Νέα εξέταση αίματος όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου

 
Νέα εξέταση αίματος όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου

Ενημερώθηκε: 17/08/17 - 13:40

Μια εξέταση που σαρώνει το αίμα συγκεκριμένα για DNA καρκίνου αναγνώρισε καρκίνο πρώιμου σταδίου σε πάνω από τους μισούς ασθενείς σε σύνολο 138 καρκινοπαθών! Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, που θεωρείται "άλμα" στην αξιοπιστία των "υγρών βιοψιών", όπως ονομάζονται.

DNA

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες ήδη που προσφέρουν εξετάσεις οι οποίες μπορούν να διαγνώσουν καρκίνου στο αίμα ασθενών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας. Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν στην εξεύρεση της καταλληλότερης θεραπείας ή αποκαλύπτουν αν έχει επιστρέψει ένας καρκίνος μετά από χειρουργική επέμβαση.

ασθενών

Η εξέταση ανίχνευσης καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση, όπως ελπίζουν οι ερευνητές, ώστε να βελτιωθούν οι πιθανότητες επιβίωσης των .

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή αποτελεί μία από τις πρώτες έρευνες που έχει εξετάσει άμεσα τους καρκίνους πρώιμου σταδίου«, είπε ο Δρ Βίκτορ Βελκουλέσκου, καθηγητής ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου Kimmel του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η έρευνα του οποίου εκδόθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.

Η πρόκληση στη δημιουργία τέτοιας εξέτασης έγκειται στο ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η ύπαρξη σπάνιου DNA από πραγματικούς καρκίνους και να αγνοηθούν οι γονιδιακές αλλοιώσεις άλλων τύπων που ενδεχομένως μπορούν να δημιουργηθούν κατά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, ή τα εκ γενετής μεταλλαγμένα γονίδια.

Οι ερευνητές σάρωσαν δείγματα αίματος από ασθενείς με καρκίνους μαστού, πνευμόνων, ωοθηκών και του παχέος εντέρου, ψάχνοντας για 58 γονίδια τα οποία συνήθως συνδέονται με αυτούς τους καρκίνους. Γενικά, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν 86 από 138 καρκίνους πρώτου και δεύτερου σταδίου. Εξετάζοντας επίσης την αλληλουχία μεταλλάξεων σε καρκίνους σε 100 από τους ίδιους ασθενείς, ανακάλυψαν ότι σε 82 από αυτούς, οι μεταλλάξεις που ανακαλύφθηκαν στο αίμα αντιστοιχούσαν με αυτές που βρέθηκαν στους ιστούς με τον καρκίνο.

Δοκίμασαν επίσης την εξέταση σε 44 υγιή άτομα, και δεν βρέθηκαν μεταλλάξεις καρκινικής προέλευσης.

Ο δρ Βελκουλέσκου είπε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα σε πολύ μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες για να αποδειχθεί ότι η εξέταση μπορεί να εντοπίσει καρκίνους πρώιμου σταδίου με ασφάλεια και ακρίβεια, μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί μέχρι και πέντε χρόνια.

Η χρήση της εξέτασης για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου θα εφαρμοστεί αρχικά σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, όπως σε μανιώδεις καπνιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μυστικά για το σεξ από 7 χώρες του κόσμου

Ποια είναι η χώρα που δεν γεννιούνται παιδιά με σύνδρομο Down

«Stealthing»: Η νέα επικίνδυνη «μόδα» στο σεξ – Τι να προσέχετε