Λίγο πριν την κάλπη στην Τουρκία για την εκλογή Προέδρου ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο οι τόνοι ανάμεσα στους δύο αντιπάλους.
Δημοσκόπηση της «KONDA Research» για τον β' γύρο, που έγινε 20-21 Μαΐου, δείχνει τον νυν Πρόεδρο της χώρας (επικεφαλής του ισλαμικού ΑΚΡ και υποψήφιο της «Λαϊκής Συμμαχίας»), Ρ. Τ. Ερντογάν, να συγκεντρώνει το 52,7%, έναντι 47,3% του Κ. Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού CHP και υποψήφιου της «Εθνικής Συμμαχίας» της αντιπολίτευσης.
Ήδη οι ψηφοφόροι του εξωτερικού που ολοκλήρωσαν την ψηφοφορία τους την Τετάρτη το βράδυ κατέγραψαν νέο ρεκόρ συμμετοχής με 1,9 εκατομμύρια από τα περίπου 1,83 εκατομμύρια που ψήφισαν στις 14 Μαΐου.Η μεγάλη συμμετοχή δίνει χαρακτηριστικά ντέρμπι, καθώς όλα μπορούν να συμβούν αν η συμμετοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 88,84% του πρώτου γύρου.
Συνολικά περίπου 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες στις 14 Μαΐου, τόσο από την Τουρκία όσο και από το εξωτερικό, ενώ άλλο 1 εκατομμύριο ήταν τα ακυρωμένα ψηφοδέλτια.
Αν συνυπολογίσει κανείς και τα 3 εκατομμύρια των ψηφοφόρων του Σινάν Ογκάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, μιλάμε για 12 εκατομμύρια εν δυνάμει ψήφων που όχι απλά μπορούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα, αλλά να οδηγήσουν σε θρίαμβο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης, η πλευρά Κιλιτσντάρογλου κατέθεσε μήνυση κατά του Ερντογάν, για τη δημοσίευση βίντεο που υπονοούσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έχει σχέσεις με το PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν - χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Αγκυρα). Επιχειρώντας μάλιστα να ενισχύσει το προφίλ της αδιαλλαξίας απέναντι στους «τρομοκράτες», ο Κιλιτσντάρογλου ζητά με την αγωγή του σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες (περίπου 47.000 ευρώ), που ανέφερε ότι θα προσφέρει σε ταμείο αφιερωμένο στη μόρφωση παιδιών νεκρών Τούρκων στρατιωτικών…
Οι σχετικές κατηγορίες από την πλευρά του Ερντογάν «πατάνε» πάνω στη στήριξη της υποψηφιότητας Κιλιτσντάρογλου από το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HDP.
Την ίδια στιγμή, η συμπρόεδρος του HDP Περβίν Μπουλντάν εξέφρασε πάλι έμμεση πλην σαφέστατη στήριξη στον Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας πως «το περίεργο καθεστώς που δημιούργησαν ο Ερντογάν και οι εταίροι του είναι η αιτία των κοινωνικών προβλημάτων (…) Αυτό που θα ψηφιστεί στις 28 Μαΐου είναι αν αυτό το περίεργο καθεστώς θα συνεχιστεί ή όχι».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο νυν ΥΠΕΞ και στέλεχος του ΑΚΡ, Μ. Τσαβούσογλου, είπε ότι σήμερα η Τουρκία αποτελεί έναν «παγκόσμιο παίκτη» που «η δράση του εκτείνεται σήμερα σε μια ευρεία γεωγραφία», υποστηρίζοντας ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί υπό την ηγεσία Ερντογάν.
«Η Τουρκία είναι που προστατεύει τους συγγενείς της όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων, ενώ «παίνεψε» με έμφαση τον «διαμεσολαβητικό» ρόλο που η κυβέρνηση Ερντογάν διεκδικεί και για τη «διευθέτηση» της «κρίσης» στη Συρία (όπου διατηρεί δυνάμεις κατοχής).
Σημειωτέον ότι ήδη η Αγκυρα ανακοίνωσε σειρά κατασκευαστικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με καταριανούς ομίλους, για την ανέγερση κατοικιών σε συριακά εδάφη κοντά στη μεθόριο, με στόχο την «επανεγκατάσταση» χιλιάδων Σύρων προσφύγων.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, φωτογραφήθηκε να βάζει τον «θεμέλιο λίθο» σε συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή αλ Γκαντούρα, μια συνοριακή λωρίδα στη Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Το θέμα της απομάκρυνσης των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία είναι ένα από τα βασικά θέματα στην προεκλογική ατζέντα, με τον Κ. Κιλιτσντάρογλου να υπερθεματίζει ότι θα την υλοποιήσει μέσα σε έναν χρόνο…
Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός φτωχοποιεί τους Τούρκους που δυσκολεύονται ακόμη και να αγοράσουν ένα κουλούρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν 583% σε τέσσερα χρόνια.
Ερντογάν: Οι χώρες του Κόλπου μάς έστειλαν χρήματα και βοήθησαν την Κεντρική Τράπεζα
Στην αποκάλυψη ότι χώρες του Κόλπου ενίσχυσαν την τουρκική Κεντρική Τράπεζα προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο τούρκος πρόεδρος «έδειξε» στη συνέντευξή του τις Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, στο Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία…
«Το λέω καθαρά και ξάστερα. Κανένας να μην ακούσει όσα λένε οι τελάληδες της κρίσης. Κανένας να μην ανησυχεί. Οι οικονομία μας, το τραπεζικό και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι σε γερές βάσεις. Εν τω μεταξύ, υπήρξαν χώρες του Κόλπου κτλ. που τοποθέτησαν τα χρήματα τους στο δικό μας σύστημα. Αυτό είναι νέο γεγονός. Κι όπως καταλαβαίνεται αυτό έστω και βραχυπρόθεσμα ηρέμησε τις αγορές και την Κεντρική μας Τράπεζα. Άρα δίχως να δίνουμε σημασία σε όσα λένε, κι αφού την Κυριακή κερδίσουμε τις εκλογές, θα δείτε πως οι ηγέτες θα έρθουν εδώ και θα δείτε πως ταχύτατα πως θα πάω εγώ σε αυτούς τους ηγέτες για να τους ευχαριστήσω!
-- Λέτε για τους ηγέτες όλου του κόσμου;
--Υπάρχουν κάποιοι που συνέχει μας καταπολεμούν και κάποιοι άλλοι που μας ακολουθούν και μας στηρίζουν».