Η επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών: Η πολιτική για Υγεία & φάρμακα στο μικροσκόπιο

 
farmaka

Ενημερώθηκε: 30/05/24 - 13:21

Η Επιτροπή της  Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στον τομέα της υγείας. Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανέλαβε να προωθήσει το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, να βελτιώσει την προμήθεια φαρμάκων σε προσιτές τιμές, να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία, να εφαρμόσει το σχέδιο δράσης «One Health», καθώς και να εργαστεί παράλληλα για την ασφάλεια των τροφίμων και την καλή διαβίωση των ζώων.

Η ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί στον τομέα της υγείας άλλαξε εντελώς από την πανδημία του COVID-19. Οι αλλαγές αυτές περιελάμβαναν μεγαλύτερες εξουσίες στον τομέα της υγείας και της πολιτικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε ένας νέος οργανισμός, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) για την ΕΕ, ενώ δόθηκε και μεγαλύτερη δημοσιονομική έμφαση στην υγεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταλαμβάνοντας συμαντικό πσοοστό μάλιστα και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (43 δισ. ευρώ).

Πολλά έχουν επιτευχθεί, όπως συνοψίζεται στην πρόσφατη ανακοίνωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Αλλά δύο σημαντικοί τομείς θα περιέλθουν στην προσοχή του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: η δέσμη μέτρων για το φάρμακο και οι καθυστερημένες προτάσεις για τους καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία, όπως ο καπνός, το αλκοόλ και οι διατροφικές προτάσεις.

Ο κύριος φάκελος που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η δέσμη μέτρων για το φάρμακο.

Δέσμη μέτρων για το φάρμακο

Το λεγόμενο «φαρμακευτικό πακέτο» αποτελείται από δύο προτάσεις (έναν κανονισμό και μια οδηγία) για την αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Στόχος είναι να προωθηθεί η καινοτομία και να ενισχυθεί η προσφορά φαρμάκων, ενώ παράλληλα να βελτιωθεί η πρόσβαση και η οικονομική προσιτότητα των φαρμάκων. Πρόκειται για την πρώτη αναθεώρηση των εν λόγω νόμων μετά από 20 χρόνια.

Αυτή η δέσμη μέτρων επιχειρεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της παροχής κινήτρων για την έρευνα σε φάρμακα και της βελτίωσης της προσιτότητας της τιμής τους. Σε πρώτη ανάγνωση, το Κοινοβούλιο υποστήριξε ισχυρότερα κίνητρα με παρατεταμένες περιόδους προστασίας της αγοράς και κανονιστικής προστασίας των δεδομένων, για ορισμένα φάρμακα. Ως εκ τούτου, η δέσμη μέτρων εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην πρώτη ανάγνωση.

Η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου για τα φαρμακευτικά και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα μόλις άρχισε να επεξεργάζεται αυτή τη μεγάλη και εξαιρετικά τεχνική δέσμη μέτρων.

Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικές, διαιρέσεις εντός της βιομηχανίας και μεταξύ των κρατών μελών. Οι παραγωγοί γενόσημων και βιοομοειδών φαρμάκων υποστηρίζουν ότι η περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά είναι δαπανηρή για τις δημόσιες διοικήσεις, ενώ ο ευρύτερος φαρμακευτικός τομέας υποστηρίζει ότι η προστασία της αγοράς είναι απαραίτητη για να δοθούν κίνητρα για τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Η ουγγρική προεδρία, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο, αναμένεται να εκφράσει τη βούλησή της για περαιτέρω πρόοδο για να πετύχει μια ενιαία θέση του Συμβουλίου. Όμως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο Euractiv ότι αυτό το περίπλοκο πακέτο είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι και το 2025.

Δεδομένης της ευρείας διακομματικής υποστήριξης της θέσης του Ευρωκοινοβουλίου, δεν αναμένουμε ότι το νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα αλλάξει τη γνώμη του πάνω στο πακέτο.

Καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία

Το σχέδιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου περιείχε μια σειρά προτάσεων για νομικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι αναθεωρήσεις της φορολογικής νομοθεσίας που συνδέεται με το αλκοόλ και τον καπνό έχουν όλες καθυστερήσει, όπως και οι προτάσεις για το αλκοόλ και τη διατροφική επισήμανση.

Ένα πιο δεξιό κοινοβούλιο μπορεί να αντιταχθεί στα νομικά μέτρα που αφορούν αυτά τα ζητήματα, τα οποία αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευαίσθητα και δημιουργούν έντονα αντιθέσεις μεταξύ της βιομηχανίας και των ΜΚΟ.

Πηγή: euractiv

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ