Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, για τον εκσυγχρονισμό των 38 μαχητικών αεροσκαφών F-16 block 50 σε διαμόρφωση Viper θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Το Αεροπορικό Επιτελείο περιμένει στην Αθήνα το κλιμάκιο των Αμερικανών στα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F 16 block 50.
Mάλιστα, έχει προγραμματιστεί η αναλυτική παρουσίαση της διαμόρφωσης του αεροσκάφους την οποία προτείνει η LM, ώστε τα block 50 να μετατραπούν σε τελευταίας γενιάς Viper αντίστοιχα με τα μαχητικά τα οποία ήδη αναβαθμίζονται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.
Η παρουσίαση του configuration του αεροσκάφους θα περιλαμβάνει το σύνολο των αλλαγών, όλα τα νέα συστήματα τα οποία θα τοποθετηθούν καθώς και τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στα αεροσκάφη μέχρι να λάβουν την τελική τους μορφή. Ο «οδικός χάρτης» των εργασιών, αλλά και τα νέα συστήματα με τα οποία θα εξοπλιστούν τα 38 μαχητικά, είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τελικό κόστος του προγράμματος, το οποίο άλλωστε είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Το Αεροπορικό Επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, θα πιέσει ώστε το πρόγραμμα να έχει ως «οροφή» το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Θα ζητήσει στο συνολικό κόστος να συμπεριληφθεί και η αξία των συστημάτων, τα οποία θα αφαιρεθούν από τα αεροσκάφη. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα προορίζεται ως συνέχεια του προγράμματος αναβάθμισης των 83 μαχητικών F-16 block στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ συνεπάγεται, όπως υποστηρίζει το Αεροπορικό Επιτελείο, σε επιπλέον μείωση του κόστους.
Η εικόνα που φτάνει στην Πολεμική Αεροπορία από τις ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρεία είναι ότι οι Αμερικανοί δείχνουν διαλλακτικοί στη οικονομική συμπίεση του προγράμματος, αφού η Ελλάδα θεωρείται σημαντικός πελάτης. Άλλωστε, εκτός από το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 σε διαμόρφωση Viper, ήδη έχει δρομολογηθεί το πρόγραμμα απόκτησης των 20 πρώτων stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα αγοράς από την Αεροπορία Στρατού των 35 ελικοπτέρων Black Hawk.
Ο εκσυγχρονισμός των 38 μαχητικών F-16 block 50 που ανήκουν στην 341 και 347 Πολεμικές Μοίρες «ΒΕΛΟΣ» και «ΠΕΡΣΕΑΣ» αποτελεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται πλέον στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την Πολεμική Αεροπορία. Η πολιτική ηγεσία έχει ήδη ανάψει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του, με μοναδικό «αστερίσκο» την συγκράτηση του προγράμματος σε κόστος που δεν θα ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο.
Ζητούμενο, άλλωστε, για την Πολεμική Αεροπορία είναι η ομογενοποίηση του στόλου των F-16, τα οποία άλλωστε αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» του οπλοστασίου της HAF.
Στόχος είναι στα τέλη της δεκαετίας η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει στη «φαρέτρα» της 7 Μοίρες με αναβαθμισμένα μαχητικά Viper και συνολικά 121 αεροσκάφη με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά και κυρίως με τις ίδιες δικτυοκεντρικές δυνατότητες.
Μαζί με τα «game changer» γαλλικά Rafale αλλά και τα «αόρατα» 5ης γενιάς μαχητικά F-35, θα συγκροτούν έναν στόλο μαχητικών τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θα διαθέτουν μεταξύ άλλων ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA με δικτυοκεντρικές δυνατότητες που δίνει το σύστημα ζεύξης και ανταλλαγής δεδομένων Link 16 και δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων όπλων.
Ικανά να ανταποκριθούν σε κάθε αποστολή στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, την ώρα μάλιστα που η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι εμφανές ότι έχει στόχο τη δημιουργία στόλου μαχητικών με ανάλογες δυνατότητες.
Πηγή: : Onalert.gr