Γιατί δεν πρέπει να τρώμε τις πατάτες που έχουν πρασινίσει;

 
Γιατί δεν πρέπει να τρώμε τις πατάτες που έχουν πρασινίσει;

Ενημερώθηκε: 06/08/16 - 16:44

Οι πατάτες που έχουν πρασινίσει στο εσωτερικό τους και έχουν βγάλει φύτρες είναι καλύτερο να μην καταναλώνονται. Για ποιο λόγο πρέπει να τις αποφεύγουμε;

Αν φάμε μεγάλη ποσότητα από τις ώριμες αυτές πατάτες μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως για παράδειγμα ναυτία, διάρροια, τάση για εμετό, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλο και ζαλάδα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το φως του ήλιου και η ζέστη πυροδοτούν την παραγωγή σολανίνης (solanine), μιας πικρής δηλητηριώδους χημικής ουσίας, την οποία περιέχουν σε υψηλά επίπεδα η φλούδα και οι μίσχοι της πατάτας.

Ακόμα και αν κανείς καθαρίσει τις πατάτες και πετάξει τα μέρη αυτά, θα έχουν και πάλι μια ελαφριά πικρή γεύση.