Αποφασισμένοι να μην ανεχθούν τη νέα πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν -να προχωρήσει στην αγορά και δεύτερης συστοιχίας των ρωσικών πυραύλων S-400- είναι οι Αμερικανοί.
Στον Λευκό Οίκο θεωρούν την τουρκική πράξη ακραία προκλητική και φαίνονται αποφασισμένοι να μην την ανεχθούν.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αντίδραση των ΗΠΑ θα είναι σκληρή και η εκδήλωσή της άμεση. Δηλαδή δεν θα περιμένουν να γίνει η παραλάβη της δεύτερης συστοιχίας των S-400, όπως έκανε ο Ντοναλντ Τραμπ, που ελεγχόταν από τον Ερντογάν.
Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι θα υπάρξουν κυρώσεις αμέσως μόλις ανακοινωθεί η αγορά.
Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του OPEN.
Ανέφερε σχετικά:
«Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθόρισε την Παρασκευή την αμερικανική απάντηση με την τοποθέτηση του σε ερώτηση του OPEN και της Hellas Journal
»Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν απαιτεί να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες και η κατανόηση που έδειξαν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ όταν ετέθη το θέμα στη Συμμαχία από το 2016.
»Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο:
»Πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης διαλειτουργικότητα εντός της Συμμαχίας και να προχωρήσουν οι χώρες-μέλη και στην ουσία να απαλλαγούν από τα παλαιά πολεμικά συστήματα. Και εννοεί σαφέστατα αυτά που είχαν προμηθευθεί παλαιότερα από τη Μόσχα.
Για την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις (των συμμάχων) κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ρωσικό εξοπλισμό, όχι να τη συνεχίσουν με τον τρόπο ειδικά που επέλεξε η Τουρκία.
»Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υλοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου όπως αυτές συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.
»Η Τουρκία, και όποια δυτική χώρα αγοράζει ρωσικό πολεμικό υλικό, θέτει σε κίνδυνο και τη διμερή σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικά η Άγκυρα έχει λάβει προειδοποίηση ότι θέτει σε κίνδυνο και τη σχέση της με το ΝΑΤΟ.
»Παρά το γεγονός ότι δεν αποδεικνύεται ακόμα ότι μέσω της Τουρκίας διαρρέονται μυστικά της Συμμαχίας προς τη Ρωσία, εν τούτοις η ανησυχία της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών για το θέμα αυτό είναι μεγάλη.
»Επίσης η Αμερική έχει μιλήσει ξεκάθαρα στην Τουρκία ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2020 θα ενισχυθούν στη βάση του νόμου CAATSA. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλοι Αμερικανοί νομοθέτες πιστεύουν ότι οι κυρώσεις εκείνες πρέπει να γίνουν ακόμα πιο πιο σκληρές και να συμπεριλάβουν Τούρκους αξιωματούχους που έχουν σχέση με τα υπουργεία Άμυνας, Οικονομικών και Εξωτερικών.
»Οι νομοθέτες πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι πλέον μία εχθρική χώρα που εξυπηρετεί περισσότερο τα συμφέροντα των εχθρών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.
»Πρέπει να κρατήσουμε την προειδοποίηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η αντίδραση στην αγορά των S-400 σηματοδοτεί τη σοβαρότητα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προσεγγίζουν το ζήτημα της αγοράς ρωσικού υλικού και την προθυμία της Αμερικής να υπάρξουν συνέπειες. Και όταν ομιλεί για συνέπειες αναφέρεται σαφέστατα σε κυρώσεις.
»Το τελευταίο διάστημα -και μετά τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες- οι σχέσεις βρίσκονται ξανά στο ναδίρ. Η Αμερική απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για διακοπή της συνεργασίας με τους Κούρδους των YPG.
»Επίσης, το Ισραήλ ενημέρωσε ήδη την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι οι σχέσεις τους με το Εβραϊκό Κράτος είναι ισχυρές.
»Και ακόμα, ότι το τηλεφώνημα του Ερντογάν στον πρόεδρο του Ισραήλ δεν άλλαξε καθόλου το επίπεδο των σχέσεων που παραμένουν εξαιρετικά άσχημες».
ΠΗΓΗ: hellasjournal.com