Επαναπατρισμός 60 συμπατριωτών μας από τον φλεγόμενο Λίβανο: Η αποστολή

 
Επαναπατρισμός 60 συμπατριωτών μας από τον φλεγόμενο Λίβανο: Η αποστολή

Ενημερώθηκε: 03/10/24 - 21:15

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ως μια εξαιρετικά σχεδιασμένη, συντονισμένη και εκτελεσμένη – ως εκ του αποτελέσματος – κρίνεται η επιχείρηση επαναπατρισμού των 60 συμπατριωτών μας (38 Κυπρίων και 22 Ελλαδιτών) από τον φλεγόμενο Λίβανο, μετά από την κοινή προσπάθεια των Υπουργείων Εξωτερικών, που είχε και την υπευθυνότητα της όλης αποστολής, και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που είχε τον επιχειρησιακό βραχίονα της υλοποιήσεώς της.

Αργά το απόγευμα από το ΥΠΕΞ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών ολοκληρώθηκε με ασφάλεια σήμερα Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, η επιχείρηση επαναπατρισμού 60 πολιτών της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελών των οικογενειών τους.

Η Πρεσβεία μας στη Βηρυτό παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής προξενικής αρωγής σε Έλληνες που διαβιούν στον Λίβανο.»

Από επιχειρησιακής πλευράς, οι πληροφορίες που ως τώρα έχουν αποκαλυφθεί – και δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν σε όλο τους το εύρος αφού όπως διαφαίνεται και στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, υπάρχει το ενδεχόμενο επαναλήψεώς της αν αυτό απαιτηθεί, έχουν ως εξής:

  • Από στρατιωτικής πλευράς τον έλεγχο της επιχειρήσεως είχε ο Αρχηγός Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο οποίος παρακολουθούσε την επιχείρηση από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) ενώ την πιο κρίσιμη φάση της, το διάστημα που το αεροσκάφος ήταν στη Βηρυτό, ενημερώθηκε και ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Δένδιας ο οποίος μετέβη και αυτός στον ίδιο χώρο, παρακολουθώντας όλοι τα τεκταινόμενα σε «πραγματικό χρόνο» (real time). Ο Στρατηγός Χούπης ήταν αυτός που μετέβη στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνος και υποδέχτηκε αεροσκάφος και επιβαίνοντες.
  • Επελέγη ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ), ενώ σε ετοιμότητα απογειώσεως, αν τυχόν απαιτείτο, ήταν και ένα δεύτερο του ίδιου τύπου. Τελικώς δεν χρειάστηκε.
  • Επελέγησαν δύο εξαιρετικά έμπειρα πληρώματα, για λόγους ασφαλείας αφού και η αποστολή υπολογιζόταν να έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ στην άτρακτο θα έπρεπε να επιβιβαστούν ταχέως και με τις αποσκευές τους 60 άτομα. Και σε τέτοιες περιπτώσεις κάθε επιπλέον μάτια και χέρια είναι…ευπρόσεκτα!
  • Η όλη αποστολή περιελάμβανε τρία σκέλη: 1) Ελευσίνα – Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού. 2)Βηρυτός – Κύπρος, όπου αποβιβάστηκαν οι 38 πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. 3)Κύπρος – Ελευσίνα, όπου αποβιβάστηκαν και οι 22 συμπατριώτες μας.
  • Η απογείωση του αεροσκάφους από την Ελευσίνα πραγματοποιήθηκε στις 08:30 και η ασφαλής επιστροφή σε αυτήν περίπου στις 16:15.
  • Στο αεροσκάφος μας επέβαινε και ομάδα κομάντος της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου, με νοσοκόμο μάχης και όλα τα… «απαραίτητα», προκειμένου στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, να εξασφαλίσει ένα ζωτικό χώρο ασφαλείας γύρο από το χώρο που είχε σταθμεύσει το αεροσκάφος και πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση των 60 αμάχων.
  • Όλα πήγαν κατ’ ευχήν και ουδείς, συμφώνως με τις πληροφορίες, κινδύνευσε, ούτε από τους στρατιωτικούς ούτε και από τους αμάχους στη διάρκεια της συγκεκριμένης επιχειρήσεως.
  • Διαρκής ήταν η παρουσία στο χώρο των διπλωματών και του προσωπικού του Ελληνικού Προξενείου της Βηρυτού, που είχαν κάνει εξαιρετική δουλειά στο σκέλος που τους αφορούσε και προετοιμασία των προς επιβίβαση αμάχων.
  • Η όλη επιβίβαση πραγματοποιήθηκε με υποδειγματική τάξη και χωρίς κάποιο απρόοπτο.
  • Εκτιμάται ότι σε διπλωματικό (τουλάχιστον) επίπεδο υπήρχε ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με το Ισραήλ, που στρατιωτικώς ελέγχει πλήρως τον εναέριο χώρο, αφενός για να είναι γνώστης της κινήσεως του άοπλου ελληνικού μεταφορικού αεροσκάφους και για να μην υπάρξει στο συγκεκριμένο χρονικό “slot” (διάστημα), οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση στην περιοχή που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια αεροσκάφους και επιβαινόντων σε αυτό. Πραγματικώς ουδεμία αεροπορική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στην περιοχή.
  • Για τις αντίστοιχες επαφές με τις (όποιες) Λιβανικές αρχές, το Ελληνικό Προξενείο είχε δραστηριοποιηθεί αναλόγως.
  • Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι Μη Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η όλη αποστολή ήταν ανθρωπιστικού χαρακτήρος, αναμφιβόλως συνέτεινε στην επιτυχία της.
  • Πολύ καλός και ο επικοινωνιακός χειρισμός της όλης επιχειρήσεως από τους αρμοδίους, που είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθούν υπερβολές και λάθη του παρελθόντος.
  • Τέλος, υπάρχει ετοιμότητα από πλευράς Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για επανάληψη της αποστολής είτε αεροπορικώς, είτε διά θαλάσσης αν αυτό απαιτηθεί, αναλόγως του αριθμού των νέων αιτούντων επαναπατρισμό συμπατριωτών μας.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ