Σχιζοφρένεια: Η χαρτογράφηση του εγκεφάλου προσφέρει ελπίδες για στοχευμένες θεραπείες

 
φφ

Ενημερώθηκε: 18/07/24 - 22:32

Ελπίδες για καλύτερη διάγνωση και πιο αποτελεσματικές, στοχευμένες θεραπείες έναντι της σχιζοφρένειας εκφράζουν ερευνητές που χαρτογράφησαν τα κέντρα του εγκεφάλου και εντόπισαν διαφορετικές αφετηρίες της ψυχιατρικής νόσου μεταξύ των ασθενών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Science Advances, η μέθοδος χαρτογράφησης, που εφάρμοσαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις 1.124 ατόμων με σχιζοφρένεια, τους οδήγησε σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που είναι πιθανότερο να αποτελέσουν τα σημεία εκκίνησης για τις δοκιμές αλλοιώσεις στους ασθενείς: την περιοχή Broca (Μπροκά) και τον προ-νησιωτικό φλοιό (μέρος του πρόσθιου νησιωτικού φλοιού). Αμφότερες οι περιοχές εμπλέκονται στη γλώσσα/ομιλία και τη συναισθηματική επεξεργασία.

Διαπίστωσαν ωστόσο ότι η έναρξη της νόσου μπορεί να γίνει και από άλλες περιοχές.

«Αυτό μας λέει ότι κάθε άτομο με τη νόσο έχει ένα μοναδικό σημείο εκκίνησης που μπορεί να εξηγεί τα διαφορετικά συμπτώματα», δήλωσε η Δρ Lena Palaniyappan, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill και εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης. «Υπάρχει όμως μια κοινή διαδικασία που οδηγεί σε διάχυτες, αν και ανεπαίσθητες, δομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Αυτό μας παρέχει ένα σημαντικό στοιχείο στο προαιώνιο ερώτημα αν η σχιζοφρένεια είναι μία ή πολλές νόσοι» πρόσθεσε.

Εξατομικευμένες θεραπείες

Οι εκδηλώσεις της σχιζοφρένειας μπορεί αν διαφέρουν μεταξύ των ασθενών, δυσκολεύοντας την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας. Έτσι, ενώ υπάρχουν θεραπείες που προλαμβάνουν την ύφεση δυσκολιών που σχετίζονται με την ψύχωση, δεν είναι βέβαιο σε ποιους ασθενείς θα είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

«Με τη χρήση τεχνικών όπως η χαρτογράφηση των κέντρων του εγκεφάλου, μπορούμε να προσδιορίσουμε ποια μέρη του επηρεάζονται περισσότερο, ακόμη και πριν τα συμπτώματα γίνουν αισθητά. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τους ασθενείς με μεγαλύτερες πιθανότητες για καλύτερη ανταπόκριση με συγκεκριμένες θεραπείες», δήλωσε ο Jianfeng Feng, καθηγητής από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Εμπνευσμένη από τον Εγκέφαλο Νοημοσύνη (ISTBI) του Πανεπιστημίου Fudan και Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

Παρότι ο εντοπισμός των εγκεφαλικών αλλοιώσεων θα μπορούσε να βελτιώσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα, οι ερευνητές επισημαίνουν ένα βασικό πρόβλημα, ότι δεν γίνονται εγκεφαλικές απεικονίσεις σε όλα τα άτομα με ψύχωση.

«Η συλλογή δεδομένων από μαγνητικές υψηλής ποιότητας ως δευτερεύον κομμάτι της συνήθους υγειονομικής περίθαλψης για ψυχικές νόσους, όπως η σχιζοφρένεια, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη μεροληψία επιλογής στις νευροαπεικονιστικές μελέτες. Η εφαρμογή της θα εξασφαλίσει σαφείς κατευθύνσεις για την κλινική πρακτική» δήλωσε ο Yuchao Jiang, μεταδιδακτορικός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Fudan, επικεφαλής της εργασίας με την Δρα Palaniyappan.

Τα άτομα που πάσχουν από ψύχωση έρχονται συχνά αντιμέτωπα με την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω προβλημάτων στον λόγο και την επικοινωνία. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει με την πρόσφατη μελέτη της να δώσει το έναυσμα για κλινικές δοκιμές που θα χρησιμοποιούν τη χαρτογράφηση των εγκεφαλικών κέντρων για την καλύτερη προσαρμογή των ασθενών σε θεραπείες, ιδίως εκείνες που επικεντρώνονται στη γλώσσα και την επικοινωνία.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ