Ολοκληρώθηκε η, τετραήμερης διάρκειας, επίσημη επίσκεψη του Ινδού Αρχηγού Ναυτικών Δυνάμεων της Ινδίας Ναυάρχου Ντινές Κ. Τρίπαθι (Dinesh K Tripathi) στην Ελλάδα, μετά από σχετική πρόσκληση του Έλληνος Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναυάρχου Δημητρίου – Ελευθερίου Κατάρα ΠΝ.
Η επίσκεψη διήρκεσε από την Πέμπτη 26 έως και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, και εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων πολύ υψηλού επιπέδου επαφών μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησαν από την επίσκεψη του Έλληνος Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί, ενώ έχουν ακολουθήσει και μάλιστα σε σύντομο μεταξύ τους διάστημα, οι επισκέψεις των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, Στρατηγού Δημητρίου Χούπη και Αντιπτεράρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη αντιστοίχως. Ενδιαμέσως αυτών έχουμε την παρουσία τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-30MK της Ινδικής Αεροπορίας στην μεγάλη άσκηση «Ηνίοχος ’23» το 2023 στην Ανδραβίδα, καθώς και δύο φορές συνεκπαιδεύσεις μεταξύ ναυτικών μονάδων των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πριν λίγες μόλις μέρες ολοκληρώθηκε η διάρκειας τριών σχεδόν εβδομάδων επιχειρησιακή ανάπτυξη Σμήνους τεσσάρων μαχητικών F-16C/D της ΠΑ στη Βορειοδυτική Ινδία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκεί πραγματοποιηθείσα μεγαλύτερη πολυεθνική αεροπορική άσκηση, που για πρώτη φορά σχεδιάστηκε από την Ινδική Αεροπορία.
Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει μία διαρκής και αμφίπλευρη επιθυμία για περαιτέρω διεύρυνση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στην οποία διαδικασία η πολύ σημαντική – και χωρίς περαιτέρω λόγους επεξηγήσεως – επίσκεψη του Ινδού Α/ΓΕΝ στην Ελλάδα και το πλήθος των επισκέψεων που του είχε κανονίσει το Ελληνικό ΠΝ καταδεικνύει και προς «ποια κατεύθυνση» θα βαδίσει στο εγγύς μέλλον η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των Ναυτικών των δύο χωρών.
Μία σχέση και μια συνεργασία, που μολονότι επισήμως δεν λέγεται – και δεν θα μπορούσε να λέγεται άλλωστε – εντούτοις είναι σαφές ότι λειτουργεί στον αντίποδα της σχέσεως των Μουσουλμανικών κρατών – συμμάχων Τουρκίας και Πακιστάν και των στενότατων σχέσεων και σε πολλαπλά επίπεδα, που οι δύο αυτές χώρες έχουν αναπτύξει.
Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στο Στρατόπεδο «Παπάγου», από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ. Ακολούθησε ενημέρωση επί των δραστηριοτήτων του ΠΝ και συζήτηση επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στη διαμορφούμενη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και στη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ινδίας. «Αμφότεροι συμφώνησαν για την περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας των Ναυτικών Ελλάδας και Ινδίας», συμφώνως με το ΓΕΝ.
Στη συνέχεια, ο Ινδός Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχο Χρήστο Σασιάκο ΠΝ, καθώς ο Στρατηγός Χούπης απουσίαζε εκτός Αττικής, συνοδεύοντας τον ΥΕΘΑ κ. Νίκο Δένδια σε τελετή και νυχτερινή άσκηση στα Δωδεκάνησα, και αμέσως μετά με τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ο Ινδός Αρχηγός μετέβη, στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΝΕ) Υποναύαρχος Γεώργιος Αγγουράς ΠΝ και εκεί ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαιδεύσεως «ΠΑΛΑΣΚΑΣ», όπου έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων του Προσομοιωτή Ελέγχου Βλαβών (ΕΒ) της Σχολής ΕΒ.
Στην συνέχεια μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Στόλου από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, ενώ συναντήθηκε εθιμοτυπικώς και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ο οποίος βρισκόταν εκεί, μαζί με άλλους επισήμους (ΥΕΘΑ, Α/ΓΕΝ) για την τελετή απόπλου της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» για την Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη ναυτική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EUNAVFOR “ASPIDES”).
Ακολούθως ο Ινδός Αρχηγός επέβη στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», στο υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και στο Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ», που όλα ναυλοχούσαν στο ΝΑ για να τα επισκεφθεί ο Ινδός Ναύαρχος, να ενημερωθεί από τους κυβερνήτες τους για τις δυνατότητές του και να ξεναγηθεί σε αυτά.
Τέλος, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, μετέβη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Σχολής, Υποναύαρχος Φώτιος Μπότσας ΠΝ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ακαδημαϊκής και ναυτικής εκπαιδεύσεως, καθώς και τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας σε εκπαιδευτικά θέματα.