Ξεκίνησε η ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων από τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο Δένδια για το πρόγραμμα αποκτήσεως των υπερσύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς και τεχνολογίας “stealth” F-35A Lightning II, τις υπό ανάπτυξη φρεγάτες “Constellation” αλλά και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, λεπτομέρειες των οποίων δεν έχουν γίνει εισέτι γνωστές.
Αναφορικώς με το πρόγραμμα των μαχητικών F-35A, ο κ. Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή επί της επισήμου απαντήσεως των Αμερικανών μέσω της επιστολής LOA (= Letter of Acceptance) που παρελήφθη από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ στις 10 Απριλίου 2024. Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2024, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έστειλε στο Κογκρέσο, για έγκριση, την πώληση συνολικώς 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας, δηλαδή αριθμό ισοδύναμο με δύο πολεμικές Μοίρες, με δυνητικό κόστος αγοράς ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Βεβαίως η πρόθεση της Αθήνας είναι όπως σε πρώτη, όπως λέγεται, φάση προχωρήσει η αγορά 20 F-35A, δηλαδή του τύπου που επιχειρεί από κανονικά (χερσαία) αεροδρόμια, και μάλιστα τις πλέον βελτιωμένης εκδόσεώς του (version 4 ή F-35 Block.4), που αυτή τη στιγμή είναι υπό ανάπτυξη και δοκιμές από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin και περιλαμβάνει προηγμένο ραντάρ, πιο σύγχρονο λογισμικό και πιο ισχυρό οπλισμό, που θα συμβάλει καλύτερα στη διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής.
Αυτό είναι το σημείο που διαπραγματεύεται τώρα η ελληνική πλευρά με την αντίστοιχη αμερικανική και ήταν ο ένας από τους λόγους που «άργησε» να έλθει η παρουσίαση/ανάλυση της αμερικανικής LOA στη Βουλή. Ο άλλος λόγος ήταν η Ευρωεκλογές και η προεκλογικής τους περίοδος, όπου η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε αυτό το θέμα να τύχει προεκλογικής αντιμετωπίσεως, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αναφορικώς με το ύψος των ενδιαμέσων δόσεων της αγοράς που η κυβέρνηση επιθυμεί να «απλωθεί» σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάθος χρόνου με την αντίστοιχη προκαταβολή να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για προφανείς δημοσιονομικούς λόγους.
Επίσης ο κ. Υπουργός αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή αναφορικώς με τα έργα υποδομής που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος, από στην οποία θα επιχειρούν τα νέα μαχητικά και στην οποία τώρα επιχειρούν τα θρυλικά F-4E Phantom II.
Πρόθεση της ελληνικής κυβερνήσεως είναι όπως τα 20 μαχητικά αρχίσουν να παραλαμβάνονται το 2028, αν και τυχόν απόκτηση της νεότερης εκδόσεως Block.4, που τώρα είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, λογικώς θα πάει αυτήν την ημερομηνία περί το 2030. Εδώ θα πρέπει να υπολογιστεί και μία άλλη «λεπτομέρεια», αλλά σημαντική.
Τα πρώτα μαχητικά που θα παραλάβει η Ελλάς, όποτε τα παραλάβει, θα παραμείνουν στις ΗΠΑ, προκειμένου σε αυτά να εκπαιδευτούν οι Έλληνες πιλότοι και τεχνικοί, οι οποίοι αργότερα βεβαίως στην Ελλάδα θα εκπαιδεύσουν και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Και αυτό είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ, καθώς το F-35, ως γνωστόν, ΔΕΝ διαθέτει διθέσιο εκπαιδευτικό τύπο, αλλά μόνο μονοθέσιο. Επομένως πρέπει να υπολογιστεί και αυτός ο υποχρεωτικός χρόνος εκπαιδεύσεως του προσωπικού, προτού δούμε τα πρώτα F-35 να προσγειώνονται στην επίσης κατακόρυφα αναβαθμισμένη Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος!
Σήμερα επίσης ο κ. Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή και για τις εξελίξεις επί της ελληνικής επιθυμίας συμμετοχής στη σχεδίαση αρχικώς και εν συνεχεία κατασκευή/ναυπήγηση της νέας φρεγάτας των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ τύπου “Constellation”. Εκεί το όλο πρόγραμμα είναι λίγο πιο σύνθετο και περίπλοκο αλλά παρουσιάζει ασφαλώς σημαντικό ενδιαφέρον και δεν σχετίζεται με το θέμα τυχόν αποκτήσεως μεταχειρισμένων και προβληματικών Littoral Combat Ship (LCS), που έχει «κωλήσει», καθώς οι Αμερικανοί φαίνεται να προσφέρουν τέσσερα προβληματικά σκάφη που έχουν αποσύρει μετά από 10 χρόνια υπηρεσία (και λιγότερο), ενώ αντιθέτως το Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για τέσσερα νεότερα, με λιγότερα προβλήματα, που είναι όμως εν υπηρεσία ακόμα στο Αμερικανικό Ναυτικό.
Τέλος, στην ατζέντα της σημερινής ενημερώσεως της Επιτροπής της Βουλής υπάρχουν και μερικά άλλα εξοπλιστικά προγράμματα προς συζήτηση, που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια ακριβώς είναι (για λόγους «απορρήτου» όπως επισημαίνεται) και ελπίζουμε κάποια στιγμή να το πληροφορηθούμε.