«Όχι» της Τουρκίας στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ - Σε τρία επίπεδα οι συζητήσεις

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock

Ενημερώθηκε: 28/11/24 - 14:07

«Απαράδεκτη εξέλιξη που θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό», χαρακτηρίζουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, το ενδεχόμενο σχέδιο μελλοντικής ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟτην ώρα που ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζει πως «η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ύψιστης σημασίας και έτσι αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και προς την Ε.Ε.».

Οσον αφορά το σημερινό σχόλιο πηγών από το τουρκικό ΥΠΑΜ, σημειώνεται πως «οι αποφάσεις επέκτασης της συμμαχίας λαμβάνονται ομόφωνα» και υποστηρίζει ότι «αυτές οι διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας».

Πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ αναφέρουν επίσης ότι «επί του παρόντος, η “ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου” (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) δεν έχει καταθέσει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά ακόμη και οι προσπάθειες αποτελούν μια απαράδεκτη εξέλιξη για την Τουρκία». Ενώ καταλήγουν επισημαίνοντας πως μια τέτοια πρωτοβουλία «θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό και θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες για

Χριστοδουλίδης: «Συζητάμε με τις ΗΠΑ έτσι ώστε όταν όλα είναι στη θέση τους να μπορούμε να γίνουμε κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ»

«Συζητάμε με τις ΗΠΑ σε τρία επίπεδα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες, έτσι ώστε όταν όλα είναι στη θέση τους, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ», είπε σήμερα από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ λόγω των ενστάσεων της Τουρκίας, αποτρέπει την Εθνική Φρουρά από πολλές ευκαιρίες είτε αναβάθμισης είτε απόκτησης στρατιωτικού εξοπλισμού», συμπλήρωσε λέγοντας πως «ακριβώς επειδή δεν θέλουμε την Εθνική Φρουρά να χάνει αυτές τις ευκαιρίες, συζητούμε με τις ΗΠΑ – και χαίρομαι για τη θετική ανταπόκριση – σε τρία επίπεδα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες, έτσι ώστε όταν όλα είναι στη θέση τους, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ».

«Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι για μας ύψιστης σημασίας και έτσι αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και προς την Ε.Ε., όπου υπάρχουν αρκετά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας στα οποία συμμετέχουμε για να πετύχουμε αυτό τον στόχο», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνέχεια, επισημαίνοντας πως «την ίδια στιγμή έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που συνοψίζεται στη γεωγραφική μας θέση, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «για τις υποδομές που έχουμε, είτε η ναυτική βάση είτε η αεροπορική βάση, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για ενίσχυση και αναβάθμιση τους και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για τη ναυτική βάση με την Ε.Ε., για την αεροπορική βάση με τις ΗΠΑ. Αυτό πράττουμε πολύ συγκεκριμένα. Προς αυτή την κατεύθυνση βλέπουμε μια πολύ θετική ανταπόκριση και από τις ΗΠΑ, οφείλω να το αναγνωρίσω, βλέπετε όλα όσα γίνονται. Σύντομα θα ακούσετε και άλλες σημαντικότατες εξελίξεις που αφορούν τον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας και όχι μόνο και που θα ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν υποβολή της αίτησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όσο πιο λίγα λέμε για αυτό το θέμα τόσο πιο κοντά είμαστε στον στόχο».

Εμπόδια και προοπτικές

Οπως σημείωνε το δημοσίευμα της «Κ», το σχέδιο ενδεχόμενης μελλοντικής ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ είναι λεπτομερές, καλά μελετημένο, μακροπρόθεσμου προσανατολισμού, αποτελούμενο από πολλά αλληλοεξαρτώμενα στάδια, το οποίο έχει ήδη γίνει ασμένως αποδεκτό από την Ουάσιγκτον.

Η κυπριακή πλευρά, πάντως, αναγνωρίζει πλήρως τις πρακτικές δυσκολίες, τα εμπόδια, τις αντιδράσεις και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στη μακρά πορεία για την επίτευξη του τελικού στόχου υλοποίησης του οράματος περί ενδεχόμενης μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ομως, σε Ουάσιγκτον και Λευκωσία εκτιμάται ότι και μόνο το γεγονός ότι ανοίγει αυτή η συζήτηση, έστω και σε καθαρά προκαταρκτικό στάδιο, σπάζοντας ταμπού εντός και εκτός συνόρων Κύπρου, είναι μια εξέλιξη μείζονος σημασίας για τον –μόνιμου χαρακτήρα πια και χωρίς αμφιταλαντεύσεις– προσανατολισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια εξέλιξη εξαιρετικά επωφελής τόσο για την ίδια όσο και για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ