Τουρκία – Σεισμός: Διαταγή σύλληψης για 113 άτομα για τις καταρρεύσεις κτιρίων (ΒΙΝΤΕΟ)

 
τουρκια

Ενημερώθηκε: 12/02/23 - 20:37

Οι τουρκικές αρχές δεσμεύτηκαν σήμερα να διενεργήσουν εις βάθος έρευνα εις βάρος κάθε προσώπου που θεωρείται ότι φέρει ευθύνη για την κατάρρευση των κτιρίων από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας και έχει ήδη διατάξει τη σύλληψη 113 προσώπων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 131 ύποπτοι έχουν ταυτοποιηθεί ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τα χιλιάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό στις 10 επαρχίες που επλήγησαν.

«Εκδόθηκαν εντάλματα κράτησης εις βάρος 113 ανθρώπων», είπε ο Οκτάι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενημέρωσης στο κέντρο διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα.

«Θα το προχωρήσουμε διεξοδικά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη νομική διαδικασία, ειδικά για κτίρια τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κτίρια που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης εγκατέστησε γραφεία διερεύνησης αδικημάτων που συνδέονται με τον σεισμό στις σεισμόπληκτες ζώνες των επαρχιών που θα διερευνούν τις συνθήκες θανάτων και τραυματισμών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ είπε ότι 24.921 κτίρια στην περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τον σεισμό με βάση τους ελέγχους σε πάνω από 170.000 κτίρια.

Οι εισαγγελικές αρχές στα Άδανα διέταξαν τη σύλληψη 62 ανθρώπων στο πλαίσιο έρευνας για τα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ για τον ίδιο λόγο εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη 33 ανθρώπων στο Ντιγιάρμπακιρ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν στην Σανλιούρφα και 4 στην Οσμανίγιε σε σχέση με τα κατεστραμμένα κτίρια που θεωρείται ότι είχαν προβλήματα όπως ότι τους είχαν αφαιρεθεί υποστυλώματα.

Η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον κατασκευαστή ενός συγκροτήματος κατοικιών το οποίο κατέρρευσε στην Αντιόχεια την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Μαυροβούνιο. Η σύλληψη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής και χθες τέθηκε επισήμως υπό κράτηση, μετέδωσε το πρακτορείο.

Το πολυτελές 12ώροφο συγκρότημα κατοικιών ολοκληρώθηκε πριν από μια δεκαετία και διέθετε 249 διαμερίσματα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα θύματα σε αυτό το κτίριο. Ο συλληφθείς είπε στους εισαγγελείς ότι δεν γνώριζε πως το κτίριο κατέρρευσε και το ταξίδι που θα έκανε στο Μαυροβούνιο ήταν για άσχετους λόγους, μετέδωσε το Anadolu.

«Κάναμε όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Είχαμε εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες», δήλωσε σύμφωνα με το Anadolu.

Την ίδια στιγμή, η αναταραχή που επικρατεί στη νότια Τουρκία έχει διακόψει τις προσπάθειες διάσωσης σε ορισμένα μέρη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

Για χρόνια, ειδικοί προειδοποιούσαν ότι πολλά νέα κτίρια στην Τουρκία δεν ήταν ασφαλή λόγω της ενδημικής διαφθοράς και των κυβερνητικών πολιτικών.

Πρόκειται για τις πολιτικές της λεγόμενης κατασκευαστικής αμνηστίας που χορηγείτο σε εργολάβους και με την οποία ουσιαστικά παρέκαμπταν συγκεκριμένοι όροι αντισεισμικής κατασκευής.

Τα χιλιάδες κτίρια που κατέρρευσαν συνεπεία του σεισμού, ήγειραν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής επιδεινώθηκαν από ανθρώπινα λάθη.

Μη τήρηση οικοδομικών κανονισμών

Οι κατασκευαστικοί κανονισμοί έχουν γίνει αυστηρότεροι μετά από προηγούμενες καταστροφές, με πιο πρόσφατη αυτή του 2018.

Αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας θεσπίστηκαν επίσης μετά τον σεισμό του 1999 γύρω από την πόλη Izmit, στα βορειοδυτικά της χώρας, στον οποίο σκοτώθηκαν 17.000 άνθρωποι.

Οι πιο πρόσφατοι κανόνες απαιτούν από τις κατασκευές σε σεισμογενείς περιοχές να χρησιμοποιούν σκυρόδεμα υψηλής ποιότητας ενισχυμένο με χαλύβδινες ράβδους. Οι κολώνες και οι δοκοί πρέπει επίσης να κατανέμονται έτσι ώστε να απορροφούν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις των σεισμών.

Αυτοί οι νόμοι, ωστόσο, από ό,τι αποδεικνύεται έχουν εφαρμοστεί ανεπαρκώς ή και διόλου.

Λήθαργος 20 ετών

Το Politico σε πρόσφατο ρεπορτάζ του σημείωνε: «Η Τουρκία βρίσκεται σε μια άκρως σεισμική περιοχή και οι γεωλόγοι έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους ενός νέου μεγάλου σεισμού εδώ και πολύ καιρό. Μετά τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό της χώρας το 1999, ήταν σαφές ότι η Τουρκία είχε τεράστια ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή των οικοδομικών κανόνων και προτύπων της.

Όμως χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2018 για να ψηφιστεί αυτός ο νόμος για τους σεισμούς και ένα ερώτημα που αναπόφευκτα θα τεθεί όταν τα ερείπια κατακάτσουν είναι πόσα από τα πάνω από 6.000 κτίρια που καταστράφηκαν και πόσες από τις ζωές που χάθηκαν θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν οι αρχές είχαν αντιμετωπίσει τον σεισμικό κίνδυνο ως ύψιστη πολιτική προτεραιότητα».

Το σκάνδαλο της κατασκευαστικής αμνηστίας

Το ΒΒC επίσης σε πρόσφατο ρεπορτάζ του περιέγραφε ένα σκηνικό οργιώδους κατασκευαστικής ευνοιοκρατίας: «Η τουρκική κυβέρνηση έχει χορηγήσει περιοδικά ‘κατασκευαστικές αμνηστίες’, δηλαδή νομικές εξαιρέσεις μέσω καταβολής τελών, για κατασκευές που κατασκευάζονται χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας.

Εως και 75.000 κτίρια σε όλη την πληγείσα ζώνη στη νότια Τουρκία έχουν λάβει μία τέτοια κατασκευαστική αμνηστία, σύμφωνα με την Πελίν Πινάρ Γκιρίτογλου, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Επιμελητηρίου Πολεοδόμων στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την τελευταία καταστροφή, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα νέο σχέδιο νόμου που ανέμενε την έγκριση του κοινοβουλίου, επρόκειτο να χορηγήσει περαιτέρω αμνηστία για πρόσφατες κατασκευαστικές εργασίες.

Ο Τούρκος γεωλόγος Τσελάλ Σενγκόρ δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η κατάχρηση τέτοιων κατασκευαστικών αμνηστιών σε μια χώρα γεμάτη από ρήγματα ισοδυναμεί με «έγκλημα».

Μετά από τον φονικό σεισμό που είχε πλήξει τη δυτική επαρχία της Σμύρνης το 2020, ρεπορτάζ του BBC διαπίστωνε ότι 672.000 κτίρια στη Σμύρνη είχαν επωφεληθεί από την πιο πρόσφατη κατασκευαστική αμνηστία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ