Τη λογική της κλιμάκωσης σε όλα τα μέτωπα επιλέγει ο Ερντογάν σε μια χρονική στιγμή που η Ευρώπη έχει ουκ ολίγα ζητήματα να αντιμετωπίσει. Και ένα από τα μέτωπα όπου συνειδητά ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε τη στρατηγική της έντασης, είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ενώ η Τουρκία μπλοκάρει ακόμη, ως μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την ένταξη Σουηδίας Φιλανδίας, ο Ερντογάν εξαγγέλλει το επόμενο του εγχείρημα με εκρηκτικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική: μία νέα στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία. Παράλληλα, διακόπτει κάθε επαφή με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εκτοξεύει απειλές για τα ελληνικά νησιά. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Ερντογάν ακολουθεί πορεία κλιμάκωσης, σε μία χρονική στιγμή που ο ίδιος συνειδητά έχει επιλέξει.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί προκλητικά την Ελλάδα να αποσύρει το στρατό από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος, την ώρα που η Τουρκία κάνει ασκήσεις απόβασης και κατάληψης ελληνικών νησιών. «Δεν μπλοφάρουμε», λέει ο Τσαβούσογλου. «Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε αυτή την υπόθεση» χωρίς να εξηγήσει ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Τουρκία. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χάνει κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη στιγμή που έχει σταθμεύσει εκεί στρατεύματα. Κατά την άποψη της Τουρκίας αυτό δεν συνάδει με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, που είχαν προβλέψει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Αυτή την ώρα που η Τουρκία έχει έναν μεγάλο όγκο στρατιωτικών δυνάμεων ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου έγιναν πλέον μαζικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουρκικά μαχητικά πλησίασαν την Αλεξανδρούπολη.
Στην Αθήνα αυξάνεται η ανησυχία για νέες εντάσεις και υπάρχει η σχετική προετοιμασία. Οπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος κατέληξε στην απόφαση να διατηρήσει σταθερά ψηλά το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Πρώτον, επειδή όντως ενοχλήθηκε σφόδρα από τα αποτελέσματα των επαφών του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, καθώς καθίσταται σαφές ότι απομακρύνεται ο στόχος της απόκτησης F-16 από την Αγκυρα, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά προμήθειας F-35 από τις ΗΠΑ. Δεύτερον, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%. Προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είχαν βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα του είναι χρήσιμοι οι όποιοι αντιπερισπασμοί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Τρίτον, επειδή έθεσε πολύ ψηλά τον πήχυ στο ΝΑΤΟ με τις απειλές περί βέτο στην προοπτική εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Οπως λέγεται, με δεδομένο ότι πιθανότατα ο Τούρκος πρόεδρος θα υποχρεωθεί να κάνει βήματα προς τα πίσω έναντι της Συμμαχίας, το πιθανότερο είναι να επιχειρήσει να τα αντισταθμίσει ακολουθώντας «σκληρή γραμμή» έναντι της Αθήνας.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά σεναρίων –και συνδυασμού σεναρίων– για τις πιθανές κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο διάστημα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
-- Όπως και στο παρελθόν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για τους σκοπούς του, δεν είναι απίθανο να το επαναλάβει. Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να μεταβούν με βάρκες από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ο αριθμός των διελεύσεων αυξάνεται και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές περίπου 350 άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο. Ως εκ τούτου, τα μέτρα φύλαξης των συνόρων έχουν ήδη αναβαθμιστεί.
-- Η ένταση των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων που εκτός των άλλων εγκυμονούν και τον κίνδυνο ατυχήματος.
-- Έξοδος κάποιου ερευνητικού πλοίου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
-- Η επανεκκίνηση των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλιο, που επίσης θα επιβαρύνει το κλίμα. Υπενθυμίζεται πως η Αγκυρα προμηθεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο και τέταρτο γεωτρύπανο, το οποίο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο να «δραστηριοποιηθεί» τον μεθεπόμενο μήνα.
-- Τέλος, ως ακραία πλην όμως όχι απίθανα σενάρια περιγράφονται η αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης και ενδεχόμενη προσπάθεια της Αγκυρας να παρεμποδίσει ελληνική άσκηση στα Δωδεκάνησα.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση. Παράλληλα, δε, αναδεικνύει σε όλα τα διεθνή fora από το ΝΑΤΟ μέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στην Ουάσιγκτον τις κινήσεις της Αγκυρας που δυναμιτίζουν το κλίμα.