 στον Στρατό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου για τη δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στην οποία περιλαμβάνονται τα ενεργά μέλη της Εθνοφρουράς και των Αποθεματικών Δυνάμεων, τα οποία συμμετέχουν σε αποστολές και επιχειρήσεις (https://crsreports.congress.gov, R44389, 8/3/2024). Πρόκειται για αριθμό ο οποίος είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ από τον αριθμό των Ταξιάρχων του Στρατού Ξηράς στην Ελλάδα!
Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η αναλογία Αντιστρατήγων και ομοιόβαθμων σε Ναυτικό – Αεροπορία είναι ένας ανά 15.151 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, έναντι ενός ανά 5.190 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα. Συνεπώς είναι 3 φορές μεγαλύτερος ο αριθμός Υποστρατήγων και ομοιόβαθμων στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ, κατ’ αναλογία με τη δύναμη.
Η αναλογία Υποστρατήγων και ομοιόβαθμων σε Ναυτικό – Αεροπορία στις ΗΠΑ είναι ένας ανά 7.936 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στην Ελλάδα είναι ένας Υποστράτηγος ή ομοιόβαθμος σε ΠΝ - ΠΑ ανά 1.329 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή είναι 6 φορές μεγαλύτερος ο αριθμός Υποστρατήγων και ομοιόβαθμων στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ, κατ’ αναλογία με τη δύναμη.
Η αναλογία των ομοιόβαθμων των Ταξιάρχων και των Αρχιπλοιάρχων είναι ένας ανά 5.154 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία είναι ένας Ταξίαρχος/Αρχιπλοίαρχος ανά 454 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή η Ελλάδα διαθέτει 11πλάσιο αριθμό Ταξιάρχων και ομοιόβαθμων σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, κατ’ αναλογία με τη δύναμη!
Επίσης, για κάθε έναν Ανώτατο Αξιωματικό στην Ελλάδα αντιστοιχούν 2,35 Ανώτατοι Αξιωματικοί στις ΗΠΑ, ακόμη και αν περιληφθούν σε αυτούς οι «Στρατηγοί 4 Αστέρων» (βαθμό τον οποίο στη χώρα μας έχει μόνο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ), ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 32 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό.
Το δικαίωμα της κριτικής είναι απολύτως σεβαστό, αλλά τα θέματα της Εθνικής Άμυνας δεν προσφέρονται για μικροκομματική αντιπαράθεση, ιδίως όταν επιχειρείται η παράθεση διαστρεβλωμένων ή ψευδών στοιχείων.»
Επί των προαναφερθέντων κάποιες δικές μας επισημάνσεις:
- Ουδείς εχέφρων αντιλέγει και έχει αντίρρηση ότι πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση των ΕΔ (κυρίως του ΣΞ) και περικοπές του αριθμού των ανωτάτων, που όντως είναι πολλοί. Το θέμα που σχολιάστηκε, τουλάχιστον από εμάς, είναι ότι αυτή η δραστική μείωση του αριθμού των ανωτάτων θα μπορούσε να γίνει μέσω των τακτικών κρίσεων και όχι μέσω δύο εκτάκτων κρίσεων 60 και 40 μέρες πριν τις ετήσιες τακτικές.
- Οι όποιες περικοπές του αριθμού των ανωτάτων πρέπει να γίνουν, θα γίνουν με βάση τη νέα Δομή Δυνάμεων, που έχει μεν περάσει από Βουλή και εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, αλλά μάλλον για λόγους απορρήτου (;) δεν έχει εισέτι δημοσιοποιηθεί τίποτα επισήμως και ουδείς γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία και αριθμούς, ει μη μόνο αποσπασματικές πληροφορίες. Επομένως, ΑΥΤΗ τη στιγμή, δεν μπορεί κανείς να κάνει συνολική, υπεύθυνη, κριτική γιατί κανείς – εκτός των αρμοδίων – δεν γνωρίζει το περιεχόμενό της νέας Δομής Δυνάμεων.
- Επί των προαναφερθέντων στοιχείων της συγκρίσεως των ανωτάτων αξιωματικών μεταξύ ΕΔ Ελλάδος και ΗΠΑ, κατά την προσωπική μας άποψη, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι ουσιαστικώς δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο συστημάτων.
- Οι αμερικανικές ΕΔ, συμφώνως με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, αποτελούνται από τον τακτικό ενεργό στρατό και από τις Εφεδρείες, που υπάγονται στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς και από την Εθνοφρουρά της κάθε Πολιτείας, που υπάγεται στον Κυβερνήτη της κάθε Πολιτείας. Αυτές είναι όλες οι «δεξαμενές» ανθρώπινου δυναμικού, που σε δεδομένη χρονική στιγμή και επιχειρησιακή απαίτηση θα πάνε να πολεμήσουν. Οι ΗΠΑ δεν έχουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, αλλά ΚΑΘΑΡΩΣ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ επαγγελματικό στρατό. Όσοι ανώτατοι υπάρχουν τώρα θα υπάρχουν και σε περίπτωση πολέμου.
- Οι ελληνικές ΕΔ υπόκεινται κατά βάση και συμφώνως με τη Συνταγματική επιταγή στην υποχρεωτική στράτευση όλων των αρρένων Ελλήνων, που μετά το πέρας της υποχρεωτικής στρατιωτικής τους θητείας ανήκουν στην εφεδρεία και σε περίπτωση πολέμου ή κρίσεως επιστρατεύονται. Αυτόν τον στρατό των επιστράτων σε μία επιστράτευση ΠΟΙΟΣ θα τον διοικήσει; Γι’ αυτό ο αριθμός των ανωτάτων ΠΡΕΠΕΙ να είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΣ μειωμένος σε σχέση με τον υπάρχοντα αριθμό ανωτάτων, που ανταποκρινόταν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις και κινδύνους άλλων εποχών, αλλά – κατά την προσωπική μας άποψη επαναλαμβάνουμε – δεν μπορεί να συγκριθεί με των αμερικανικών ΕΔ καθότι διαφορετικά συστήματα.
- Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο. Οι «πηγές του ΥΠΕΘΑ» κάνουν λόγο στην παράθεση των στοιχείων τους σε «αποθεματικές δυνάμεις» των ΗΠΑ, όπως έχουν προφανώς μεταφράσει των όρο “Reserve Forces” (η απλώς “Reserve”), που αναφέρεται στις «Εφεδρείες» (“Army Reserve”, “Navy Reserve”, “Air Force Reserve” κλπ). Η λέξη «αποθέματα» χρησιμοποιείται συνήθως επί αψύχων, και όχι επί ανθρώπων/στρατιωτών που θα πολεμήσουν, θα σκοτώσουν ή θα σκοτωθούν. Τα μόνα «αποθέματα», είναι στο Fort Nox, το Εθνικό Θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ και στα θησαυροφυλάκια και στις θυρίδες των τραπεζών, καθώς και στις αποθήκες και τα κέντρα εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων.