Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί ο αναστεναγμός από τη μεταστροφή Ερντογάν σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, και από την Άγκυρα ξεκίνησε η επανάληψη εμπρηστικών δηλώσεων.
Αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, τουρκική μειονότητα στη Θράκη, δολοφονίες προσφύγων στο Αιγαίο περιείχε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, λίγες ώρες μετά το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε δηλώσεις στο τουρκικό μέσο HaberTürk και επέστρεψε στη ρητορική της προηγούμενης περιόδου.
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Βίλνιους ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου είπε σχετικά ότι «οι κυβερνήσεις πραγματοποιούν συναντήσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την Ελλάδα χωρίς εντάσεις. Όταν στρατιωτικοποιείς τα νησιά, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις».
Παράλληλα, έστειλε κι ένα μήνυμα σημειώνοντας «εάν φτιάξετε μια βάση στην Αλεξανδρούπολη που είναι κάτω από τη μύτη μας, αν συνεχίσετε να τρυπάτε τα φουσκωτά στη Μεσόγειο και να σκοτώνετε ανθρώπους ή αν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, τότε θα συμβεί κάτι άλλο».
Ο Τούρκος πολιτικός μίλησε, ακόμη, για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη ζητώντας σεβασμό των δικαιωμάτων της, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συντηρεί την ένταση και είπε «ο πρόεδρός μας λέει “Ας το λύσουμε αυτό στο τραπέζι”. Ο Μητσοτάκης είπε “Μην δώσετε όπλα στην Τουρκία” στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και η Πελόζι δίχως καμία λογική είχε σηκωθεί όρθια να χειροκροτήσει. Τότε εσείς δεν βοηθάτε το Αιγαίο να γίνει λίμνη ειρήνης. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν στο τραπέζι».
«Η ελληνική διπλωματία καυχιέται ότι “μετατρέψαμε τα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε θέματα Τουρκίας-Ε.Ε.“. Τότε προκύπτει μια περίπλοκη εξίσωση. Τότε φτάνουμε στο περίπλοκο σημείο που θέτεις [στο τραπέζι] τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αρκεί να λες στην τουρκική διπλωματία και στους διπλωμάτες μας να “παράγουν λύσεις”. Εχουμε τους πιο έμπειρους διπλωμάτες στον κόσμο. Όποιος κάθεται στο τραπέζι πρέπει να κάτσει με στόχο την ειρήνη. Εμείς όλο μιλάμε για “kazan – kazan”(win-win)», δήλωσε.